Home » Italiaanse taal » Aan tafel bij Taalhuis Amsterdam
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Aan tafel bij Taalhuis Amsterdam

Taalhuis Amsterdam organiseert elke maand een diner in Italiaanse stijl. Tijdens het diner leer je alles over de gebruiken en smaken van de regionale keuken van Davide Piai, kok en gastheer van de avond. Saskia schoof aan voor de allereerste culinaire ‘taalles’, waarbij de keuken van de regio Veneto centraal stond.

taalhuis-amsterdam-diner-veneto-1 taalhuis-amsterdam-diner-veneto-3

Saskia: ‘Het is alweer even geleden dat ik in de schoolbanken kroop. Na jarenlang Italiaanse les – in zowel Amsterdam als Florence en Siena – was het stiekem weer heel leuk om een les te volgen. Zeker omdat er een uur lang alleen maar over eten en drinken werd gepraat. Nu zijn de Italianen hier sowieso heel goed in, maar docente Emilia wist ons al spelenderwijs van alles te leren over de Italiaanse keuken.

taalhuis-amsterdam-diner-veneto-foto-kimberly-poppe-2Emilia & Angeliki van Taalhuis Amsterdamtaalhuis-amsterdam-diner-veneto-10a

Zo speelden we in kleine groepjes memory met smaakcombinaties, moesten we culinaire handelingen zien te benoemen, recepten (én ingrediënten) van onder meer panettone, tiramisù en mozzarella in carozza raden en werden we uitgedaagd om zoveel mogelijk lekkers te verzinnen in de categorie dolci. Onze tegenstanders moesten hetzelfde doen in de categorie frutta & verdura, dus je raadt al wie er won – met een zoetekauw als ik in het team…

taalhuis-amsterdam-diner-veneto-foto-kimberly-poppe-4 taalhuis-amsterdam-diner-veneto-foto-kimberly-poppe-6 taalhuis-amsterdam-diner-veneto-foto-kimberly-poppe-7

Ondertussen kwamen uit de keuken de heerlijkste geuren. Kok Davide was tegelijkertijd jury bij onze culinaire ‘strijd’ én kok. Hij was net terug uit Italië, met in zijn bagage veel verse radicchio uit Treviso. Daarmee bereidde hij een risotto waarvan de geur ons regelmatig afleidde van de lijst dolci die we moesten samenstellen.

taalhuis-amsterdam-diner-veneto-foto-kimberly-poppe-9 taalhuis-amsterdam-diner-veneto-foto-kimberly-poppe-10taalhuis-amsterdam-diner-veneto-foto-kimberly-poppe-3

Terwijl de risotto al radicchio zachtjes gaart, gaat Davides vrouw Kimberly rond met crostini van polenta met taleggio, paddenstoelen en gestoofde radicchio.

taalhuis-amsterdam-diner-veneto-11 taalhuis-amsterdam-diner-veneto-12 taalhuis-amsterdam-diner-veneto-13

Wij smullen van deze hartige winterse lekkernij, die meer dan goed smaakt – zeker na het een uur lang over allerlei lekkers uit de Italiaanse keuken te hebben gehad… Als beide planken tot de laatste kruimel gebakken polenta zijn verorberd, serveert Davide zijn meesterwerk. De risotto heeft dankzij de radicchio een prachtige kleur gekregen en smaakt zoals ik hem vorige winter in Venetië at.

taalhuis-amsterdam-diner-veneto-14

Ik waan me even in de lagunestad, terwijl om me heen vrolijk gepraat wordt in een mix van Nederlands en Italiaans. Davide komt ondertussen langs voor een tweede ronde risotto, maar ik heb gezien dat er nog een heerlijk maar machtig toetje wacht en sla dus over.

Daar krijg ik geen spijt van, want de portie tiramisù is abbondante. Hij is echter overheerlijk, dus ook nu gaan alle borden weer leeg terug richting de keuken. Het espressoapparaat sist en zoals hoort bij een goed Italiaans diner wordt er nog lang nagetafeld.’

taalhuis-amsterdam-diner-veneto-15

Wil je volgende keer ook mee op culinaire reis bij Taalhuis Amsterdam? Dat kan onder meer in de regio Lombardije (op zondag 26 februari) en in Piemonte (op zondag 26 maart). Elk diner kost € 35,- p.p (inclusief taalles, exclusief drankjes) en vindt plaats bij Taalhuis Amsterdam aan de Muiderstraat in Amsterdam, in een groep van minimaal zes en maximaal veertien personen. Inschrijven kan via deze link.

Davide komt ook graag bij je thuis koken. Via davide@sightsoundspirit.com kun je contact met hem opnemen om je wensen te bespreken. De voorraad verse radicchio uit Treviso is inmiddels helemaal op, maar Davides risotto smaakt ook prima met andere ingrediënten.

taalhuis-amsterdam-diner-veneto-6met dank aan Kimberly Poppe voor een aantal foto’s

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *