Download gratis de Ciao tutti app!

Io sono Li – poëtisch portret van een bijzondere band tussen twee immigranten

De Italiaanse documentairemaker Andrea Segre maakte met zijn speelfilmdebuut Io sono Li een prachtig poëtisch portret van een bijzondere band tussen twee immigranten. De Li in de titel is Shun Li, een Chinese immigrante die in een naaiatelier net buiten Rome meer dan hard werkt om te sparen voor de hereniging met haar zoontje. De achtjarige jongen woont nog in China, maar Li wil niets liever dan hem naar Italië halen.

Io-sono-Li

Op een dag wordt ze overgeplaatst naar Chioggia, een vissersdorpje ten zuiden van Venetië, waar ze als serveerster aan de slag gaat. Tussen haar en vaste klant Bepi, ook wel ‘de Dichter’ genoemd, ontstaat een warme vriendschap. Met deze uit het vroegere Joegoslavië afkomstige visser deelt ze de liefde voor poëzie. De gemeenschap reageert echter zeer afwijzend op deze vriendschap, ook omdat Bepi zo’n dertig jaar ouder is dan Li.

De twee trekken zich echter niets van de afkeurende blikken aan en delen hun poezie, hun dromen, hun angsten, hun gemis met elkaar. Want wie begrijpt beter hoe een immigrant zicht voelt dan een andere immigrant?

Io sono Li heeft inmiddels vele internationale prijzen in de wacht gesleept, onder meer bij het filmfestival van Venetië, en is sinds afgelopen donderdag ook in de Nederlandse filmhuizen te zien. Een paar van de mooiste momenten uit deze magische film:

Io-sono-Li (1) Io-sono-Li (2) Io-sono-Li (5) Io-sono-Li (6) Io-sono-Li (7) Io-sono-Li (8) Io-sono-Li (9) Io-sono-Li (10) Io-sono-Li (11)

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.