Home » Italië dichtbij » Amsterdam – Het Venetië van het noorden
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Amsterdam – Het Venetië van het noorden

Vanwege de glinsterende grachten en de vele bruggen en bruggetjes wordt Amsterdam ook wel eens het Venetië van het noorden genoemd. Dat deze vergelijking verdergaat dan het overal in de stad aanwezige water, bewijzen de volgende Amsterdamse adresjes – die je immers ook in Venetië aan zult treffen.

Rialto

 

De Rialto-brug is na het San Marcoplein misschien wel de bekendste plek van Venetië. Amsterdam heeft zijn eigen Rialto: een knus filmtheater in De Pijp. Rialto bestaat al sinds 1982, toen de Stichting Amsterdams Filmhuis zijn intrek nam in het bioscooppand aan de Ceintuurbaan. De voorgeschiedenis van Rialto als buurtbioscoop dateert echter al vanaf 1921. Bij veel Amsterdammers leven nog warme herinneringen aan de kindermatinees van de ‘Amsterdamsche Jeugdbioscoop’. Diverse ingrijpende verbouwingen hebben Rialto veranderd in een modern theater met drie zalen en een ruim en sfeervol filmcafé.

De premièreprogrammering van Rialto is gericht op Europese en niet-westerse artistieke filmproducties. Meestal kun je hier ook je Italiaanse filmhart ophalen. Zo draait er op dit moment de film Io sono l’amore (Ik ben de liefde). Zoals de kenners van Rialto het omschrijven: ‘Melodrama in de beste Hollywood-traditie met de allure van een negentiende-eeuwse naturalistische roman: Douglas Sirk meets Emma Bovary’.

De film is gebaseerd op een verhaal dat regisseur Luca Guadagnino zelf schreef en over de teloorgang van de steenrijke Milanese familie Recchi, gezien door de ogen van Emma Recchi, de matriarch van het gezin. Ooit werd de Russische Emma veroverd door Tancredi Recchi, zoon van een textielgigant. Veroverd, want zij was meer een rijkeluistrofee, dan het object van liefde. Uit hun huwelijk zijn niettemin drie kinderen geboren.

Tijdens een groot familiefeest ontmoet Emma de chef-kok Antonio, de beste vriend van haar zoon. Aanvankelijk gebeurt er niets, maar als de twee elkaar maanden later nogmaals treffen, ontvlamt de liefde in alle hevigheid. De stormachtige affaire zet haar leven volledig op de kop. Emma tracht zich te bevrijden van de ketenen van haar huwelijk – maar tegen welke prijs?

Luca Guadagnino spaarde kosten noch moeite om zijn film zo rijk aan te kleden als het milieu waarin het verhaal speelt. De luxe interieurs, de prachtige kostuums, kortom de in beeld gebrachte weelde maakt van de film een visueel spektakel.

Tramezzino – Sandwich op z’n Venetiaans

Een tramezzino is de Italiaanse benaming voor een sandwich. Letterlijk betekent tramezzino ‘in het midden’, hetgeen wijst naar het beleg tussen de sneden brood. De sneetjes brood worden van de korst ontdaan, in driehoeken gesneden en traditioneel belegd met een mousse van vlees of vis en rucola. Ook kan tonijn en ei of ham met mozzarella als beleg dienen. De tramezzino is volgens de inwoners van Venetië een echt Venetiaanse specialiteit.

In Amsterdam eet je de lekkerste tramezzini bij Il Tramezzino, aan de Haarlemmerstraat. Vooral de tramezzino solo verdure, met gegrilde aubergine, courgette en paprika is een aanrader!

Een gondel in de gracht

Ook in het Venetië van het noorden kun je in een gondel stappen! Tirza Mol, de eigenaar van de gondel, heeft zich de kunst van de gondelbouw én het besturen van de elf meter lange boot tijdens haar verblijf in Venetië eigen gemaakt. Eenmaal terug in Nederland bouwde zij haar eigen gondel naar origineel ontwerp. Uiteraard reisde ze daarvoor verschillende keren af naar Venetië, om de kunst van ervaren gondelbouwers en gondeliers af te kijken.

Mocht je dus een gondel op de Amsterdamse grachten zien varen, wees dan niet verbaasd maar zwaai vrolijk naar gondelier Tirza. Via www.gondel.nl kun je de gondel – inclusief gondelier – inhuren voor bruiloften, feesten of andere bijzondere gelegenheden. Of voor als je erg heimwee naar Venetië hebt natuurlijk…

Genoeg te beleven dus, in het Venetië van het noorden – al lonkt het echte Venetië natuurlijk wel. In september reizen we daarom af naar de Dogestad, onder andere om de historische regatta te bekijken en echte Venetiaanse gerechten te proeven!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *