Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Alle wegen leiden naar Morricone – zesdelige podcast met Jet Berkhout

Wie kent de onheilspellende mondharmonicaklanken uit Once upon a Time in the West niet? De soundtrack van deze western is geschreven door Ennio Morricone. Wanneer NPO Radio 4-presentator Jet Berkhout (AVROTROS) ontdekt dat deze wereldberoemde componist tot op zijn negentigste nog door Europa toerde om concerten met zijn eigen muziek te dirigeren, wil ze meer over Morricone weten.

In de zesdelige podcast Alle wegen leiden naar Morricone neemt Jet Berkhout je mee op haar zoektocht naar deze levende legende, die elk jaar hoog in de NPO Radio 4 Filmmuziek Top 40 staat. Wat drijft iemand die ogenschijnlijk introvert en schuw is om zo lang door te gaan? Liefde voor zijn vak? Eerzucht? Geld?

Berkhout zoekt hardcore-fans op, musici die onder Morricone speelden, collega-filmcomponisten, critici en Morricones zoon. Tussen de bedrijven door leert ze verwoed Italiaans zodat ze haar vragen hopelijk aan de maestro zelf kan stellen.

De zoektocht van Berkhout naar Morricone is te beluisteren in de podcast Alle wegen leiden naar Morricone, die je vanaf vrijdag 31 januari via deze link of via podcastplatforms kunt beluisteren. Wij verklappen alvast wat je per podcast kunt verwachten.

Aflevering 1: Wie is Morricone?
Hij is een man van superlatieven: meer dan vijfhonderd filmscores op zijn naam, een record aantal platen verkocht en overladen met prijzen. Maar hij is ook sober en publiciteitsschuw. Toch probeert Berkhout contact met hem te leggen.

Aflevering 2: Morricone is booming
Er blijkt een hele community achter Morricone te zitten, een fanclub en een harde kern Morricone verzamelaars. Berkhout ontmoet de grootste verzamelaar ter wereld, die haar misschien wel met de Maestro in contact kan brengen.

Aflevering 3: Morricones schaduwkanten
Opvliegend, achterdochtig, gefrustreerd: Morricone blijkt niet een brandschoon imago te hebben. Ook niet al zijn muziek blijkt even geslaagd. Berkhout ontrafelt een rel.

Aflevering 4: Morricone in levenden lijve
Hoe is hij van dichtbij? In Lucca geeft Morricone zijn afscheidsconcert. Nog een allerlaatste keer beklimt hij het podium en wordt hij toegejuicht door een verhitte menigte. Berkhout is erbij en is verbluft door Morricones reactie.

Aflevering 5: Morricone als mens
Hoe is Morricone aan de keukentafel? Jet Berkhout praat met zijn zoon Andrea over zijn band met zijn vader en hoe ingewikkeld het is om zo’n beroemde vader te hebben.

Aflevering 6: De jacht op Morricone
Omdat de maestro geen interviews meer geeft, moet Berkhout een creatieve oplossing vinden om met Morricone in contact te komen. Ze verzint een list.

Filmmuziekweek
Alle wegen leiden naar Morricone maakt deel uit van de NPO Radio 4 Filmmuziekweek, die op maandag 3 februari van start gaat. Tijdens de week is in alle programma’s de mooiste muziek voor het witte doek te horen.

Daarnaast staat elke dag een bepaalde soundtrack centraal, zoals de muziek van de film Ben Hur (1959). NPO 2 extra heeft tijdens de Filmmuziekweek elke avond aandacht voor filmmuziek met portretten, documentaires en concertregistraties.

Filmmuziek Top 40
De Filmmuziekweek wordt op vrijdag 7 februari afgesloten met de NPO Radio 4 Filmmuziek Top 40. De lijst wordt samengesteld door de luisteraars, die vanaf zondag 26 januari een week lang via deze link kunnen stemmen op de mooiste filmmuziek.

De Filmmuziek Top 40 wordt op vrijdag 7 februari van 12.00 tot 17.00 uur uitgezonden op NPO Radio 4. De presentatie is in handen van Jet Berkhout, Sander Zwiep en Carine Lacor.

foto’s: Andrea Raffin & Dziurek

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *