Home » Italiaanse taal » Film » Kunst in de bioscoop: Caravaggio, Rafaël en Botticelli op het witte doek
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Kunst in de bioscoop: Caravaggio, Rafaël en Botticelli op het witte doek

Onder de noemer Arts in Cinema brengt ABC Film Distribution een aantal bijzondere kunstfilms naar de bioscopen, met in de hoofdrol onder meer de Italiaanse kunstenaars Caravaggio, Rafaël en Botticelli.

Caravaggio – the Soul and the Blood
Al sinds half mei draait Caravaggio – the Soul and the Blood, een ontroerende reis door het leven, werk en het getormenteerde bestaan van Caravaggio, een van de meest controversiële en mysterieuze schilders in de kunstgeschiedenis.

Michelangelo Merisi da Caravaggio, een heethoofd met de neiging tot zelfdestructie genoemd, was een revolutionaire kunstenaar en niet altijd even geliefd bij zijn tijdgenoten. Zijn leven (1571-1610) was een aaneenschakeling van schandalen. Hij reisde heel Italië door op zoek naar succes en fortuin – en wellicht ook naar zichzelf.

Milaan, Florence, Rome, Napels en Valletta (Malta): vijf steden, vijftien musea en veertig van de beroemdste kunstwerken in de typische stijl van de meester, gefilmd in 8k op de meest adembenemende locaties, in belangrijke musea in Italië en de rest van de wereld waar Caravaggio’s werk heden ten dage bewonderd kan worden.

Bekijk de trailer:

Caravaggio – the Soul and the Blood is voorzien van artistiek commentaar door kunsthistoricus en Caravaggio-expert professor Claudio Strinati, professor Mina Gregori, (president van de Roberto Longhi Stichting voor Kunstgeschiedenis Studies) en Rossella Vodret (curator van de Caravaggio-tentoonstelling in het Palazzo Reale in Milaan).

De film is tot het eind van het jaar te zien in onder andere Alkmaar, Den Bosch en Voorschoten. Zie de website van Arts in Cinema voor alle details.

Raphael – the Lord of the Arts
Vanaf 16 augustus geniet je ook van Raphael – the Lord of the Arts, de eerste filmbewerking van het leven en werk van een der beroemdste kunstenaars ter wereld: Rafaello Sanzio, alias Rafaël.

Weinig mensen in de kunstgeschiedenis hebben een zó intens en fascinerend leven geleid als Rafaël. Hij stierf al op zevenendertigjarige leeftijd, maar slaagde er niettemin in om een enorme stempel op de wereld van de kunst te drukken. In een prachtig uitgebalanceerde dialoog tussen historische reconstructies en artistiek commentaar, volgt de film de meest significante momenten van Rafaëls leven.

Met bijdragen van beroemde kunsthistorici zoals Antonio Paolucci, Vincenzo Farinella en Antonio Natali, wordt het leven en werk van deze kunstenaar nog eens extra verrijkt. De film kent twintig locaties, waarvan er tenminste twee uiterst exclusief zijn, namelijk het Vaticaanse Logge en kardinaal Bibbiena’s appartement in het Paleis der Apostelen. Je ziet meer dan dertig kunstwerken, te midden van de beroemdste en meest representatieve werken in Rafaëls totale oeuvre.

Dit is een project ontwikkeld door de scheppers van Florence & The Uffizi Gallery in 3D en The Vatican Museums in 3D, ondersteund door bijdragen van enkele van de grootste creatieve talenten uit de Italiaanse filmindustrie, zoals productiedesigner Francesco Frigeri en kostuumontwerper Maurizio Millenotti. De rol van Rafaël wordt vertolkt door acteur Flavio Parenti, met Enrico Lo Verso in de rol van Giovanni Santi, Angela Curri als Fornarina en Marco Cocci als Pietro Bembo.

Bekijk de trailer:

Deze film is vanaf 16 augustus te zien in onder andere Alkmaar, Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Eindhoven, Enschede, Gouda, Groningen, Heerlen, Maastricht, Rotterdam, Utrecht en Zwolle. Zie de website van Arts in Cinema voor alle details.

Botticelli: Inferno
De verborgen verhalen achter sommige kunstwerken zijn zo fascinerend en opwindend, dat ze zelfs elke thriller kunnen overtreffen. Wanneer je de stijl van een van de onbetwiste meesters van de renaissance, Sandro Botticelli, mengt met de donkere cirkels van de hel in Dantes Inferno, is het resultaat een intrigerend plot van dodelijke zonden, gedetailleerde onderzoeken, ontoegankelijke gewelven en ogenschijnlijk onoplosbare enigma’s.

Zelfs na vele eeuwen blijven Botticelli’s kunstwerken ons fascineren. Elk jaar trekken zijn beroemdste schilderijen duizenden bezoekers in musea en tentoonstellingen over de hele wereld. Niettemin ligt een van zijn meest innerlijke en mysterieuze tekeningen al jaren opgesloten in de klimaat gecontroleerde gewelven van het Vaticaan. Dit is de tekening die Botticelli wijdde aan Dantes Inferno, die nu de hoofdrol speelt in een originele en opwindende documentaire.

Botticelli: Inferno trekt je vanaf 13 september mee in een andere wereld: een reis naar de onderwereld door de negen niveaus van de hel. Precies zoals beschreven in Inferno: alleen door te reizen door de hel en het vagevuur kunnen we het paradijs bereiken en zo ‘nog een keer de sterren te zien’.

Botticelli bracht Dantes beschrijvingen tot leven in honderdtwee nauwgezette tekeningen. Het centrale werk van deze tekeningen is de Kaart van de Hel: een soort gids door alle verschillende niveaus van de hel. Een fascinerend en tegelijkertijd wreed kunstwerk over zondaren en vergelding, nachtmerries en bestraffing.

Maar wat zegt deze mysterieuze tekening ons vandaag de dag? Wat onthult het over de mysterieuze, mystieke kant van Botticelli en wat zegt het over onze eigen moderne zielen van tegenwoordig?

Bekijk de trailer:

Deze film is vanaf 13 september te zien in onder andere Alkmaar, Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Eindhoven, Enschede, Gouda, Groningen, Heerlen, Maastricht, Rotterdam, Utrecht en Zwolle. Zie de website van Arts in Cinema voor alle details.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *