Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

L’amica geniale (De geniale vriendin) van Elena Ferrante op televisie

Goed nieuws voor alle liefhebbers van de boeken van Elena Ferrante: L’amica geniale (My Brilliant Friend / De geniale vriendin), de serie die op basis van het eerste boek is gemaakt, is ook in Nederland en België op televisie te zien!

L’amice geniale op NPO
L’amica geniale is vanaf 1 februari te zien bij NPO Start Plus. Vanaf 8 februari is de reeks wekelijks te zien op NPO 2. Bekijk alvast de trailer:

Tijdens de voorpremière op het Filmfestival van Venetië kreeg regisseur Saverio Costanzo een staande ovatie. Iedereen was onder de indruk van het verhaal, dat mooi dicht bij het origineel blijft. Sinds die tijd gonst het van de verwachtingen en nadat de uitzenddatum van de serie door de RAI werd verplaatst van begin naar eind november, groeide de spanning nog meer.

Een klein kijkje achter de schermen
De serie is opgenomen in het Italiaans – en zelfs deels in het Napolitaans. In zijn zoektocht naar acteurs en actrices legde Costanzo zijn oor te luisteren in de straten van Napels. Een hele klus, want voor de serie waren er honderdvijftig acteurs nodig (onder wie ook een groot aantal kinderen) en nog eens vijfduizend figuranten.

De twee hoofdpersonages, Elena en Lila, zijn in de eerste afleveringen nog kleine kinderen. Hun karakters worden vertolkt door de jonge Elisa Del Genio (die de rol van Elena speelt) en Ludovica Nasti. Later worden de kinderen vervangen door Margherita Mazzucco (een bekende Italiaanse schrijfster) en Gaia Girace.

Maar niet alleen qua acteurs en actrices was deze serie een uitdaging. Om het Napels van Ferrante te kunnen creëren, moest producer Giancarlo Basili een enorm decor opbouwen. Er verrees bijna een nieuwe stad, met 20.000 vierkante meter aan decors, met onder meer een kerk en een tunnel. Er werd natuurlijk ook wel op locatie gefilmd, maar voor veel plekken uit het boek greep Basili naar een perfect gevormde set.

Nieuwsgierig? Op de speciale pagina voor My Brilliant Friend van HBO vind je nog meer foto’s en sneak previews.

Wij doken eerder al in het Napels van Elena Ferrante, om te zien of we de plaatsen uit haar boeken konden terugvinden. In dit artikel delen we alle plekken uit Ferrantes boeken die je als lezer van haar Napolitaanse romans zeker zult herkennen…

Te zien op RAI & HBO
Op 27 november 2018 gaven RAI1 en HBO al de aftrap, maar geen nood voor wie deze zenders niet kan ontvangen. Met een beetje meer geduld geniet je tijdens de kerstvakantie van de prachtige serie L’amica geniale (‘De geniale vriendin’), gebaseerd op het eerste boek van Ferrantes vier Napolitaanse romans.

Te zien op Canvas
Canvas startte met de eerste uitzending van L’amica geniale / My Brilliant Friend op dinsdag 25 december, Eerste Kerstdag, rond 22.00 uur. De volgende zeven afleveringen waren te zien op woensdag 26, donderdag 27, vrijdag 28 december steeds rond de klok van 22.00 uur, en de week erna op dinsdag 1 januari, woensdag 2 januari, donderdag 3 januari en vrijdag 4 januari, eveneens rond 22.00 uur. Inwoners van België kunnen de serie terugkijken via VRT.

© foto’s: HBO/RAI | L’amica geniale / My Brilliant Friend

L’amica geniale – De geniale vriendin
Lila en Elena wonen in een volkswijk in Napels, in een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier.

De geniale vriendin speelt zich af tegen de achtergrond van het Italië van de laatste zestig jaar. Elena Ferrante vertelt dit verhaal van een vriendschap die even sterk om liefde als om rivaliteit draait, met groot inlevingsvermogen en in een schitterende stijl.

De geniale vriendin | Elena Ferrante | vertaald door Marieke van Laake | € 15,- | uitgeverij Wereldbibliotheek | bestel De geniale vriendin via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Lees ook de andere Napolitaanse romans van Elena Ferrante:
*De nieuwe achternaam
*Wie vlucht en wie blijft
*Het verhaal van het verloren kind

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *