Ga op pad met onze City Walks!

Ciambellone di zucca

Het is heerlijk herfstig weer buiten en dus raadt Manuela vandaag een lekker recept voor een pompoentulband met pistachenootjes aan, naar een recept van het Italiaanse blog Juls’ Kitchen. Deze gezonde ciambellone is heerlijk als ontbijt en als toetje, maar smaakt ook goed als tussendoortje. De cake is glutenvrij, aangezien het deeg wordt gemaakt met pompoen.

ciambella-pistacchi

Hulp nodig met het recept? Lees dan de 10 taaltips van Manuela!

Ingredienti per 8 persone: 350 g di zucca noce di burro, sbucciata e fatta a cubetti | 180 g di olio di oliva extra vergine fruttato | 3 uova | 180 g di zucchero di canna integrale | 150 g del mix di farine senza glutine | 100 g di farina di mandorle | 15 g di lievito | 1 cucchiaino di noce moscata grattata | 1 cucchiaino di polvere di arancia.

Per decorare : 4 cucchiai di confettura di albicocche | 1 cucchiaio di acqua | 100 g di pistacchi sgusciati, grossolanamente tritati

Preriscalda il forno a 180°C, ventilato. Frulla la zucca cruda e l’olio extra vergine di oliva, fino a che non ottieni una crema liscia e omogenea. Monta uova e zucchero con le fruste elettriche, aggiungi infine la crema di zucca e olio. Unisci la farina di mandorle con il mix di farine senza glutine, il lievito, la noce moscata e la polvere di arancia. Mescola per amalgamare le farine ed eliminare eventuali grumi, e aggiungi all’impasto. Sarà abbastanza morbido.

A questo punto incorpora anche i pistacchi tritati grossolanamente. Ungi uno stampo da ciambellone largo 24 cm e riempilo con l’impasto. Cuoci il ciambellone in forno caldo per circa 40 minuti, fino a che non sarà completamente asciutto dentro. Appena tolto dal forno sformalo su una piatto da portata e lascialo raffreddare. Scalda la confettura di albicocca con un cucchiaio di acqua e spennellala sul ciambellone. Cospargi i pistacchi sulla superficie e lascialo raffreddare completamente prima di servirlo.

Vlaggetje-1-klein

lo zucchero di canna > rietsuiker

Vlaggetje-2-klein

il lievito > de gist

Vlaggetje-3-klein

frullare > pureren

Vlaggetje-4-klein

crudo > rauw

Vlaggetje-5-klein

il grumo > de klont

Vlaggetje-6-klein

l’impasto > het beslag

Vlaggetje-7-klein

amalgamare > mengen

Vlaggetje-8-klein

ungere > invetten, oliën

Vlaggetje-9-klein

lo stampo > de mal / de vorm

Vlaggetje-10-klein

lasciare raffreddare > laten afkoelen

♥♥♥

Ciao tutti’s rubriek Italiaans in beeld wordt verzorgd door Manuela Borghetti. Manuela komt uit Milaan en heeft een passie voor communicatie en talen. Ze studeerde vreemde talen aan de Universiteit voor tolken en vertalers in Milaan, maar deelt haar liefde voor Italiaans nu met Nederlandse studenten in hartje Amsterdam, bij Taalhuis Amsterdam, én elke vrijdag met alle Ciao tutti-lezers.

Nieuwe cursussen Italiaans – start met prosecco!
Meer Italiaans leren? In januari starten weer nieuwe taalcursussen Italiaans bij Taalhuis Amsterdam. Als je je voor een van de cursussen Italiaans aanmeldt, en daarbij vermeldt dat je de aankondiging op Ciao tutti hebt gelezen, krijg je een fles prosecco om alvast te toosten op dit goede voornemen. Wie nog twijfelt, kan op 20 december een kijkje nemen tijdens de Open Dag (van 14.00 tot 19.00 uur).

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *