Ga op pad met onze City Walks!

Cinema Pirandello in Eindhoven

Van 24 tot en met 27 augustus kun je in Eindhoven je hart ophalen aan Italiaanse films, tijdens het festival Cinema Pirandello, dat door Stichting Luigi Pirandello wordt georganiseerd bij Natlab.

Pauline Terreehorst, directeur Natlab: ‘Er zullen weinig Nobelprijswinnaars zijn van wie het werk zo vaak en over zo’n lange periode, bijna honderd jaar, verfilmd is. Het zijn er circa zestig en daarmee loopt de verfilming van Pirandello’s werk gelijk op met de filmgeschiedenis.

Ter gelegenheid van de viering van de honderdvijftigste geboortedag van Pirandello zijn er tien uitgekozen voor het festival Cinema Pirandello, die een fraai overzicht geven van de grote thema’s uit zijn werk. Het zoeken naar een identiteit en de (on)mogelijkheid van de liefde tussen mannen en vrouwen keren steeds terug.

Veel grote, vooral Italiaanse en Franse regisseurs hebben zich door zijn werk laten inspireren. Het bekendst zijn de gebroeders Taviani die met Kaos vele prijzen wonnen en daar met Tu ridi een vervolg aan gaven. Maar minstens zo bijzonder zijn de films die Marco Bellocchio maakte, zoals La Balia en Enrico IV, waarin Marcello Mastroianni een fenomenale prestatie levert met een voortdurende wisseling van karakter, van gek naar wijze oude man.

Van recenter datum zijn Va Savoir (2001) van Jacques Rivette en L’attesa (2015) van Piero Messina, de regieassistent van Paolo Sorrentino bij het maken van La grande bellezza. Ze laten zien dat Pirandello een inspiratiebron blijft, ook voor jongere filmmakers, omdat zijn werk zo beeldend is en rijk aan mogelijkheden voor het creëren van een eigen wereld voor acteurs en regisseurs.

Daarbij speelt overigens altijd het landschap een belangrijke rol, zowel dat van Pirandello’s geboortegrond, Sicilië, als het stedelijke landschap van de metropool (Parijs, Rome), waarvan de daken en de nauwe straten het doolhof verbeelden waarin mensen tijdens hun leven een weg moeten zoeken. Het is een omgeving waar je met heimwee naar kunt terug verlangen, wat Pirandello zelf overkwam toen hij in Bonn studeerde.’

Will Friederichs, voorzitter Stichting Luigi Pirandello: ‘Bijzonder is de aanwezigheid van Giovanna Taviani. Zij heeft als veertienjarige onbedoeld een belangrijke rol gespeeld in de inmiddels klassieke film Kaos. Ze zal met het publiek in gesprek gaan over haar ervaringen toen (1984) en de betekenis ervan in haar verdere leven en carrière.

Taviani heeft inmiddels ook haar weg gevonden in de filmwereld. Haar documentaire Fughe e Approdi zal tijdens het festival ook te zien zijn. Hierin wordt de kijker langs de Eolische eilanden gevoerd, die stuk voor stuk een belangrijke rol hebben gespeeld in de Italiaanse filmgeschiedenis.’

Het volledige programma van Cinema Pirandello vind je op de website van Natlab.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *