Schuif je aan bij een familielunch in Italiaanse stijl? Taalhuis Amsterdam volgt dit jaar de vier seizoenen, met op zondag 3 december een winterse lunch, met stevige wintergerechten uit de Noord-Italiaanse keuken.
Om twaalf uur geeft Manuela eerst een les met een culinair tintje. Om één uur zet Davide het eten op tafel, met dit keer als antipasto frico trentino (waarvoor hij vandaag alvast het recept deelt), gevolgd door polenta e funghi en als dolce putizza giuliana.
De lunch plus culinaire taalles vindt plaats op zondagmiddag 3 december. Deelname kost € 30,- p.p (inclusief taalles, exclusief drankjes) en vindt plaats bij Taalhuis Amsterdam aan de Muiderstraat. Inschrijven kan via deze link.
Vandaag delen we alvast het recept voor Davides frico trentino. Hiervoor heb je nodig: 1 kg patate | 1 cipolla | 6 etti di formaggio Montasio | olio, sale e pepe q.b.
Il frico è un piatto tradizionale del Friuli che proviene dai monti della Carnia. In passato, e ancora oggi, il piatto veniva creato per consumare i resti di formaggio in una versione saporita e invernale.
Il frico viene preparato principalmente con patate, cipolle e formaggio. Questi tre ingredienti base vengono mescolati e cotti in padella, dandogli l’aspetto di una frittata con una crosticina croccante all’esterno e un cuore morbido e cremoso all’interno.
Per cucinare il frico friuliano, pelare a tagliare a cubetti un chilo di patate farinose e farle cuocere con olio, burro e cipolla. Quando le patate sono cotte, eliminare il grasso in eccesso.
Dopo aver schiacciato e salato le patate, aggiungere sei etti di Montasio. Se disponibile, utilizzare un pezzo di 3 mesi, uno di 5 mesi e uno più vecchio. Eliminare eventuale grasso in eccesso rilasciato dal formaggio.
Fare la crosta in padella da entrambi i lati muovendo continuamente la padella, in modo che il frico non si attacchi. Infine, aggiustare di sapore ma senza aggiungere sale (il formaggio ne contiene già molto), un po’ di pepe basterà. Buon appetito!
proviene da > is afkomstig uit
saporito > smaakvol
invernale > winters
mescolare > mengen
la crosta > de korst
pelare > schillen
eliminare > verwijderen
schiacciare > platdrukken, pureren
attaccare > plakken
aggiustare di sapore > op smaak brengen
♥♥♥
Ciao tutti’s rubriek Italiaans in beeld wordt verzorgd door Manuela Borghetti. Manuela komt uit Milaan en heeft een passie voor communicatie en talen. Ze studeerde vreemde talen aan de Universiteit voor tolken en vertalers in Milaan, maar deelt haar liefde voor Italiaans nu met Nederlandse studenten in hartje Amsterdam, bij Taalhuis Amsterdam, én elke vrijdag met alle Ciao tutti-lezers.