Home » Italië dichtbij » Caravaggio’s Madonna van Loreto reist van Rome naar Antwerpen
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Caravaggio’s Madonna van Loreto reist van Rome naar Antwerpen

Over twee weken, op 19 september, opent in Antwerpen de expositie ‘Heilige Plaatsen, Heilige Boeken’. Deze tentoonstelling brengt Rome, Mekka en Jeruzalem naar het Antwerpse. Vanuit Rome komt niemand minder dan Caravaggio als vertegenwoordiger van het christendom.

Caravaggio-Madonna-Loreto

Caravaggio’s Madonna van Loreto
Zijn doek De Madonna van Loreto, dat normaal gesproken te zien is in de Sant’Agostino in Rome, verlaat bij hoge uitzondering zijn vaste plek voor een reisje naar België. Nu kunnen we de pelgrims die met vermoeide en vuile voeten neerknielen bij de Madonna van Loreto dichterbij aanschouwen. En dat is vrij uniek, want de laatste keer dat een Caravaggio naar Antwerpen werd gehaald, dateert reeds van 400 jaar geleden.

In 1617 bemiddelde Rubens bij de aankoop van het monumentale altaarstuk van de Madonna van de Rozenkrans van Caravaggio (1607) in de Sint-Pauluskerk. Daar hangt het tot 1781, toen het naar Wenen werd getransporteerd. Het was het enige authentieke werk van Caravaggio dat al aan het begin van de zeventiende eeuw in Noord-Europa terecht kwam. Een kopie bevindt zich nog steeds in de Sint-Pauluskerk. Ondanks het feit dat het niet origineel is, is het toch ook een bezoek waard.

Net als een ander 100% Antwerps kunststuk. Want wie Caravaggio’s De Madonna van Loreto in Antwerpen gaat bewonderen, moet ook even langs het stadhuis wandelen. Op de gevel prijkt namelijk sinds 1506 een groot beeld van deze Madonna.

Topstukken uit de Sint-Pieter
Tijdens ‘Heilige Boeken, Heilige Plaatsen’ is er nog meer aandacht voor Rome, met een aantal bijzondere objecten uit de Fabbrica di San Pietro, zoals een kopie van het beeld van de Heilige Petrus, twee zeventiende-eeuwse gravures, waarvan de ene de Sint-Pieter in aanbouw toont en de andere het eindresultaat, en een basreliëf bestaande uit zes delen dat enerzijds de arrestatie en kruisiging van Petrus tonen en anderzijds de arrestatie en onthoofding van Paulus.

De Bijbel van Anjou
Maar de tentoonstelling kent nóg een topstuk met een Italiaans tintje: de Bijbel van Anjou. Dit prachtig handschrift op perkament bevat de integrale bijbeltekst en kwam tot stand in de eerste helft van de veertiende eeuw. Robert I van Anjou, koning van Napels (1275–1343), bestelde het als geschenk voor zijn kleindochter Johanna en haar verloofde Andreas van Hongarije.

Heilige-Plaatsen-Heilige-Boeken-Bijbel-Anjou

Verschillende kopiisten en miniaturisten werkten aan deze bijbel. Het resultaat is verbluffend door zijn omvang (338 folio’s) en door het grote aantal uiterst verzorgde randversieringen en miniaturen.

In de vroege zestiende eeuw werd het prestigieuze handschrift eigendom van Nicolaus Ruterius, bisschop van Atrecht. Hij schonk het aan het college dat hij aan de Leuvense universiteit oprichtte, het Atrechtcollege. Tegenwoordig wordt het bewaard in de Maurits Sabbe-bibliotheek in Leuven; de Bijbel verlaat de kluis van deze bibliotheek slechts bij hoge uitzondering. Een unieke kans dus!

Heilige-Plaatsen-Heilige-Boeken-tentoonstelling-Antwerpen

‘Heilige Plaatsen, Heilige Boeken’ is van 19 september 2014 tot en met 18 januari 2015 te zien in MAS | Museum aan de Stroom en van 19 september tot en met 21 december 2014 in Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Daarnaast is er een rijk cultureel programma in de stad: wandelingen, theater, ontmoetingen in een kerk, synagoge of moskee, lezingen, muziek en meer.

Alle praktische informatie over openingstijden en tickets is te vinden op de speciale website bij de tentoonstelling Heilige Plaatsen, Heilige Boeken.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *