Home » Italiaanse taal » Film » Film Fest Gent zet de Italiaanse film in het zonnetje
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Film Fest Gent zet de Italiaanse film in het zonnetje

Film Fest Gent zet dit jaar de Italiaanse cinema centraal. Tijdens de 44ste editie, die plaatsvindt van 10 tot en met 20 oktober 2017, geniet je van verschillende Italiaanse films, van klassiekers tot nieuwe releases.

Italië in the spotlights
Tijdens het Gentse filmfestival zie je het beste van de nieuwe Italiaanse cinema én wordt er teruggeblikt op het glorieuze verleden van een van de belangrijkste filmlanden ter wereld.

Patrick Duynslaegher, artistiek directeur van Film Fest Gent, vertelt: ‘Italië lanceerde met het neorealisme de meest invloedrijke stroming uit de geschiedenis en heeft een ongelofelijk rijk en gevarieerd filmpatrimonium. Precies daarom willen we het festival dit keer toespitsen op één belangrijk aspect uit de Italiaanse cinema dat zeker ook in deze woelige en onzekere tijden nog resoneert: de sterk politiek geladen, sociaal geëngageerde, maar ook esthetisch opmerkelijke cinema die vooral in de jaren zeventig floreerde.

Het was een zeer ideologisch gemotiveerde cinema vol maatschappijkritiek en polemiek. Daarin werden de grote kwesties aangesneden die ook nu nog het land beheersen: de kloof tussen noord en zuid, de maffia, de corruptie, de macht van de kerk, het (onverwerkte) fascistisch verleden, het extremisme van links en van rechts, het terrorisme, ‘de strategie van de spanning’ die de bedoeling had het land rijp te maken voor een reactionaire coup, het repressief christendemocratisch regime, de nefaste gevolgen van de consumptiecultuur.’

Enkele titels van films waarin een of meerdere van die thema’s aan de orde zijn, zijn Il Caso Mattei (1972) van Francesco Rosi; Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto (1970) van Elio Petri; Rocco e i suoi fratelli (1963) van Luchino Visconti; Il Conformista (1970) en Novecento (1976) van Bernardo Bertolucci; Porcile (1969) van Pier Paolo Pasolini en Una giornata particolare (1977) van Ettore Scola.

Call Me By Your Name
Het volledige programma van Film Fest Gent zal op 21 september 2017 bekend worden gemaakt, maar we mogen alvast een tipje van de sluier oplichten. De eerste nieuwe Italiaanse film die te zien zal zijn, is Call Me By Your Name van Luca Guadagnino, die eerder Io sono l’amore en A Bigger Splash regisseerde.

Het is een verfilming van de gevierde roman van André Aciman, die samen met veteraan James Ivory ook het scenario schreef. Armie Hammer speelt de rol van een jonge Amerikaan die tijdens een slome Italiaanse zomer het hart sneller doet kloppen van de adolescente zoon van de familie bij wie hij logeert.

Indivisibili
Ook Indivisibili, waarover we in deze blog al schreven, zal tijdens het Film Fest Gent te zien zijn. In deze film maak je kennis met de Siamese tweelingzusjes Dasy en Viola, die regelmatig optreden tijdens bruiloften en andere familiefeesten.

De hele familie, die in een arm kustdorpje in de buurt van Napels woont, kan goed van hun optredens leven. Het lucratieve familiebedrijfje wordt echter in zijn bestaan bedreigd als een chirurg zich bereid verklaart de meisjes te scheiden de operatie alsnog uit te voeren. Viola is bang de geborgenheid van haar huidige leven te verliezen en wil niet zonder haar zus, maar voor Dasy betekent dit vooruitzicht hoop op een eigen leven vol avontuur en liefde…

Claudia Cardinale als hét gezicht van de Italiaanse cinema
Op het campagnebeeld pronkt de internationaal gevierde actrice Claudia Cardinale. ‘Ze is voor ons hét gezicht van de cinema italiano die we tijdens deze festivaleditie willen vieren,’ vertelt Patrick Duynslaegher.

‘Dat Claudia Cardinale ook de poster van het filmfestival van Cannes siert, is puur toeval. We hadden ons beeld al gekozen toen Cannes zijn affichebeeld bekend maakte. We houden vast aan onze keuze, omdat Claudia Cardinale met haar donkere, sensuele zuiderse schoonheid en haar onvergetelijke vertolkingen het beste van de Italiaanse cinema belichaamt.

Ze werkte samen met de grootste Italiaanse regisseurs: Fellini (Otto e Mezzo), Visconti (Rocco e i suoi fratelli, Il Gattopardo, Vaghe stelle dell’Orsa), Sergio Leone (Once Upon a Time in the West) en Mauro Bolognini (Il Bell’Antonio). Sporadisch werkte ze ook in Hollywood, wat haar samen met Sophia Loren en Gina Lollobrigida een van de grote internationale Italiaanse sterren uit de jaren vijftig, zestig en zeventig maakt.’

De 44ste editie van Film Fest Gent loopt van 10 tot en met 20 oktober 2017 in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema en Capitole Gent. Meer info vind je op de website van Film Fest Gent.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *