Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Italiaanse tradities & gebruiken met Pasen

In Italië gaat Pasen volgens goed gebruik gepaard met verschillende (culinaire) tradities. De meest bijzondere zetten we voor jullie op een rijtje.

Vier Pasen met wie je maar wil
Allereerst: volgens de Italianen geldt het gezegde ‘Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi’. Kerst vier je met de familie, Pasen met wie je wilt. Iedereen is welkom en dankzij het mooie weer is een picknick waarbij iedereen aan kan schuiven ideaal.

Een duif om op te eten
Naast eieren zul je overal de colomba tegenkomen. Deze zoete cake is een beetje vergelijkbaar met de panettone die met de Kerst gegeten wordt. De cake is gemaakt in de vorm van een duif en staat symbool voor vrede. Zelf maken is een bewerkelijk project, maar kan met dit recept.

Wie deze colomba pasquale toch een beetje te bewerkelijk vindt, kan aan de slag met het recept voor een iets minder bewerkelijk paastaart uit Napels, de pastiera napoletana. Ideaal voor een paaspicknick, net als de tortano napoletano – eveneens uit Napels.

Een heerlijk toetje voor Pasen komt van nog verder zuidwaarts, van Sicilië. De biancomangiare met amandelmelk zal gegarandeerd in de smaak vallen als afsluiting van de paasbrunch.

Enorme eieren
Nog beter dan al dat gebak zijn wat ons betreft de enorme chocolade-eieren. Je vindt ze in alle soorten en maten, met speciale knuffels en speeltjes voor kinderen, in alle kleuren van de Italiaanse voetbalteams (met supportersjaals), gevuld met kleinere eitjes of voorzien van een flesje drank. Het enige nadeel van die grote eieren: de paashaas heeft moeite om ze goed te verstoppen…

Kruisweg
Voor we Pasen vieren, wordt er in heel Italië eerst nog uitgebreid stilgestaan bij het overlijden van Jezus. Op tal van plaatsen wordt de Via Crucis, de kruistocht, uitgebeeld en soms zelfs gelopen. De paus doet dit normaal gesproken in Rome, van het Colosseum tot op de Palatijn.

De paus draagt tijdens de tocht een groot houten kruis. Bij elke statie, veertien in totaal, houdt hij stil voor een gebed. Bij de laatste statie houdt de Paus een toespraak waarin hij refereert aan allerlei belangrijke gebeurtenissen in het afgelopen jaar – een voor het Vaticaan meer dan memorabel moment dit keer.

Daarnaast is er in Rome nog een prachtige kruisweg te zien, ook op andere dagen. De engelen van Bernini op de Engelenbrug dragen namelijk allemaal een element van Jezus’ lijden.

 BUONA PASQUA!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *