Home » Italiaanse taal » Film » Het kleurrijke Rimini van Fellini
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Het kleurrijke Rimini van Fellini

Lucia, onze gastblogger uit Rome, is een beetje verbaasd voor alle aandacht die La Grande Bellezza na de Oscaruitreiking krijgt. Vooral het feit dat veel mensen op zoek gaan naar de plekken die een rol spelen in de film verwondert haar. Het zijn immers niet per definitie de mooiste plekken van Rome.

Het verbaast haar echter vooral dat de plekken die nog herinneren aan Sorrentino’s grote inspiratiebron voor La Grande Bellezza, Federico Fellini, zo weinig aandacht krijgen. De regisseur van onder andere La Dolce Vita is in zijn geboortestad Rimini nog altijd terug te vinden, maar slechts weinig mensen gaan er naar hem op zoek.

Lucia laat ons vandaag daarom kennismaken met het Rimini van Fellini, de stad waar de grote regisseur opgroeide en waar verschillende plekken te vinden zijn die nog aan Fellini of aan zijn films herinneren.

Rimini-Fellini (3)

Fellini situeerde onder andere de films Amarcord en I Vitelloni in Rimini. Hij filmde hier echter niet; hij bouwde delen van zijn geboortestad na in zijn studio in Cinecittà. Thuis, in Rimini, heeft hij nog geen millimeter filmrol geschoten.

Rimini è una dimensione della memoria,’ zo zei Fellini ooit. Hij verliet de stad immers op zijn negentiende, maar in zijn herinnering leefden de pleinen, de straten, de lantaarns en de zee voort. Nu is het andersom en leeft Fellini nog voort in de straten van de stad, die door een spoorweg in tweeën lijkt te worden gespleten, met enerzijds de zee en het strand en anderzijds het historisch centrum met pleinen, winkels en de drukte van alledag.

Rimini-Fellini (2)

Aan de kant van de zee wordt de mooiste herinnering gevormd door het Grand Hotel, op het terras waarvan de latin lovers in Amarcord de Duitse meisjes omhelzen om ze te laten dansen en waar de kinderen hen stiekem van achter de planten bewonderden.

Piazza Cavour, met het gemeentehuis en de Pigna, een fontein van wit marmer met een dennenappel, is het epicentrum van Amarcord. Op de rand van deze fontein zien we in de film een pauw zitten, statig , terwijl Piazza Tre Martiri het ‘thuis’ was in .

Het mooiste eerbetoon aan Federico Fellini wordt echter gevormd door Borgo San Giuliano, een oud visserswijkje. Op de muren van de huizen vind je tal van muurschilderingen die de meest beroemde scènes uit de films van Fellini tot leven wekken. Ginger e Fred, La Dolce Vita en La voce della luna vergezellen je op je tocht door dit bijzondere stukje stad.

Rimini-Fellini (1) Rimini-Fellini (4)

Hier vind je ook de bioscoop Fulgor, waar Fellini zijn eerste film zat, veilig op zijn vaders knie. Dankzij deze eerste film, Maciste all’Inferno, ontvlamde Fellini’s liefde voor film. Op de plek waar zijn passie ontstond, vinden we nu slechts een gesloten deur, maar na restauratie moeten hier tal van nieuwe verhalen te zien zijn, die je meenemen naar een andere wereld. Net zoals Fellini dat deed, met Rimini in zijn hart – ook in Rome…

Tip: bezoek ook de meest gefotografeerde fotocamera ter wereld, een circa drie meter hoog en vier meter breed monument ter nagedachtenis aan Fellini, op het Piazzale Fellini, aan de rand van het Parco Fellini. Rimini is zijn filmster nooit vergeten!

Monument to Federico Fellini in Rimini

Meer lezen van Lucia?
Bezoek dan haar blog I Viaggi dei Mesupi, met allerhande reisverhalen in het Italiaans én in het Engels!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *