Home » Italië dichtbij » Aardappel, meringue, bier, peer en espresso – Gelato Festival!
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Aardappel, meringue, bier, peer en espresso – Gelato Festival!

Het is Gelato Festival in Amsterdam en dat betekent dat er tal van bijzondere smaken te proeven zijn. Zeker als je, zoals Saskia en Willemijn, afgelopen donderdag bij de opening aanwezig was.

Gelato-Festival-Amsterdam (1) Gelato-Festival-Amsterdam (2) Gelato-Festival-Amsterdam (3) Gelato-Festival-Amsterdam (4) Gelato-Festival-Amsterdam (5)met de Florentijnse Gelato Master Vetulio Bondi alias Mr SelfieGelato-Festival-Amsterdam (6)Gelato-Festival-Amsterdam (11) Gelato-Festival-Amsterdam (7)

Die opening ging gepaard met heel veel ijs. Om te beginnen de smaak Diamante Speziato, speciaal gemaakt voor Amsterdam, met onder andere vanille, kaneel en kruidnagel. Buonissimo!

Gelato-Festival-Amsterdam (12)Gelato-Festival-Amsterdam (8) Gelato-Festival-Amsterdam (9) Gelato-Festival-Amsterdam (10)

Na de opening streden vijf Nederlandse ambitieuze en getalenteerde ijsbereiders onder het toeziend oog van een professionele jury om de titel Gelato Master Amsterdam. De jury bestond onder anderen uit de Florentijn Vetulio Bondi (Gelato Master), Fabrizio Di Clemente (directeur van het ICE, de Italian Trade Agency in Brussel) en onze eigen Saskia, als geen ander ervaringsdeskundige in het genieten van Italiaans ijs.

Ook Willemijn proefde mee, tussen het fotograferen door. Niet als officieel jurylid, maar zo kunnen we jullie een genuanceerder smaakbeeld voorschotelen.

Er werden vijf verschillende smaken geproefd. Het eerste ijs was bereid door Vincent van den Bosch van Tummers uit Hoofddorp/Heemstede. Hij bedacht de ijscreatie Kool Kotawa Experience (een fluweelzacht crème-ijs met espressosmaak, gedecoreerd met chocolade en bladgoud. Affogato al caffè maar dan als een ijsje, versierd met de mooie gouden kleur van de verpakkingen van de koffie die Vincent voor dit ijs gebruikt. Gezien het tijdstip (elf uur in de ochtend) een heerlijk begin!

Gelato-Festival-Amsterdam (13) Gelato-Festival-Amsterdam (13a) Gelato-Festival-Amsterdam (14) Gelato-Festival-Amsterdam (15)

Overigens is ijs proeven nog geen sinecure. Om de smaak van het ijs goed te kunnen proeven – en goed te kunnen beoordelen – moeten we allemaal drie hapjes nemen. De eerste hap maakt je smaakpalet klaar voor het echte werk. Het wordt als het ware al voorgekoeld. Bij de tweede hap bereid je de smaakpapillen zelf voor op het proeven en proef je de eerste ingrediënten. Bij de derde hap proef je dan het ijs als totaal, waarbij je naast de smaak ook oog moet hebben voor de romigheid en de consistentie van het ijs, voor de balans tussen de verschillende smaken en de juiste ‘smelttijd’.

Na de eerste smaak volgt een slok water om de mond voor te bereiden op een tweede smaak. Deze wordt geserveerd door Jan Nagelkerke van Bakkerij en IJssalon Nagelkerke in Oudenbosch (waar we laatst een mini-versie van de Sint-Pieter bezochten). Jan presenteerde Meringue Pie: een bakje ijs met zichtbare stukjes meringue en chocolade. Nu is meringue-ijs onze favoriete ijssmaak aller tijden, dus Jan gooide hoge ogen.

Gelato-Festival-Amsterdam (16) Gelato-Festival-Amsterdam (17) Gelato-Festival-Amsterdam (17a) Gelato-Festival-Amsterdam (18) Gelato-Festival-Amsterdam (19)

Ook bij de derde ijsbereider schitterde er meringue in het bakje ijs. Nuria van IJssalon Patagonias in Amstelveen had dulce de leche-ijs gemaakt, met meringue als topping. Ook heel lekker, maar de chocolade en de grote stukken meringue geven Jans meringue-ijs net een beetje meer smaak. Maar we zijn wel nieuwsgierig geworden, dus binnenkort gaan we in Amstelveen veel meer smaken uit Nuria’s keuken proeven.

Gelato-Festival-Amsterdam (20) Gelato-Festival-Amsterdam (21)

Bij ijssmaak vier was het gedaan met de zoete smaken. IJsmeester Jacques Vos verraste met Aardappelijs, geïnspireerd op Vincent van Gogh. Voor het maken van het ijs gebruikte hij twee soorten aardappels, hetgeen resulteerde in twee smaken ijs, die in een speciaal gemaakt aardappelijs-bakje werden geserveerd, met een topping van stukjes gebakken aardappel en aardappelchips. Bijzonder origineel!

Gelato-Festival-Amsterdam (22) Gelato-Festival-Amsterdam (23) Gelato-Festival-Amsterdam (24)

Zoiets aparts hadden we nog niet eerder geproefd (al kregen we bij Roberto Gelato al eens bloedijs voorgeschoteld) en we waren niet meteen bij de eerste hap enthousiast. Het ijs van de truffelaardappels was meer dan geslaagd, maar wat betreft het Frieslander-aardappelijs houden we het bij de drie proefhapjes. Misschien dat het lekkerder smaakt als lunch, maar zo halverwege de ochtend verkiezen we iets zoeters.

Als frisse afsluiting trakteert de Amsterdamse Kees Raat ons op Funky Falcon-ijs, bereid met peer en Funky Falcon-bier. Heerlijk op een tropische dag als vandaag, maar donderdagochtend was het nog net niet klappertandend proeven. Dat gaan we dus nog een keer overdoen bij Kees’ ijssalon Metropolitan in Amsterdam.

Gelato-Festival-Amsterdam (25) Gelato-Festival-Amsterdam (26) Gelato-Festival-Amsterdam (27)

Tijd om alle punten te tellen… De ijsmeesters kijken gespannen toe.

Gelato-Festival-Amsterdam (28)

Funky Falcon (van Kees Raat) bleek op de derde plaats te zijn geëindigd, gevolgd door het Aardappelijs (van Jacques Vos, die daarnaast een speciale originaliteitsprijs kreeg). De eerste plek was voor Kool Kotawa Experience van Vincent van den Bosch van Tummers uit Hoofddorp/Heemstede. Vincent won niet alleen een mooie trofee, maar mag ook deelnemen aan de finale van het Gelato Festival, van 1 t/m 4 oktober in Florence. Hier bindt hij de strijd aan voor de titel Europe’s Best Gelato Master.

Gelato-Festival-Amsterdam (29) Gelato-Festival-Amsterdam (30) Gelato-Festival-Amsterdam (31)

Voor wie zelf wil oordelen: sinds vrijdag is de winnende smaak te proeven bij IJssalon Tummers. Wij zouden er een (grote) omweg voor maken!

Nog meer ijs proeven?
Het Gelato Festival staat nog tot en met 12 juli op het Marie Heinekenplein. Het festival is gratis. Wie ijs wil proeven, koopt een Gelato Card op het festivalterrein, waarmee je vijf bakjes ijs kunt proeven en toegang hebt tot alle workshops. Stem je op je favoriete smaak, dan krijg je er nog een extra cup ijs bij. We zijn benieuwd naar jullie favoriete smaak. Enne, vergeet ook niet een selfie te maken met Vetulio Bondi 😉

Vetulio-Bondi-Amsterdam-Gelato-Festival

met dank aan Barbara Fotografie voor een aantal foto’s

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

3 reacties

  1. dat aardappelijs lijkt me inderdaad te speciaal, wij proefden hier ooit gorgonzola met peer, geef mij maar de zoetere versies !

  2. Joanna Pietryga

    Helaas was de Gelato Card donderdag niet te koop op het terrein en vonden wij €3,- per ijsje prijzig! Van de geproefde vonden we het ” expo” ijsje het lekkerste.

  3. Wat vreemd Joanna, ik heb er gisteren nog een ter plekke aangeschaft. Jammer dat we elkaar donderdag hebben gemist, was leuk geweest even een ijsje samen te proeven. Want juist die Expo-smaak heb ik gemist!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *