Home » Italiaanse taal » Een olympische coupe
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een olympische coupe

Citus, altius, fortius – Latijn voor sneller, hoger, sterker doet vermoeden dat deze slogan al tijdens de Romeinse tijd met de spelen is verbonden. Niets is minder waar; de slogan is ‘pas’ in 1894 verbonden met de spelen.

Op de website sportgeschiedenis.nl lezen we: ‘Op de allereerste publicatie van het IOC, het verslag van het congres in de Parijse Sorbonne waar de organisatie werd opgericht, prijken de woorden Citius, altius, fortius. Het Latijn voor ‘Sneller, hoger, sterker’ was met goedkeuring van de bedenker, Didon, tevens gebruikt als motto voor datzelfde congres.

Didon was een monnik, en was in zijn jeugd betrokken geweest bij de organisatie van kleinschalige Olympische Spelen bij zijn seminarie nabij Grenoble. Later voegde hij zich bij de Dominicanen, en werd uiteindelijk docent. Op het dominicaanse college Albert Le Grand in Arcueil (nabij Parijs), gebruikte hij de leus Citius, fortius, altius om zijn leerlingen op het sportveld aan te moedigen. De woorden werden zelfs in steen gebeiteld boven de ingang. De Coubertin was enthousiast over deze leus, en vroeg de Didon of hij ze mocht gebruiken voor zijn congres.’

Geen Romeinse roots voor deze spreuk dus, maar gelukkig kent Rome ter ere van de in 1960 in de stad gehouden Olympische Zomerspelen wel iets anders bijzonders.

Bij de bekende ijssalon Giolitti, in de buurt van het Pantheon, maken ze ter ere van deze spelen nog steeds een buitengewone ijscoupe. Buitengewoon vanwege zijn vorm (het is net de Olympische fakkel), vanwege de enorme omvang (het is mij nog nooit gelukt een hele Coppa Olimpica te eten) en vanwege de smaak: pan di spagna, chocolade, noga, zabaglione, wafel en slagroom trainen je smaakpapillen – en tongspieren – tot het uiterste.

daar staat-ie dan: de Coppa Olimpica!

Zeker met het warme weer in Rome wil je alleen maar sneller, sneller, sneller eten van deze coupe. Het is echt een Olympische prestatie als je deze coppa tot de laatste hap weet te verorberen…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Wat mooi gedaan! Maar dat wordt heel snel eten :)!!!

  2. Dat eten zijn geen probleem zijn en zeker is dat mijn gewicht binnen een record tijd olympisch goud wint…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *