Ga op pad met onze City Walks!

De geniale vriendin van Elena Ferrante & Italiaanse films tijdens International Film Festival Rotterdam

Filmliefhebbers opgelet: International Film Festival Rotterdam (IFFR) staat voor de deur. Van woensdag 23 januari tot en met zondag 3 februari is Rotterdam dé plek waar je moet zijn voor het zien van de nieuwste speelfilms, documentaires en korte films. Het programma omvat natuurlijk ook Italiaanse films, die we alvast voor je op een rijtje hebben gezet.

De geniale vriendin – Elena Ferrante
Heb je de serie L’amica geniale van Elena Ferrante gemist? Tijdens IFFR vindt er een heuse Ferrante-marathon plaats! Op donderdag 31 januari geniet je in LantarenVenster van alle acht afleveringen van deze eerste serie, inclusief Italiaanse lunch. Lees meer via deze link

Extra tip: L’amica geniale is vanaf 1 februari ook te zien bij NPO Start Plus. Vanaf 8 februari is de reeks wekelijks te zien op NPO 2.

Lazzaro Felice – Alice Rohrwacher
Deze nieuwe film van de Italiaanse regisseur (die we kennen vanwege haar glansrol De eenzaamheid van de priemgetallen) laat je kennismaken met de naïeve en optimistische twintigjarige boer Lazzaro en met Tancredi, een jonge man met een vurige verbeeldingskracht. Rohrwacher sleepte met Lazzaro Felice de scenarioprijs in de wacht tijdens het filmfestival in Cannes, dus verwacht een prachtig verhaal in een unieke setting.

Het dorpje Inviolata (Italiaans voor ‘onaangetast’) doet zijn naam eer aan. In de kleine gemeenschap van tabaksboeren ontvouwt het leven zich zoals het dat eeuwen geleden deed. Toch lijken de auto van de markiezin, die de afgezonderde plantage met harde hand bestiert, en de mobiele telefoon van haar zoon Tancredi aanwijzingen dat we ons dichter bij het heden bevinden dan je op het eerste gezicht zou denken.

De dorpelingen, die worden uitgebuit, misbruiken op hun beurt de eindeloze goedheid van de jonge Lazzaro – hij is de onschuld zelve. Vanaf het moment dat hij en Tancredi bevriend raken, gaat alles mis. Na een dramatisch incident worden de dorpelingen hardhandig de moderne wereld ingesleurd.

Bangla – Phaim Bhuiyan
Phaim is een jonge moslim. Van oorsprong komt hij uit Bangladesh, maar woont nu, op zijn 22ste met zijn familie in Torpignattara, een multiculturele wijk in Rome. Hij werkt als een host in een museum en zit in een rockgroep.

Tijdens een van zijn optredens ontmoet hij Asia, een meisje dat precies het tegenovergestelde van hem lijkt: ze gaat af op haar instinct en kent geen regels. De twee hebben een plotselinge aantrekkingskracht en Phaim komt voor een conflict te staan: hoe kan hij zijn liefde voor dit meisje verzoenen met de meest onbreekbare regel van de islam: geen seks vóór de huwelijksnacht. Lees meer over Bangla

L’inconnu de Collegno – Maïder Fortuné
Een man in een lege ruimte wordt ondervraagd om zijn verleden te achterhalen. Maïder Fortuné bewerkt een feit uit de jaren dertig dat het Italië van Mussolini in z’n greep hield. Via een gehavende herinnering wordt het mysterie van identiteit en het conflict tussen wetenschappelijke kennis en geloof blootgelegd. Lees meer over deze film

I diari di Angela – Noi due cineasti – Yervant Gianikian
Na de dood van Angela Ricci Lucchi in februari 2018 maakte Yervant Gianikian een ontroerend portret op basis van haar dagboeken, tekeningen, fragmenten van hun werk en vele reizen samen. Dit persoonlijke verslag bewijst dat hij doorgaat met hun levenswerk van ‘cinematografische opgravingen’.

Het volledige programma gaat woensdag 16 januari online. De officiële kaartverkoop start vrijdag 18 januari. Meer informatie lees je op de website van Internationaal Film Festival Rotterdam.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *