Home » Italiaanse taal » Muziek » The Bridges of Madison County als musical in Amsterdam
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

The Bridges of Madison County als musical in Amsterdam

The Bridges of Madison County is voor veel mensen een van de meest romantische films die ze ooit hebben gezien. Het verhaal vertelt over de korte maar hevige romance tussen de Italiaanse huismoeder Francesca (in de film vertolkt door Meryl Streep) en de rondreizende fotograaf Robert Kincaid (in de film gespeeld door Clint Eastwood, die ook tekende voor de regie).

De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Robert James Waller, die nu ook aan de basis van een schitterende musical ligt, met in de hoofdrollen Lone van Roosendaal en René van Kooten. De regie is in handen van Koen van Dijk, die ook het script van Pulitzer Prize winnaar Marcia Norman vertaalde naar een intieme Nederlandse versie.

foto: Peggy de Haan

Van 2 juni tot en met 2 juli 2017 is de musical The Bridges of Madison County exclusief te zien in theater Het Zonnehuis in Amsterdam-Noord.

Van Napels naar Madison County
Francesca komt uit Napels, de bruisende stad waar alles nog nét wat intenser is dan elders in Italië. Zo ook tijdens de Tweede Wereldoorlog; Napels wordt zwaar gebombardeerd. De bommen slaan niet alleen kraters in de stad, maar ook in de harten van haar inwoners.

Ook Francesca wordt hard getroffen. Haar verloofde is soldaat en overleeft de bombardementen niet. Terwijl haar hart nog huilt, ontmoet ze de Amerikaanse soldaat Dick. Ze besluit de kans om haar verdriet achter zich te laten met beide handen aan te grijpen en reist met hem naar Madison County, in Iowa, ver weg van Napels.

De stad gaat echter nooit uit haar hoofd en uit haar hart. Haar hele leven blijft ze verlangen naar haar geliefde Italië. Ze zingt over haar verleden en haar Italiaanse familie en ze zet haar man en twee kinderen graag een Italiaanse maaltijd voor.

foto: Bob Bronshoff

De liefde van de man…
Als zij met zijn drieën een paar dagen op pad zijn, komt Robert, een fotograaf van National Geographic, het erf op gereden om de weg te vragen. Francesca en Robert vallen als een blok voor elkaar. Hij weet haar hart voorgoed te veroveren als hij de foto’s laat ziet die hij in Napels geschoten heeft. Zij weet zijn hart te raken met haar Italiaanse kookkunsten. Dat raakt bij Francesca een gevoelige snaar. ‘Ik zou zelf mozzarella kunnen maken als iemand in Iowa het zou eten,’ mijmert ze. Na een blik op hem weet ze het zeker: ‘JIJ zou dat doen.’

Lofzang op Italië
Naast het universele en prachtige liefdesverhaal, zit The Bridges of Madison County doorspekt met verwijzingen naar en lofzangen over Italië. Zo is de muziek (van de met Tony Awards bekroonde Jason Robert Brown) een hartverwarmende combinatie van de zwierige Italiaanse volksmuziek van Francesca en de Amerikaanse country van Robert. Aanvankelijk lijkt het een clash van culturen maar gaandeweg ontstaan duetten waarin de twee stijlen naar elkaar toe groeien.

Dat geldt ook voor de choreografie, met dank aan de half-Siciliaanse choreografe Chiara, die als geen ander weet hoe je Italiaanse passie en temperament het beste kunt mengen met minimalistisch Nederlands design.

Ook leuk is de aandacht voor het Italiaanse koffiepotje waarmee Robert voor Francesca koffie zet. Een kleine, maar o zo Italiaanse noot daar in het verre Iowa…

foto: Bob Bronshoff

Bijzonder decor: rondom de brug
Een voorproefje tijdens de repetitie brengt al heel wat Italiaanse vibraties naar het Zonneplein, waar de bloesem al uitbundig bloeit en het voorjaarszonnetje ondanks de kou zijn best doet om er een Italiaans decor van te maken.

Na een prachtig lied, vertolkt door Lone, schuiven we even met Lone en Chiara aan tafel. We zullen niet te veel verklappen van de prachtige scènes die tijdens de musical worden opgevoerd en de dilemma’s die er tijdens een mensenleven vol liefde overwonnen moeten worden.

Wat we wél vast verklappen is dat de intimiteit van de voorstelling nog eens versterkt wordt door het decor. Het toneelbeeld – de brug – loopt als een soort catwalk de zaal in, waarbij je als publiek aan weerszijden en op de kop zit. Zo zit je boven op alle emoties én midden in misschien wel het mooiste liefdesverhaal dat ooit geschreven is…

Praktische informatie & tickets
The Bridges of Madison County is exclusief te zien in theater Het Zonnehuis in Amsterdam-Noord. Dit monumentale pand in Amsterdamse Schoolstijl ligt net voorbij de NDSM-werf, aan het Zonneplein.

Tickets zijn verkrijgbaar via Bridgesmusical.nl. De voorstelling duurt naar verwachting 2 uur en 20 minuten, inclusief pauze. De deuren van Het Zonnehuis zijn vanaf een uur voor aanvang van de voorstelling geopend.

Op 3, 8 en 16 juni verzorgt vertaler en regisseur Koen van Dijk een gratis inleiding voorafgaand aan de voorstelling. Op 3 juni begint de inleiding om 13.15 uur. Op 8 en 16 juni begint de inleiding om 19.30 uur.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *