Ga op pad met onze City Walks!

Casa Romana – neem een kijkje in een Romeinse villa

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden kun je tot en met 17 september 2017 een kijkje nemen in een chique Romeinse villa. Tijdens de tentoonstelling Casa Romana stellen de oude Romeinen hun rijk gedecoreerde vertrekken voor je open zodat je hun dagelijks leven kunt volgen, van hun ochtendrituelen tot hun slaapkamergeheimen.

In elk vertrek ontdek je talloze voorwerpen uit de museumcollectie, van servies en glaswerk tot mozaïek en speelgoed, van olielampjes tot portretten. In totaal zijn er meer dan achthonderd museumstukken te zien. Al deze eeuwenoude archeologische vondsten gaan hand in hand met modern design van onder andere Studio Job, Tjep, tuinarchitect Piet Oudolf en werk van kunstenaars als Ruud van Empel, Gerd Rohling, Olivier van Herpt en Teun van Staveren.

Er zijn twaalf momenten uit het privéleven van een echtpaar uit hoge Romeinse kringen en hun familie te zien. Hun prikkelende verhaal kun je volgen via een audiotour, die is geschreven door Brenda Meuleman (auteur van Het verraad van Julia). De bijbehorende decors weerspiegelen de luxe van een Romeinse villa, met kleurrijke wandschilderingen, vloermozaïeken, filmbeelden en kunst met een knipoog naar de Romeinen of geïnspireerd op de oudheid.

Een kleine greep uit al het moois dat er te zien is:

terracotta olielampjes, bewerkte compilatie, eerste tot derde eeuw na Christus
collectie en foto: Rijksmuseum van Oudheden
gouden oorbellen met granaat, eerste eeuw na Christus
collectie en foto: Rijksmuseum van OudhedenRuud van Empel, Still Life #Funghi, Archival Pigment print, 2014Teun van Staveren, Pompejaans oker, acryl op paneel, 1992 bronzen beslagwerk van een slot, eerste eeuw na Christus
collectie en foto: Rijksmuseum van Oudheden bronzen beeldje van een kat, eerste tot derde eeuw na Christus
collectie en foto: Rijksmuseum van Oudheden marmeren portret van een vrouw, zeventiende eeuw
collectie en foto: Rijksmuseum van Oudheden portretten van Romeinse dames in marmer,herkomst divers
collectie en foto: Rijksmuseum van Oudheden dobbelstenen van glas, eerste tot derde eeuw na Christus
collectie en foto: Rijksmuseum van Oudheden vloermozaïek met vis, tweede tot derde eeuw na Christus
collectie en foto: Rijksmuseum van Oudhedenflesje voor cosmetische (bad)olie en Romeins glas, eerste tot derde eeuw na Christus
collectie en foto: Rijksmuseum van Oudheden

De Romeinse voorwerpen komen voor een groot deel uit de eigen collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. De overige bruiklenen komen van talrijke designers, kunstenaars, antiquairs, en van de Koninklijke Verzamelingen (Den Haag), Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam), Kröller-Müller Museum (Otterlo) en Allard Pierson Museum (Amsterdam).

servies (replica uit 1880), naar origineel uit Antiken Sammlung Berlin: zilver servies, zeventig delen, Romeins, eerste eeuw na Christus, gevonden in Hildesheim, 1868 | collectie en foto: Rijksmuseum van Oudheden

Praktische informatie
Je vindt het Rijksmuseum van Oudheden aan het Rapenburg 28 in Leiden. Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op maandag is het museum gesloten, behalve tijdens Tweede Pinksterdag en alle schoolvakanties, dan kun je er ook van 10.00 tot 17.00 uur terecht.

Extra’s rondom de tentoonstelling
Jill van der Sterren, projectleider van Casa Romana, neemt je op zondagmiddag 28 mei om 14.00 uur mee voor een museumwandeling over de expositie. Ze vertelt hoe die tot stand is gekomen en laat je de bijzondere voorwerpen en vormgeving zien.

Dr. Gemma Jansen, een van de gastconservatoren van Casa Romana, geeft op dinsdagavond 13 juni een lezing over de tuin als stralend middelpunt van het Romeinse huis. Dr. Stephan Mols, eveneens een van de gastconservatoren van Casa Romana, geeft op dinsdag 12 september een lezing over de tafelschikking en etiquette bij Romeinse diners.

Tijdens de Open Monumentendagen (9 en 10 september) is er een Romeinse markt in het Rijksmuseum van Oudheden. Alle activiteiten en details vind je op de website van het Rijksmuseum van Oudheden.

Het tentoonstellingsboekje Casa Romana (€ 9,95) gaat over mooi wonen in de Romeinse tijd, van bed- en badkamer tot kinderkamer en toilet. Het is gemaakt onder redactie van Annemarieke Willemsen, conservator van het Rijksmuseum van Oudheden, en uitsluitend te koop in de museumshop.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *