Home » Italiaanse taal » Online Italiaans leren met Tutta Lingua
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

Online Italiaans leren met Tutta Lingua

Wil je graag Italiaans leren maar kun je – om welke reden dan ook – niet elke week aanschuiven bij een klassikale cursus Italiaans? Fiona Stramigioli van Tutta Lingua bedacht een gloednieuwe online cursus, waarmee je in eigen tempo, waar en wanneer je maar wil, Italiaans leert.

Fiona vertelt je in dit artikel alles over deze nieuwe online cursus Italiaans, voor wie komend jaar op een innovatieve manier Italiaans wil leren.

Een nieuwe, praktische manier om Italiaans te leren
Fiona: ‘Vorig jaar voelde ik de wens om mijn eigen lesmethode te gaan ontwikkelen, op basis van mijn jarenlange ervaring in het lesgeven. Ik ben dankzij mijn lange ervaring met Italiaanse les geven bekend met veel lesmethodes, maar elke methode riep bij mij wel vragen op.

Waarom worden de vraagwoorden bijvoorbeeld niet meteen in het eerste hoofdstuk behandeld, zodat je in combinatie met werkwoorden meteen vragen leert stellen, zoals Dov’è la stazione? Als je dingen kunt vragen, kom je op reis in Italië toch ook meteen een heel eind verder.

Daarnaast beginnen sommige methodes meteen met mi chiamo, terwijl het wederkerend werkwoord verder nog helemaal niet aan bod komt in de eerste hoofdstukken. Je kunt jezelf bovendien ook prima voorstellen met het werkwoord essere.

Een ander aandachtspunt is dat ik cursisten graag leer hoe je zinnen moet maken. Je kunt niet letterlijk vanuit het Nederlands naar het Italiaans vertalen. De tips en tricks voor het maken van kleine zinnen bestaande uit niet meer dan vijf woorden loopt als een rode draad door de hele cursus heen.

Waarom heb ik een online lesmethode gemaakt en niet een nieuw boek?
Veel cursisten hebben door hun drukke leven niet meer de mogelijkheid om wekelijks op een vast tijdstip naar Italiaanse les te gaan. Het is veel meer van deze tijd om zelf Italiaans te leren, op een moment dat het jou uitkomt. Bovendien heb je zo de tijd aan jezelf: als jij die dialoog nog tien keer wil horen, dan kan dat. Zo leer je in je eigen tempo, op een fijne eigen plek.

Mijn online cursus Italiaans is op meerdere manieren inzetbaar. Zo kun je volledig zelfstandig de taal leren – en dan naar Italië om het geleerde toe te passen! Je kunt ook kiezen voor de online cursus in combinatie met een aantal Skype-lessen. Na elk blok (maar vaker mag natuurlijk) plan je een Skype-les met me in om de spreekvaardigheid en de uitspraak te oefenen.

Als je in Twente of omstreken woont, kun je ook om de week naar de zogenaamde flipped classroom komen, waar je in kleine groepjes je gaat verdiepen in de materie en conversatie oefent met je mede cursisten.

Kan een online cursus een docent vervangen?
In principe wel, zeker omdat ik als docent goed heb nagedacht over de opbouw en de opzet van deze cursus. Soms kan het voor een cursist niet voldoende zijn, maar dan is er altijd de mogelijkheid om een aantal Skype-lessen te boeken.

Bovendien krijg je bij aanmelding voor de online cursus meteen een persoonlijke welkomstmail van mij, zodat je weet waar je terecht kunt als je iets niet snapt. Ik vind het belangrijk om alle cursisten persoonlijk te volgen.

Voor veel mensen zal een online cursus Italiaans een verademing zijn, omdat je zo snel kunt gaan als je zelf wil. Je kunt een dialoog slechts één keer luisteren, maar als je dat tien, twintig keer wil doen, houd je je medecursisten niet op. Je doet echt alles in eigen tempo. Zo levert deze methode maatwerk voor elke cursist.

Wat zijn de voordelen van online Italiaans leren?
Het grootste voordeel zit hem in een innovatieve combinatie die ik heb bedacht. Tijdens de cursus volg je regelmatig een les op de computer, terwijl je elke dag je Italiaans bijhoudt door middel van de app MemoTrainer die hoort bij de online cursus.

Deze MemoTrainer frist elke dag je geheugen op. Je merkt dat je daardoor de stof beter en langer onthoudt. Heb je moeite met grammatica of met sommige woordjes? De app signaleert waar jij blijft steken en biedt steeds weer oefeningen aan die helemaal op jouw voortgang en struikelblokken zijn afgestemd.

Ik zet de voordelen van online Italiaans leren nog even voor je op een rijtje:
*je volgt Italiaanse lessen waar en wanneer je maar wil
*je bepaalt zelf het tempo
*je houdt je eigen voortgang live in beeld
*je krijgt feedback op de voortgang die je maakt
*je oefent dagelijks, al is het maar vijf minuten, waardoor je snel vooruitgang boekt
*er is altijd een hulplijn paraat voor antwoorden op eventuele vragen

Het succes van online Italiaans leren via Tutta Lingua zit ‘m in het combineren van een juiste opbouw van de lesstof, de praktische oefeningen en de MemoTrainer die dagelijks even je geheugen opfrist, als stok achter de deur. Natuurlijk gaat een nieuwe taal leren niet vanzelf, maar met deze online cursus wordt het leren van Italiaans écht leuk.

Gratis uitproberen?
Wil je de online cursus Italiaans gratis uitproberen? Bekijk dan de demo, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de cursus eruitziet.

Aanmelden online cursus Italiaans voor beginners
De online cursus Italiaans voor beginners bestaat uit zes blokken van elk vier lessen. De blokken zijn overzichtelijk en gebruiksvriendelijk qua opbouw. Een specifieke vooropleiding is niet nodig. Deze online cursus kost € 249,-. Wil je meteen starten, dan kun je je hier aanmelden.’

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

287 reacties

 1. Ik zou graag de on line cursus Italiaans willen doen om
  nog leukere gesprekjes te hebben met onze Italiaanse schoondochter, haar familie en onze kleinkinderen!

  Saluut di Anna

 2. Ik wil graag een fotoreis gaan maken door álle Italiaanse provincies, dus dan wil ik me graag in het Italiaans kunnen redden…

 3. Anneliese de Waal

  Ik zou graag een cursus Italiaans willen doen, ik vind Italiaans een prachtige taal ❤

 4. Ik wil graag de online cursus winnen zodat ik bij mijn bezoekjes aan familie in Puglia kan latn zien dat ik heus wel Italiaans kan leren!

 5. Wat leuk en handig een cursus online, ik beheers de Italiaanse taal een beetje en wil het graag beter leren spreken. Italië is mijn favoriete vakantieland en ik vind het leuk om de plekken te bezoeken waar de Italianen alleen italiaans spreken, leuke uitdaging………

 6. Gudrun Satoor de Rootas

  Ik zou graag deze online cursus willen winnen, heb op dit moment tijd genoeg om mij helemaal op de Italiaanse taal te storten en hopelijk ben ik genoeg hersteld om volgend jaar het geleerde in praktijk te kunnen brengen met een fijne vakantie met mijn gezin.

 7. Jaaa Italiaans leren! Dat is nou echt iets wat op mijn bucketlist staat. Jaren lang ben ik met mijn familie naar Italië op vakantie gegaan, want mijn ouders houden echt van de cultuur, de taal en het heerlijke eten en de drankjes natuurlijk ;-). Daarom hebben ze er ook voor gekozen om mijn zussen en mij een Italiaanse naam te geven. Volgend jaar staat er weer een roadtrip door Italië met vriendinnen op de planning. Hoe leuk is het als ik dan vloeiend Italiaans kan spreken. Ik ga duimen!

 8. Ik zou graag de cursus Italiaans willen doen omdat ik Italie een heel mooi land vind en alsook de taal.
  Italie is als een 2de thuis voor mij heb enkele Italiaanse vriendinnen maar ze hebben er nooit bij stil gestaan om mij de taal te leren en zal er ook moeilijk van komen daar er eentje reeds is gestorven en de anderen terug zijn naar hun vaderland. En nu ik beetje tijd heb zou ik graag het land beter leren kennen alsook de verborgen schatten van dorpjes en steden. Dus als ik dit zou willen doen samen met een vriendin van mij moet er wel iemand een aardig woordje Italiaans kunnen spreken om ons verstaanbaar te kunnen maken en hiervoor offer ik mij met veel plezier op. dus een gratis cursus Italiaans is zeker en vast van harte welkom.
  En nu hopen dat ik de gelukkige mag zijn Ciao a tutti.

 9. Ronald van der Ark

  Omdat ik me altijd knullig voel als telkens Google Translate er bij moet pakken. Wat als ik ergens geen bereik heb? Ik wil echt Italiaans leren spreken!!

 10. Om te leren communiceren met een vriend, die ik in Rome heb leren kennen.Daarmee ben ik goed voorbereid op een reis naar Italië.

 11. Dit zou voor mij echt een uitkomst zijn. Ik heb in een groep snel last van faalangst en onzekerheid. Snel het idee onder te doen voor de anderen. Hierdoor ben ik snel geneigd mijn eigen leertempo te willen versnellen, waarmee ik juist het risico loop niet alles goed te onthouden en te kunnen verwerken. Wat weer leidt tot nog meer faalangst. Die angst heeft me tot op heden steeds weerhouden toch met een cursus te beginnen.
  Met in het vooruitzicht, na 10 jaar geen mogelijkheid, zomer 2020 naar mijn droomland te gaan, zou ik dit echt omarmen!

 12. Heel leuk bedacht die online cursus! Ik zou hem graag winnen, want:
  – ik hou van talen, ik heb vorig jaar een cursus Spaans gedaan op een talenschool, dit geeft me misschien een kleine voorsprong, Spaans en Italiaans zijn verwante talen
  – ik zit elke dag 3 uur in de trein, dardoor is het voor mij lastig om bij een klassikale les aanwezig te zijn, maar tijdens mijn treinreis heb ik natuurlijk wel veel tijd, die kan ik dan heel nuttig besteden
  – ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en mijn eigen tijd in te delen
  – volgend jaar ga ik met mijn vriend een lange reis maken door Europa, waarbij we zeker ook een lange periode door Italië gaan reizen. De ervaring zal nog mooier worden als we makkelijker contact kunnen maken met de lokale bevolking.
  – tot slot, mijn zusje woont met haar vriend in Rome, hoe leuk is het dat ik ook met hen in het Italiaans kan praten!!

  Het lijkt me super tof om deze online cursus te winnen!! Ik wacht in spanning af:)

 13. Aaltje Groenendijk

  Ciao tutti,

  Na reeds een aantal (verwoede) pogingen ondernomene te hebben om Italiaans te leren op de traditionele manier, spreken de voorbeelden van de nieuwe methode mij zeer aan.
  En daarom zou ik graag kennis maken met deze nieuwe aanpak.
  Ik ben een Italië fan, die inmiddels veel tijd heeft doorgebracht in de fantastische regio’s Toscane en Umbrië.
  Mille grazië e cordiali saluti,

 14. Het is mijn droom om ooit vloeiend Italiaans te kunnen spreken, de te winnen online cursus zou mijn droom dus kunnen waarmaken. Alvast bedankt!

 15. Ik zou het heel leuk vinden om te winnen! Ik ben zelf kwart italiaans en wilde altijd al de taal leren om met mijn opa te kunnen spreken. Daarnaast is het een droom van mij om een tijdje in Florence te wonen, wat ik hopelijk in het voorjaar ga realiseren nu ik afgestudeerd ben. Ben zelf al bezig met Duolingo en wat boeken, deze cursus zou echter helemaal top zijn en beter zijn werk doen!

 16. Dit is echt ideaal: Italiaans leren in de tijd die mij uitkomt. Ik zou de cursus heel graag winnen, zodat ik niet alleen in de vakantie het geleerde in praktijk kan brengen, maar ook door het jaar heen met Italiaanse collega’s in hun taal kan communiceren! Ik ga duimen dat ik win!

 17. Gaaf! Ik ben dol op nieuwe talen leren. Italiaans staat nog op mijn lijstje! Dus zou deze cursus heel graag willen winnen.

 18. Hallo, ik wil graag online Italiaans leren, omdat mijn zus in Italië woont en omdat ik het nodig heb om Italiaanse aria’s goed te kunnen interpreteren en zingen! Hopelijk leer ik goed Italiaans! Vriendelijke groet, Esther.

 19. Ik ben 100% afgekeurd zit al jaren thuis afhankelijk door ongeneselijke ziekte van rolstoel en snel moe maar ik hou mezelf actief door dingen te eren Spaans al gedaan……en cursus politiek en nu lijkt me dit wel erg gaaf!

 20. De online-cursus lijkt me zo prettig opgebouwd; stapje voor stapje je weg vinden in die mooie Italiaanse taal, op momenten die je zelf kiest, in overzichtelijke blokken. Volgende zomer gaan we naar Ligurië, hoe mooi kan het zijn het geleerde van Fiona toe te passen.

 21. Ik zou graag de online cursus willen winnen. Ik ben net terug uit Sicilië en merk dat ik elk jaar steeds beter Italiaans spreek. Maar om echt een heel gesprek te voeren mis ik toch nog wel heel wat woorden. Het reizen wordt hierdoor nog leuker en de Italianen vinden het ook heel leuk als je Italiaans kan. Volgend jaar mei en september gaan we weer.

 22. Mijn naam is Bram, 17 jaar en ik ben net aangekomen in Cagliari voor een exchange jaar. Ik woon bij een gezin maar spreek nog geen woord Italiaans. Help! Hoe leer ik zo snel mogelijk Italiaans? Daar gaat de praktische online cursus van Fiona mij zeker bij helpen.

 23. Italië is het favoriete vakantieland, prachtige omgeving, lekker eten, vriendelijke mensen. Wij komen daar graag. Dit jaar het gemis van de Italiaanse taal ontdekt. Een deel van de vakantie helaas in het ziekenhuis gevierd…..
  Volgend jaar hopelijk meer geluk. Misschien dan eens wat meer contact met de Italianen? Dus wat Italiaans leren kan geen kwaad. Is dit de kans?

 24. Op mijn 11j (1964) reisde ik vooreerst met mijn ouders naar la bella Italia. Sedertdien ben ik gepassioneerd door Italië. Toen reeds ving ik enkele woorden Italiaans op, waarvan achteraf bleek – dat ik het niet correct uitsprak – raar maar waar achtervolgd het mij nu nog een beetje. Ik heb reeds een poging ondernomen om Italiaans in avondschool te volgen, bij gebrek aan tijd, werk, kleinkinderen… heb ik het opgegeven. Het is nu het goede moment om het opnieuw een kans te geven. We hebben inmiddels een camper gekocht en plannen om nog vaak naar Italië te reizen. Ik duim dus en zou het reuze vinden de cursus te winnen.

 25. Volgend jaar willen we graag rondtrekken in Italie. Het zou fijn zijn om dan al wat Italiaans te spreken

 26. Buongiorno Fiona, Begroetingen en een paar woordjes Italiaans lukt wel, maar ik blijf hangen op een beperkt niveau. Ondanks boekjes om binnen een aantal weken de basis van deze prachtige taal te leren en in het verleden een CD rom en een slechte online cursus kom ik geen steek verder en daar baal ik van al ik weer eens in Italië ben. In mijn favoriete Italiaanse IJszaak hier in Nederland hoor ik het personeel Italiaans met elkaar praten en ik wil zo graag meedoen, maar ik sta met een ‘bek vol tanden’. Enerzijds gebrek aan kennis, anderzijds ook gebrek aan durf. Een online cursus zoals jij in je blog beschrijft zou ontzettend helpen.
  Ik wens jou in ieder geval veel succes!
  Ciao, Steven

 27. Meteen na mijn middelbare school ging ik als au pair naar Zwitserland in een gezin met 4 keine kinderen maar óók een Italiaanse werkster. Daar mijn Latijn als schoolvak kon ik haar vaak ook goed begrijpen en de Oggi en Gente die in huis aanwezig waren kon ik ook best aardig lezen. Terug in Nederland ging ik linea recta naar Italiaanse les, want die prachtige taal wilde ik leren!
  Later deed ik ook twee keer een intensieve prestigieuze zomerschool in Italië: 3 weken in Florence en twee jaar later ook 3 weken in Bologna, met naast de taal ook een uitgebreid programma met sociale activiteiten. Bovendien woonde ik er in een Italiaans gastgezin en ik sprak er dan ook alléén maar Italiaans. In de trein terug naar huis dachten medereizigers dat ik een Bolognese was.
  Het waren snelkookpan-weken, maar dat topniveau zakte weg toen ik de taal niet meer regelmatig sprak.
  Mijn woordenschat is behoorlijk groot en mijn uitspraak is kennelijk heel geloofwaardig maar ik kan geen fatsoenlijke zinnen meer maken…
  Dat maakt me steeds onzekerder en dat werkt als een neerwaartse spiraal.
  Intussen begeleid ik al 5 jaar jonge Italianen die in Nederland wonen & werken, juist met het spreken van hùn Nederlands als 2e taal. Ik had gehoopt dat dit ook mijn Italiaans weer een boost zou geven maar het Nederlands gaat natuurlijk voor… en nee, daar komt het dus niet echt van… maar ik wel een grote Italiaanse vriendenkring door opgebouwd.

  De verfrissende opzet van deze nieuwe online taalcursus lijkt precies DIE boost te kunnen geven die ik zoek: het spontaan weer (durven) spreken van die prachtige taal! Die zou me – samen met mijn grote woordenschat èn mijn vriendenclub om óók mee te kunnen oefenen – vàst weer óver die drempel van mijn spreekangst heen helpen…
  Dat zou mij – èn hen – zó gelukkig maken !

  En daarom zou ik deze online cursus dolgraag willen winnen…. A V A N T I ? ? ?

 28. Om de Italianen waar ik mee praat tijdens onze jaarlijkse vakantie in Italië minder boos te maken, ik speeek immers veel beter Spaans dan Italiaans en als ik mijn gebrek aan Italiaans dan aanvul met Spaanse woorden, worden de meeste Italianen kregelig. Een beetje zoals het Nederlands en het Duits denk ik.

 29. Zou heel graag Italiaans willen leren. We zijn al een paar keer op vakantie geweest naar Italië en zou graag met de Italianen in gesprek willen gaan om meer van hun cultuur te leren. Ik ben al begonnen met een aantal boeken en apps, maar denk dat deze online-cursus mij veel beter zou helpen om de taal te leren.

 30. Na een prachtige vakantie in Puglia had ik mij opgegeven voor een taalcursus Italiaans. Helaas werd er bij mij borstkanker geconstateerd waardoor ik niet naar de cursus mocht gaan.
  Op dit moment ben ik nog veel aan huis gebonden door mijn behandeling daarnaast mag ik niet in een ruimte verblijven met veel mensen,vanwege de bacteriën. Ik zou het fijn vinden om deze cursus te winnen, aangezien dit een online cursus is en ik deze thuis in mijn eigen tempo stap voor stap kan volgen.

 31. Monique Meeles

  Heel graag win ik deze online cursus. Ik heb al een aantal jaren op een avondschool Italiaanse les gevolgd omdat mijn zoon met zijn gezin in het Italiaanse deel van Zwitserland wonen. En het is favoriete vakantieland. Maar de taal leren is voor mij het belangrijkste om met mijn 2 kleindochters te kunnen praten/spelen/schrijven e.d.

 32. Trudie van der pols

  Wat praktisch een online taalcursus Italiaans.
  Graag wil ik meedingen naar de gratis cursus zodat ik van de zomer mondjesmaat Italiaans laat horen.

 33. Van kleins af aan zeg ik al ben geboren in het verkeerde land alles wat italiaans is maakt mij blij, alleen de taal ja das niet zo gemakkelijk zou het graag willen leren omdat we dit jaar naar Puglia willen en misschien ook wel emigreren als Puglia ons bevalt.
  Maar dan moet je wel al wat de taal machtig zijn, en zou er alles voor overhebben om dat te leren samen met mijn man.
  Zodat mijn droom met de r tijd mag uitkomen en wonen in Italie <3, 50 jaar in Nederland en de rest in Italie dat wil ik zo graag al veel miserie gehad kwa gezondheid Leukemie, borstkanker, en vorig jaar 2 borstreconstructies gehad en dan in Italie genieten van alle dagen

 34. Hannie van den Hoorn

  Nu ik tijdelijk aan huis hebben ben door een puppy lijkt me het winnen van deze cursus een welkome verdere invulling van de tijd.
  Zodat ik straks met de hond naar Italie kan

 35. Wilma van Tilburg

  Na een cursus op de volksuniversiteit en een paar keer gestart te zijn met een zelfcursus, die iedere keer stagneert zou dit misschien de ideale oplossing zijn! Iedere keer als ik in Italië ben, baal ik weer dat ik niet heb doorgezet ! Is dit de spreekwoordelijke stok? Wie weet!!

 36. Christine Knegt

  Graag zou ik in aanmerking willen komen voor de vervolgcursus Italiaans.
  Ik heb jaren geleden een beginnerscursus gedaan en wil het graag weer eens opfrissen.
  Omdat ik mantelzorger ben en dagelijks weinig tijd heb, zou het fijn zijn om dit online te kunnen doen.

 37. jacques maertens

  Ciao,
  Wij wonen in Italië (MS). Dagelijks ondervinden wij frustraties door de taalbarrière. Vooral omdat Italianen een zeer beperkte kennis hebben van vreemde talen. De mogelijkheden om een cursus te volgen zijn er niet zoals in België en Nederland. De on-line cursus via “ciao tutti” volgen, is wel te overwegen waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *