Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Fiori di zucca – courgettebloemen als Romeins verjaardagscadeau

Gisterochtend slenterde ik over een klein, charmant marktje dat gehouden werd op het plein bij de San Saba, een kerkje op de Aventijn, dicht bij de Piramide van Cestius. Net als thuis op de Albert Cuyp lagen de artisjokken hier hoog opgestapeld en lachten de tomaten en aubergines (die in Italië vele malen groter en dikker zijn dan in Nederland) me toe.

De geur van verse basilicum deed me, ondanks het vroege tijdstip, al verlangen naar de lunch. Ik was eigenlijk alleen op zoek naar verse aardbeien voor een lekker verjaardagsontbijtje vandaag, maar mijn oog viel op het vrolijke geel van de courgettebloemen.

courgettebloemen-markt (1)courgettebloemen-markt (2)

Mijn hart maakte een sprongetje bij het zien van zo’n kistje fiori di zucca. Ik dacht terug aan de allereerste keer dat ik het Romeinse appartementje dat ik inmiddels als het mijne beschouw betrad. Clara, een vriendin met net zo’n passie voor Italië en koken als ikzelf, verwelkomde me met een schort voor en een geheimzinnige blik in haar ogen.

Vanaf het terras kwam een heerlijke geur me al tegemoet en nog voordat ik mijn koffer maar kon stallen werd ik verwend met gefrituurde courgettebloemen. Een beter welkom kan ik me sindsdien niet meer wensen…

Ik besluit de aardbeien dan ook te laten voor wat ze zijn en zo’n kistje courgettebloemen te gaan veroveren. De vriendelijke marktkoopman herkent de gelukzalige blik in mijn ogen en ratelt in rap Romeins een volgens hem uniek recept voor de vulling. Ik vertel hem dat ik ze graag wil bereiden als verjaardagslunch, dus dat zijn recept erg goed van pas komt.

Hij overhandigt me een tasje met een ui, een aubergine, een courgette en een heleboel kruiden. ‘Per il tuo compleanno,’  mompelt hij, ineens verlegen. Voor mijn verjaardag! Ik duik zo, na mijn verjaardagsontbijt zonder aardbeien, dan ook direct de keuken in om de courgettebloemen te maken.

courgettebloemen

Recept voor gevulde courgettebloemen

Goed nieuws voor iedereen die binnenkort zelf een bordje fiori di zucca wil maken: het recept van de marktkoopman voor de vulling is volgens Liana, de eigenaresse van het appartement, niet zo uniek als hij me wilde doen geloven. In Rome worden courgettebloemen al sinds mensenheugenis op deze manier gevuld.

De bereidingswijze waarvan de marktkoopman mij deelgenoot maakte zou ontstaan zijn in het oude getto van Rome. In Uit eten in Rome (dat helaas alleen nog tweedehands verkrijgbaar is) staat een recept dat de woorden van de Romeinse marktkoopman nauw benadert. Zo kunnen jullie op afstand meegenieten van dit goed bewaarde geheim uit de Romeinse keuken.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor 4 personen: 12 courgettebloemen | 4 ansjovisfilets op olie, elk in 3 stukjes gesneden | 125 gram verse buffelmozzarella, in 12 stukjes gesneden | 450 gram bloem | zout | ½ theelepel witte wijnazijn | extra vergine olijfolie

Wat moet je doen?

Snijd de steeltjes van elke bloem af. Verwijder de scherpe puntjes die uit de kelk van de bloem steken. Verwijder voorzichtig de stampers, zonder de bloem te scheuren. Spoel de bloemen af met water en dep ze zachtjes droog met keukenpapier.

Stop een stukje ansjovis en een stukje mozzarella in elke bloem. Vouw de bloemblaadjes dicht. Wikkel als een bloem gescheurd is de bloemblaadjes om de vulling heen. Leg de gevulde bloemen in een enkele laag op een bord.

Zeef 300 gram bloem in een kom. Voeg 3 deciliter water toe en klop met een vork tot er een dik en glad beslag ontstaat. Controleer de dikte van het beslag door je vinger in het beslag te dopen; het beslag moet je vinger bedekken zonder eraf te druipen. Pas het beslag eventueel aan door er nog wat bloem of water bij te doen. Schep er ten slotte een vierde theelepel zout en een halve theelepel witte wijnazijn doorheen. Doe de overgebleven 150 gram bloem in een andere kom.

Verwarm de oven voor op 65 °C en zet er een ovenschaal in. Giet voor het frituren een laag olijfolie van minstens vijf centimeter in een zware pan of diepe koekenpan. Verhit de olijfolie tot 165 °C (of tot een stukje beslag meteen sist als je het in de hete olijfolie werpt).

Neem een gevulde courgettebloem aan de onderzijde vast. Haal hem eerst door de bloem tot hij er helemaal mee bedekt is. Schud de overtollige bloem eraf en haal hem royaal door het beslag. Laat de courgettebloem voorzichtig in de hete olie zakken. Herhaal dit met twee of drie andere courgettebloemen.

Leg ze niet te dicht op elkaar in de pan. Frituur de courgettebloemen ongeveer vijf minuten, totdat ze rondom goudbruin zijn. Let daarbij meer op de kleur dan op de klok!

Schep de courgettebloemen met een schuimspaan uit de olie en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Houd ze warm in de ovenschaal. Frituur zo ook de overige courgettebloemen. Bestrooi de gefrituurde courgettebloemen ten slotte met een beetje zout. Een glas prosecco erbij en buon appetito!

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

3 reacties

  1. Jeujjjjjjj!:D Jij bent deze dag jarig! Nogmaals van harte gefeliciteerd! Een echte Italiaanse verjaardag voor zo ongeveer al een echte Italiaanse;)

  2. ik vind jouw werkwijze hetzelfde als ik heb gehoord in Umbrie deze vakantie van ons, heb ze veel gegeten in restaurants natuurlijk als antipasti, alleen dacht ik te begrijpen dat je courgettebloem moest dompelen in -bier-beslag, heb ik dit nu goed of verkeerd begrepen, ben te kort terug om te proberen. Nog een vraag; wat is het verschil tussen mannelijke – en vrouwelijke bloemen, zie je dit aan de buitenkant of binnenkant van de bloem, want de beste kwaliteit/smaak geeft de mannelijke bloem toch…….., wacht het antwoord af,

    THX en groetjes Sandra

  3. Ciao Sandra,

    voor de courgettebloemen heb ik nog nooit beslag met bier gemaakt; ik gebruik altijd alleen bloem en water aangezien de smaak zo vrij neutraal blijft en je echt de courgettebloemen en hun vulling proeft. Een echte Italiaan gebruikt eigenlijk alleen de mannelijke bloemen voor dit recept, omdat deze bloemen groter zijn en dus beter geschikt om te vullen en te frituren. De vrouwelijke bloemen worden eerder gebruikt voor bijvoorbeeld ravioli met gevulde courgettebloemen. Aangezien ze veel kleiner zijn dan hun mannelijke soortgenoten, is het vullen een heel gedoe, vaak scheuren ze en moet je er alsnog pasta van maken… Succes met uitproberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *