Download gratis de Ciao tutti app

Giro d’Italia 2017 – van Alghero naar Milaan

Op vrijdag 5 mei start de honderdste Giro d’Italia. Dit keer reizen de renners voor de start af naar de stad Alghero, op Sardinië. De eerste etappe brengt de wielrenners naar Olbia, over een route van ruim tweehonderd kilometer langs de noordkust van het eiland.

Het eiland Sardinië is voor de derde keer gastheer voor de start van de Giro. In 1991 begon de Giro met een rit rondom Olbia, in 2007 was er een ploegentijdrit op Caprera, een eilandje voor de Sardijnse kust.

Na Sardinië wordt de Giro vervolgd op Italiës andere grote eiland: Sicilië, voor onder andere een prachtige route van Cefalù naar de Etna. Na nog een etappe gaan de renners per boot via het Kanaal van Messina naar het Italiaanse vasteland, voor etappes in onder meer Calabrië en Puglia.

Na wat bergachtige etappes in Abruzzo trekken de wielrenners langzaam naar het noorden, waar onder meer de dubbele bestijging van de Stelvio (2757 meter) wacht. Na de eerste beklimming volgt een afdaling met bijna vijftig haarspeldbochten, voor de renners via Zwitserland opnieuw de Stelvio moeten bedwingen.

Het rondje Italië eindigt met een individuele tijdrit van 28 kilometer tussen Monza en Milaan, een vlak stuk Italië. Daarmee ligt de finish precies op de plek waar de Giro in 1909 begon.

Ter gelegenheid van de honderdste Giro d’Italia delen we tien woorden met la bicicletta, de fiets, in de hoofdrol:

Vlaggetje-1-klein

il giro > de ronde

Vlaggetje-2-klein

il sellino > het zadel

Vlaggetje-3-klein

il manubrio > het stuur

Vlaggetje-4-klein

la ruota > het wiel

Vlaggetje-5-klein

la catena > de ketting

Vlaggetje-6-klein

il freno > de rem

Vlaggetje-7-klein

il campanello > de bel

Vlaggetje-8-klein

le marce > de versnellingen

Vlaggetje-9-klein

il parafango > de spatlap

Vlaggetje-10-klein

il cavalletto > de standaard

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *