Home » Italiaanse taal » Online Italiaans leren met Tutta Lingua
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Online Italiaans leren met Tutta Lingua

Wil je graag Italiaans leren maar kun je – om welke reden dan ook – niet elke week aanschuiven bij een klassikale cursus Italiaans? Fiona Stramigioli van Tutta Lingua bedacht een gloednieuwe online cursus, waarmee je in eigen tempo, waar en wanneer je maar wil, Italiaans leert.

Fiona vertelt je in dit artikel alles over deze nieuwe online cursus Italiaans, voor wie komend jaar op een innovatieve manier Italiaans wil leren.

Een nieuwe, praktische manier om Italiaans te leren
Fiona: ‘Vorig jaar voelde ik de wens om mijn eigen lesmethode te gaan ontwikkelen, op basis van mijn jarenlange ervaring in het lesgeven. Ik ben dankzij mijn lange ervaring met Italiaanse les geven bekend met veel lesmethodes, maar elke methode riep bij mij wel vragen op.

Waarom worden de vraagwoorden bijvoorbeeld niet meteen in het eerste hoofdstuk behandeld, zodat je in combinatie met werkwoorden meteen vragen leert stellen, zoals Dov’è la stazione? Als je dingen kunt vragen, kom je op reis in Italië toch ook meteen een heel eind verder.

Daarnaast beginnen sommige methodes meteen met mi chiamo, terwijl het wederkerend werkwoord verder nog helemaal niet aan bod komt in de eerste hoofdstukken. Je kunt jezelf bovendien ook prima voorstellen met het werkwoord essere.

Een ander aandachtspunt is dat ik cursisten graag leer hoe je zinnen moet maken. Je kunt niet letterlijk vanuit het Nederlands naar het Italiaans vertalen. De tips en tricks voor het maken van kleine zinnen bestaande uit niet meer dan vijf woorden loopt als een rode draad door de hele cursus heen.

Waarom heb ik een online lesmethode gemaakt en niet een nieuw boek?
Veel cursisten hebben door hun drukke leven niet meer de mogelijkheid om wekelijks op een vast tijdstip naar Italiaanse les te gaan. Het is veel meer van deze tijd om zelf Italiaans te leren, op een moment dat het jou uitkomt. Bovendien heb je zo de tijd aan jezelf: als jij die dialoog nog tien keer wil horen, dan kan dat. Zo leer je in je eigen tempo, op een fijne eigen plek.

Mijn online cursus Italiaans is op meerdere manieren inzetbaar. Zo kun je volledig zelfstandig de taal leren – en dan naar Italië om het geleerde toe te passen! Je kunt ook kiezen voor de online cursus in combinatie met een aantal Skype-lessen. Na elk blok (maar vaker mag natuurlijk) plan je een Skype-les met me in om de spreekvaardigheid en de uitspraak te oefenen.

Als je in Twente of omstreken woont, kun je ook om de week naar de zogenaamde flipped classroom komen, waar je in kleine groepjes je gaat verdiepen in de materie en conversatie oefent met je mede cursisten.

Kan een online cursus een docent vervangen?
In principe wel, zeker omdat ik als docent goed heb nagedacht over de opbouw en de opzet van deze cursus. Soms kan het voor een cursist niet voldoende zijn, maar dan is er altijd de mogelijkheid om een aantal Skype-lessen te boeken.

Bovendien krijg je bij aanmelding voor de online cursus meteen een persoonlijke welkomstmail van mij, zodat je weet waar je terecht kunt als je iets niet snapt. Ik vind het belangrijk om alle cursisten persoonlijk te volgen.

Voor veel mensen zal een online cursus Italiaans een verademing zijn, omdat je zo snel kunt gaan als je zelf wil. Je kunt een dialoog slechts één keer luisteren, maar als je dat tien, twintig keer wil doen, houd je je medecursisten niet op. Je doet echt alles in eigen tempo. Zo levert deze methode maatwerk voor elke cursist.

Wat zijn de voordelen van online Italiaans leren?
Het grootste voordeel zit hem in een innovatieve combinatie die ik heb bedacht. Tijdens de cursus volg je regelmatig een les op de computer, terwijl je elke dag je Italiaans bijhoudt door middel van de app MemoTrainer die hoort bij de online cursus.

Deze MemoTrainer frist elke dag je geheugen op. Je merkt dat je daardoor de stof beter en langer onthoudt. Heb je moeite met grammatica of met sommige woordjes? De app signaleert waar jij blijft steken en biedt steeds weer oefeningen aan die helemaal op jouw voortgang en struikelblokken zijn afgestemd.

Ik zet de voordelen van online Italiaans leren nog even voor je op een rijtje:
*je volgt Italiaanse lessen waar en wanneer je maar wil
*je bepaalt zelf het tempo
*je houdt je eigen voortgang live in beeld
*je krijgt feedback op de voortgang die je maakt
*je oefent dagelijks, al is het maar vijf minuten, waardoor je snel vooruitgang boekt
*er is altijd een hulplijn paraat voor antwoorden op eventuele vragen

Het succes van online Italiaans leren via Tutta Lingua zit ‘m in het combineren van een juiste opbouw van de lesstof, de praktische oefeningen en de MemoTrainer die dagelijks even je geheugen opfrist, als stok achter de deur. Natuurlijk gaat een nieuwe taal leren niet vanzelf, maar met deze online cursus wordt het leren van Italiaans écht leuk.

Gratis uitproberen?
Wil je de online cursus Italiaans gratis uitproberen? Bekijk dan de demo, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de cursus eruitziet.

Aanmelden online cursus Italiaans voor beginners
De online cursus Italiaans voor beginners bestaat uit zes blokken van elk vier lessen. De blokken zijn overzichtelijk en gebruiksvriendelijk qua opbouw. Een specifieke vooropleiding is niet nodig. Deze online cursus kost € 249,-. Wil je meteen starten, dan kun je je hier aanmelden.’

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

287 reacties

 1. Nu we een jaar op Sicilië wonen, na 40 jaar in het onderwijs in Nederland te hebben gewerkt vragen Sicilianen of ik hen Engels wil leren. Daarvoor moet ik natuurlijk wel veel beter Italiaans spreken. Dat zou met de online cursus van Fiona van Tutta Lingua super zijn!
  Ik heb al 6 Engelse lessen klaar en deze ga ik gratis geven aan de eerste vier studenten.
  Zo helpen we elkaar!
  Verheug mij op de Italiaanse les van Fiona
  Hartelijke groeten
  Vanuit Castelluzzo
  Hanneke Maria Lokhoff

 2. Door middel van het kezen van de Italiaanse sprookjes van Grimm heb ik mezelf wat Italiaans geleerd. Leuk om te lezen van de moeder van Bianca Neve zowel de cuore als de polmoni eet! Maar natuurlijk bestaat het leven niet uit sprookjes en wil ik de taal beter leren!

 3. Ciao Tutti ,
  Ik will graag deze online cursus Italiaans winnen omdat onze dochter samen met haar man (een Sard )en onze twee kleinkinderen in Italië wonen. We gaan haar en onze kleinkinderenr regelmatig bezoeken vandaar mijn interesse voor deze cursus .
  Saluti

 4. Als een Italiaan praat, hoor je meteen ik welke stemming hij is. Er ligt zo veel gevoel in! Wie weet komt mijn droom wel uit om er ooit nog eens te gaan wonen. Dan lijkt het mij geweldig om de taal te kunnen lezen, spreken en schrijven.

 5. Io voule parlare italiano! Maar tijdens mijn stage 5jaar geleden is erger me niet gelukt tijd vrij te maken om deze prachtige taal meester te worden.
  Heel graag zou ik deze cursus willen volgen om zo op de volgende trip naar bella italia meer met de mensen te kunnen spreken.

 6. Peggy Tollenaere

  Ciao tutti
  Ik ben nog maar 2 keer op reis geweest naar Italië en toen kon ik me amper verstaanbaar maken wat niet zo leuk was uiteraard.
  Nu ik in de nabije toekomst vaker Italië wil verkennen zou een grotere kennis van die prachtige taal mij heel goed uitkomen.
  Misschien sla ik op die manier uiteindelijk wel een knappe italiaan aan de haak?
  Helpen jullie mij?

 7. Monique Maarseveen

  Ik wil heel graag de cursus Italiaans winnen omdat….. Wij medio maart 2020 gaan emigreren naar Puglia. En mijn Italiaans nog niet echt goed is. Moeten veel regelen voordat we kunnen verhuizen en dus geen tijd om naar Italiasnse les te gaan.

 8. Ciao Fiona, graag wil ik in aanmerking komen voor de gratis online cursus Italiaans omdat ik graag terug wil naar Lago di Garda waar ik met mijn gezin een tiental jaren heb gecampeert en heb genoten van alles wat deze regio en zijn fantastische italianenfamilies ons hebben opgenomen in de easy Way of living met een vleugje temperament en stijl om van het leven te genieten.
  Dit zou ik ze nu graag in hun eigen taal willen vertellen en dat wij na enige jaren van afwezigheid, weer teruggaan naar het geliefde San Benaco del Felice om weer opnieuw willen gaan genieten maar dan nu als oma en opa van onze kleinkinderen en onze kinderen weer heerlijk willen gaan “”Italianen “” .
  Buoana fotuna con ik tuo cursuz
  Eric

 9. Italië is de afgelopen jaren mijn favoriete bestemming geworden voor een stedentrip of een ‘echte’ vakantie. Ben net terug van 12 dagen van San Remo tot de Cinque Terre en heb het heerlijk gehad. Met een paar woordjes kan je best ver komen, maar ik zou zo graag een hele zin kunnen uitkramen als ik weer een ijsje bestel in een gelateria.
  Due gusta in een picolo copetta, daar komen ze best uit….maar toch….

 10. Ik wil graag Italiaans leren, maar in Haarlem wordt dat alleen ’s avonds gegeven en dat is voor mij niet haalbaar. Hou ik schriftelijke lessen over, maarbdaar vind ik niets aan.
  Deze cursus lijkt mij geweldig.

 11. Ciao Tutti,

  Omdat ik Italiaans gewoon een mooie taal vind, wil ik graag de online cursus winnen.
  Ik heb een paar jaren Italiaans gevolgd bij Dante, maar wil nu verder online doorgaan, dus dit komt heel mooi uit.
  Als je eenmaal begint met Italiaans, wil je niet meer stoppen.
  En ook, omdat het zo leuk is om in La Belpaese zelf ook Italiaans te kunnen spreken.

  Cari Saluti!

 12. Ik zou graag de cursus doen zodat ik beter kan communiceren met onze Italiaanse vrienden. Gesprekken blijven oppervlakkig omdat ik te weinig kennis van de taal heb. Ieder jaar zijn wij voor werkvakanties in Italië aan ons vakantiehuis aan het klussen en leren we een hoop van de lokalen mensen. Maar het is echt te weinig om goede gesprekken te voeren. Vanwege tijdgebrek zou dit een prima uitkomst zijn.

 13. Bella ITALIA, zou heel graag deze taal willen leren en de Italiaanse muziek kunnen verstaan… maar ik hoef niet te winnen, gun het Hanneke die op het fantastische Sicilië woont.

 14. Mijn vriend spreekt uitstekend italiaans en volgt het ter verbetering van zijn grammatica op hoog niveau aan de volksuniversiteit. Ik zou hem graag willen verrassen als we weer in Italië zijn dat hij niet als enige het gesprek hoeft te voeren.
  We komen er beide heel graag, minstens 2x per jaar en zijn nu zelfs met een vakantiehuis bezig, dan is het dus echt tijd dat ik de taal goed onder de knie ga krijgen. Helaas heb ik door mijn baan niet de mogelijkheid om een avondcursus te volgen, de onlinecursus zou dus een enorme uitkomst zijn!

 15. Wij komen al 40 jaar in Italië om vakantie te vieren en ik heb in het verleden weleens cursussen gevolgd en zou weleens een opfris cursus willen en online lijkt mij wel makkelijk als je niet zoveel tijd hebt

 16. Ieder jaar naar Italië, maar de taal nog niet spreken. Dit kan natuurlijk niet. Graag zou ik deze schaamte zo snel mogelijk wegpoetsen met de innovatieve taalcursus van Tutta Lingua!

 17. Ieder jaar bezoek ik privé meerdere malen Italië en sinds een paar jaar neem ik zelfs ook mijn vijfde klassers mee op een werkweek naar Italië. Dat kan het geen kwaad om de taal wat beter te spreken!

 18. Een prachtige taal met veel gevoel, passie en romantiek. En uiteraard “la dolce vita”!Ik kan niet wachten om eraan te beginnen.

 19. Ciao Fiona,

  Ik hou met heel mijn hart en ziel van Italië! Daarom hebben wij vorig jaar met hulp van lieve vrienden een huisje gekocht in bella Umbria. In een klein dorpje. Zo vaak mogelijk zijn we daar. Onze dorpsgenoten spreken voornamelijk solo Italiano. Ik wil niets liever dan goed met hen meepraten… Parlare, parlare, parlare…
  Ik wil alles aangrijpen om de Italiaanse taal beter te leren. En zou dan ook graag kans maken op jouw online cursus!

  Grazie mille in anticipo!

 20. Marianne van Gils

  Ciao Fiona, voor mijn verhuizing Italiaanse lessen gevolgd maar nu al jaren niet meer!! Als ik in italie ben kan ik me verstaanbaar maken, maar dat ik ook alles!! Zou graag ( voor mezelf ) op herhaling gaan!!! Kan mijn man het ook een beetje leren!! Zomer en winter een a twee weken italie, zou het beter spreken daar wel verrijken!!! Blijft het mooiste vakantieland en taal!!

 21. Ciao Tutti,
  Ik heb al diverse cursussen en lessen gevolgd. Maar altijd problemen met de vervoegingen. Dit is voor mij een laatste strohalm om het nu eens echt goed te laten doordringen. Het lag niet zozeer aan de leraren maar aan mij. Het beklijft niet!!
  Mooie dag!!

 22. Ik vind het Italiaans een prachtige taal. En alhoewel ik mij redelijk kan redden als ik in Italië op vakantie ben (door woorden aan elkaar te plakken…) zou ik heel graag een echt gesprek met mensen willen kunnen voeren. Dus met vervoegingen, met verleden tijd en alles wat erbij komt zeg maar. Ik begrijp een hoop van wat ze vertellen, maar iets terug zeggen blijft lastig. Het zou geweldig zijn als dat met deze cursus gaat lukken.
  Daarbij werk ik ook als gids, hoe top zou het zijn als ik het voortaan ook in het Italiaans kan aanbieden en niet alleen in Duits en Engels? Ik ga duimen! 😉

 23. Marie-louise Olivier

  ik ben 80 jaar en moeder van 4 Italiaanse kinderen, sinds 1983 is de vader er niet meer, ik ben veel in Italië geweest en mijn hart is er nog altijd, kan me wel een beetje redden in de prachtige taal, zou het graag perfect leren, Ciao Tutti

 24. carpentier petra

  ciao
  ik zou deze taalcursus graag winnen omdat wij elk jaar op vakantie gaan in Italië. Ik vind het heerlijk om op de niet- toeristische plaatsen een praatje te slaan met de Italianen, op een markt een woordje te placeren, naar het dorpsfeest te gaan, … maar merk dan dat mijn zeer beperkte kennis van het Italiaans dit bemoeilijkt.Tijdens het jaar, owv een combinatie van jobs, ben ik niet in de mogelijkheid heb om een cursus te gaan volgen

  Salve

  Petra

 25. roland ceustermans

  kan handig zijn

 26. Ik heb een vriendin in Italië en het wordt weleens tijd dat ik niet alleen in het engels met haar en haar kinderen praat maar ook gewoon in hun moerstaal. 🙂

 27. Ik kom al ruim 40 jaar in Italie, de beleefdheidsvormen ken ik en spreek ze natuurlijk ook uit. Wat ik echter niet kan is Italiaans spreken, verstaan of lezen. Afgelopen vakantie besprak ik dat in het duits met mijn Italiaanse campingeigenaar. We hebben elkaar toen uitgedaagd om elkaars taal te leren. In de boekhandel heb ik toen maar een disney stripboek gekocht, Le Piu Belle Storie en in Nederland Italiaans voor dummies. Ja, ik wil dus Italiaans leren en de online cursus zal mij hier bij gigantisch op weg helpen. Ik woon in het hart van Twente, Borne.

 28. Oeh, dit zou echt gaaf zijn om te winnen! Ben nog een beginneling maar zo gecharmeerd van hoe de Italianen zelf je helpen de taal steeds beter te begrijpen en te gebruiken. Ik zou het heel inspirerend vinden deze cursus te winnen, droom erover hier te wonen (ik schrijf deze reactie terwijl ik met mijn voeten in het water van de Baia del Silenzio zit, in Sestri Levante) en de taal leren is toch wel stap 1. Fingers crossed, of, zoals Rosari Rosado me leerde deze week: Dita incrocciate.

 29. Ik zou heel graag de cursus willen winnen
  Vanwege ik graag met de Italianen waar ik nu mijn haal met ze willen communiceren en ook omdat wij op vakantie willen gaan in Italië

 30. Yvonne van Spanje

  Wat zou dat heerlijk zijn om te winnen!
  Wij gaan al bijna 10 jaar met ons gezin naar Italië. Puur om de sfeer, de vriendelijke mensen, het prachtige land, het heerlijke eten en natuurlijk de prachtige taal. Tot nu toe konden we ons redden met ons “handen en voeten Italiaans”. Maar wat een feest zou het zijn om de taal zelf echt een beetje “machtig te worden”! Ik zou het geweldig vinden!
  Bovendien….wat is er nou heerlijker dan HEEL HET JAAR in italiaanse sferen te zijn!
  Ik hou mij aanbevolen!
  CIAO
  P.s Sorry voor mijn achternaam. Als die “van Italië” was geweest, had het plaatje wel heel “af” geweest!

 31. Ik zou het echt heel leuk vinden om mijn Italiaans te verbeteren. Ik kom nu niet verder dan Buongiorno, come sta en Buon appetito. Nuttige woorden, maar het zou fijn zijn meer te leren. Wie weet zelfs ooit een gesprek te voeren met een Italiaan.

 32. ik vind Italiaans een zeer mooie taal. Heb ik altijd al willen spreken

 33. Buongiorno,

  Na 36 jaar lang naar Italië te reizen wil ik nu wel eens goed Italiaans leren ook omdat wij over een paar jaar in Puglia willen gaan wonen. Die prachtige taal begrijp ik wel grotendeels, maar spreken is wat minder. Vandaar.
  Grazie mille

 34. Heel gaaf.. ik hou ervan om nieuwe Talen te leren, maar ik moet zeggen Italiaans kan ik nog helemaal niet…

 35. Ik hou van Italië, de natuur, het landschap, het eten en drinken, het zonnige warme weer, alle archeologische plaatsen, de vele musea, echter de taal kan ik niet spreken of lezen. In alle musea staat het bijna nooit in het Engels. Graag zou ik dan ook een cursus Italiaans willen winnen zodat ik de teksten begrijp in alle musea en om te communiceren met de Italianen.

 36. Voor mijn Italiaans vakantieliefje wilde ik een gelato bestellen in een negozio te Bolsena. Maar in plaats van flanerend mijn Italiaan buiten te verrassen met een lekker ijsje, liep ik met vuur doorlopen wangen (hier niet zozeer door de zon) naar buiten met een bakje gelatine (…) Onze relatie heeft niet lang mogen duren, maar het zou toch zonde zijn om la lingua più bella niet tot mijn (inmiddels) verworven ‘rijkdom’ te rekenen! Doe mij nog maar zo’n taalcursus…

 37. Elca van der Geld de Raat

  Ook ik zou (om alle hierboven vermelde reacties) graag de cursus willen winnen!
  Super graag zelfs!

 38. Voor mijn dochter, ze doet de toerisme opleiding en wil italiaans leren en volgende vakantie 2 maanden in italie gaan werken in een animatieteam.

 39. Ik heb geen tijd om mij te binden aan een datum om een fysieke cursus te volgen.
  Derhalve lijkt me dit een geweldig alternatief.
  Ik heb de demo doorlopen en kan me in de aanpak vinden.
  Ben erg benieuwd of ik in mij vrije tijd dan ook daadwerkelijk Italiaans kan leren spreken en begrijpen!

 40. patricia Lubbertje

  Ik wil al langere tijd Italiaans leren. In de eerste plaats omdat ik het een prachtige taal vind. Ik wil ook graag weer eens wat nieuws leren en Italiaans spreekt me dus enorm aan. Mijn schoonzusje is Italiaanse en als ik ook Italiaans spreek kan ik het dus voortdurend in de praktijk brengen. Natuurlijk zal ik het ook in Italië willen gaan oefenen, maar dat duur helaas nog even.

 41. Hoi, sinds enige tijd hebben wij een Agriturismo in Italië. Met kinderen is het zo dat die de Italiaanse taal snel onder de knie hebben. Maar papa heeft er iets meer moeite mee ! Kan toch niet zo zijn dat hij de taal beter spreekt dan mij ?
  Ik zou de cursus graag willen winnen om hem in te halen !

 42. Sinds ik vroeger oud-Italiaans (lees: Latijn) heb gehad op de middelbare school, heb ik een zwak voor Romaanse talen en heb ik altijd graag het Italiaans van deze tijd willen leren. Al was het alleen al, om al die fantastisch mooie Italiaanse songs te kunnen begrijpen, waar ik zo dol op ben.

 43. Si, ci voglio io, perché ik het heeeeeeeeeeeel graag wil imparare

 44. Ik ben mantelzorger voor mijn ouders van 92 en 95 jaar. Nou dacht ik in eerste instantie dat ik dat allemaal wel even zou bolwerken deze zomer, naast mijn fulltime baan. Ergens kwam ik mezelf wel tegen, want ja de migraine speelt ook weer dusdanig op. Op mijn werk heb ik een workshop werkdruk en stress gevolgd. Werkdruk heb ik niet, maar de stress toch echt wel. Wow. Eyeopener. Stop. Ik moet OOK tijd voor mezelf vrijmaken!!
  Ik ben nu alleen maar bezig met de urgente/belangrijke zaken…maar wil in het najaar door een busreisje naar Italie ook de broodnodige ontspanning voor mezelf zien te vinden. Zou superfijn zijn als ik Italiaans zou kunnen leren, kom ik tenminste een beetje beslagen ten ijs;)

 45. Gabriëlle Praat

  Omdat mijn zus en ik een keer heel graag naar Italië willen en zeker de taal van dit mooie land willen kennen.

 46. Ciao
  Ik ben een echte Italia liefhebber en dit is dan ook sinds jaren mijn favoriete vakantiebestemming ! Wanneer ik nieuwe mensen ontmoet wil ik graag en veel met ze praten…maar in het Zuiden kom je met Engels of Frans niet ver ! Vandaar zou deze cursus zeker welkom zijn,vermits ik ook een nogal variabele agenda heb. Cari saluti, Marc

 47. Omdat het zo’n mooie taal is, omdat het zo sexy klinkt, omdat ik dan La vita è bella kan kijken zónder afgeleid te worden door de ondertiteling, omdat ik volgende zomervakantie met mijn tweeling naar een camping in Italië ga en het handig is wanneer is ijs/snoep/appelsap voor hen kan bestellen, omdat…..

 48. Ik wil heel graag deze winter italiaans leren omdat ik in het voorjaar voor 5 maanden in Italië ga wonen
  Naar school gaan is best lastig als je fulltime werkt dus als je het in een vrij moment kan oefenen zou dat fijn zijn. En ik ben héél benieuwd naar haar lesmethode
  Ik hoop dat ik de kans krijg om het uit te testen

 49. Berend Oudshoorn

  Graag zou ik beter Italiaans willen spreken in Italië en als nodig daarbuiten. Italianen zijn vrolijke en behulpzame mensen die het verdienen om in hun eigen taal aangesproken te worden. Nu sta ik te stuntelen met wat woorden Italiaans of gebruik ik maar weer Engels of Frans om verder te komen. Voor de Italianen zelf maakt dit niet uit: die helpen je net zo vriendelijk. Ze verdienen echter beter!

 50. Wij willen in de toekomst huis en haard hier verlaten en ons vestigen in dit schitterende land. Na vele vakanties hier, zijn wij ervan overtuigd dat Italië the-place-to-be is voor ons. Dan komt zo’n cursus Italiaans zeker van pas. Een goede voorbereiding is het halve werk, zegt men dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *