Ga op pad met onze City Walks!

Maak een culinaire reis naar de Veneto in Amsterdam!

Taalhuis Amsterdam organiseert elke maand een familiediner in Italiaanse stijl. Tijdens het diner leer je alles over de gebruiken en smaken van de regionale keuken van Davide, kok en gastheer van de avond.

gondelier-Venetië-8

Op zondag 15 januari staat de regio Veneto centraal. Om 18.00 is er eerst een Italiaanse les met als thema de keuken van de Veneto. Om 19.00 uur ga je dan aan tafel, voor een menu bestaande uit crostini di polenta al gorgonzola o al baccalà, risotto en tiramisù. Ciao tutti’s Saskia zal hierbij ook aanschuiven, voor een verslag van deze culinaire reis in eigen stad.

Na de regio Veneto zijn Lombardije (zondag 26 februari) en Piemonte (zondag 26 maart) aan de beurt. Elk diner kost € 35,- p.p (inclusief taalles, exclusief drankjes) en vindt plaats bij Taalhuis Amsterdam aan de Muiderstraat, in een groep van minimaal zes en maximaal veertien personen. Inschrijven kan via deze link.

Manuela geeft vandaag alvast een voorproefje, met een recept van Giallo Zafferano uit Veneto: risotto coi fenoci (fenoci is finocchio, venkel, in het dialect van de regio Veneto).

risotto-venkel-finocchio-veneto

Ingredienti: 320 g riso vialone nano | 500 g finocchi | 40 g burro | 1 cipolla bianca | sale fino q.b. | pepe nero q.b. | brodo vegetale q.b. | 30 g burro e 40 g parmigiano reggiano, per mantecare

Per preparare il risotto ai finocchi (fenoci) preparate per prima cosa il brodo vegetale e tenetelo in caldo. Procedete poi pulendo la cipolla e tritandola finemente. Pulite i finocchi eliminando la base, i gambi e le guaine esterne qualora risultino rovinate. Lavateli, tagliateli a metà e affettateli finemente.

Ponete quindi il burro in una casseruola a fondo spesso posta a fuoco dolce; appena il burro si sarà fuso, unite il trito di cipolla e fatelo rosolare, sempre a fuoco dolce, per qualche minuto per farlo appassire senza prendere colore.

Aggiungete adesso i finocchi tagliati fini, alzate di poco la fiamma e fate insaporire i finocchi per circa 5 minuti, girandoli per rendere uniforme la cottura. Unite il riso e, sempre mescolando, fatelo insaporire per 3-4 minuti.

Prima di aggiungere il primo mestolo di brodo. Mano a mano che il brodo viene assorbito, aggiungete altro, proseguendo così fino a portare il riso a cottura (il tempo potrà variare a seconda del riso utilizzato, ma ci vorranno circa 15-20 minuti). Durante gli ultimi minuti di cottura regolate di sale e di pepe. Quando il riso raggiunge il giusto grado di cottura, spegnete il fuoco e mantecate con 30 g di burro e insaporite con il formaggio. Amalgamate con cura e lasciate rapprendere per 1 minuto prima di impiattare: il vostro risotto ai finocchi…pardon, risi coi fenoci è servito!

Vlaggetje-1-klein

q.b. (quanto basta) > zoveel als nodig is

Vlaggetje-2-klein

mantecare > romig maken

Vlaggetje-3-klein

il brodo vegetale > de groentebouillon

Vlaggetje-4-klein

la casseruola > de braadpan

Vlaggetje-5-klein

a fuoco dolce > op laag vuur

Vlaggetje-6-klein

fuso > gesmolten

Vlaggetje-7-klein

insaporire > op smaak brengen

Vlaggetje-8-klein

assorbire > absorberen

Vlaggetje-9-klein

a cottura > gekookt

Vlaggetje-10-klein

impiattire > op het bord scheppen

♥♥♥

Ciao tutti’s rubriek Italiaans in beeld wordt verzorgd door Manuela Borghetti. Manuela komt uit Milaan en heeft een passie voor communicatie en talen. Ze studeerde vreemde talen aan de Universiteit voor tolken en vertalers in Milaan, maar deelt haar liefde voor Italiaans nu met Nederlandse studenten in hartje Amsterdam, bij Taalhuis Amsterdam, én elke vrijdag met alle Ciao tutti-lezers. In de week van 16 januari 2017 gaan er weer nieuwe taalcursussen bij Taalhuis Amsterdam van start.

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *