Home » Italiaans eten » Il macho dei panettoni mét een fles Bello Limoncello
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Il macho dei panettoni mét een fles Bello Limoncello

Voor Italianen is Kerstmis zonder panettone geen Kerstmis. Gelukkig is dit bijzondere kerstbrood, dat dankzij zijn luchtige structuur en zoete smaak eigenlijk meer weg heeft van cake, ook in Nederland te verkrijgen. Heerlijk bij het kerstontbijt, met een schuimige cappuccino, maar ook lekker met een glaasje limoncello, als kerstdessert. Daarom bedachten Panettone-shop.nl en Bello Limoncello een mooi panettonepakket, met een buonissimo panettone en een fles Bello Limoncello.

panettone-per-tutti

Panettone als kerstcadeau
De panettone was jarenlang het kerstcadeau dat Italiaanse bedrijven aan hun werknemers schonken, al dan niet vergezeld van een fles dessertwijn. Hoewel deze traditie langzamerhand aan populariteit inboet, worden er elk jaar weer meer panettones verkocht. Het is namelijk niet alleen een ideaal geschenk voor bedrijven, ook familieleden en vrienden ‘verrassen’ elkaar in december regelmatig met een enorme doos met dit kerstlekkers.

Er is voor elk wat wils: de traditionele panettone in een chique verpakking, de een nog mooier dan de andere, dozen met strip- of tekenfilmfiguren voor i bambini, variaties met chocolade of zonder gekonfijte vruchtjes en mini-panettones die in hun geheel geserveerd kunnen worden bij de koffie.

panettone

Al meer dan 500 jaar oud
Hoewel de panettone inmiddels ook ver buiten Italië te krijgen is, ligt de oorsprong van de panettone in Milaan. Al eeuwenlang wordt deze traditionele kerstcake met rozijnen en gekonfijte vruchtjes door de Milanese bakkers gemaakt. Het recept dat nog steeds als uitgangspunt dient voor de ‘echte’ panettone zou al meer dan vijfhonderd jaar oud zijn!

Zoals bij veel andere Italiaanse tradities bestaat er een mooi verhaal over de ontstaansgeschiedenis van de panettone. Hoofdrolspeler in dit verhaal is Toni, die stiekem verliefd was op Adalgisa, de dochter van een bakker die een kleine zaak runde in Milaan. Adalgisa werkte hard om haar vader bij te staan. Toni besloot eveneens in de bakkerij te gaan werken, zodat hij zo vaak mogelijk bij zijn geliefde kon zijn. Hij verzon de slimste streken om aan boter te komen, zodat hij het brood lekkerder kon maken. Dat werd al gauw opgemerkt door de klanten en van heinde en verre stroomden ze toe om Toni’s brood, pan di Toni, te kopen. Dat leverde Toni niet alleen een gelukkige en welgestelde bruid op, maar ook een culinaire erfenis. Nog altijd genieten de Milanezen van zijn beroemde pan di Toni, panettone.

Volgens anderen zou de panettone zijn naam te danken hebben aan hertog Ludovico il Moro, die het lang geleden in Milaan voor het zeggen had. Hij zou het brood toen hij voor het eerst een exemplaar in handen had ‘panettone’ hebben genoemd, ‘groot brood’.

panettone-Italie

Tradities en veranderende tijden
Volgens de traditie moet de panettone officieel thuis worden gebakken (voor wie dat graag wil doen, deelden we eerder al het recept voor panettone). Het lekkers moest onder toeziend oog van het familiehoofd uit de oven worden gehaald, waarna deze pater familias er met een mes een kruis in sneed, als een soort zegen voor een gelukkig kerstfeest en een zorgeloos nieuw jaar.

Maar hoezeer de Italianen ook hechten aan kwaliteit en traditie, het zelf maken van een panettone is geen sinecure. Het deeg moet vrij lang rijzen – niet echt iets waar in de drukke decemberdagen tijd voor is. Daarom zie je in de weken voor Kerstmis overal stapels panettones verrijzen. Wij namen een kijkje bij een van de panettonebakkers in Milaan, om te zien hoe dat nu precies in zijn werk gaat.

Bonifanti-panettone-shop (1)

Panettone van Bonifanti
Kom je niet meer in Italië voor de kerst? Dan koop je je panettone bijvoorbeeld bij Panettone-shop.nl, met allerlei soorten panettones van de Italiaanse bakker Bonifanti. Naast de authentieke panettones zijn er panettones met bijvoorbeeld chocolade, abrikoos of sinaasappel/chocolade en mini-panettones, leuk om bijvoorbeeld uit te delen als aandenken aan een bijzonder kerstfeest of als uitnodiging voor het kerstdiner.

In 1932 maakte Vincenzo Bonifanti in zijn bakkerswinkel zijn allereerste variant op de klassieke panettone, met de lokale hazelnoten, uit de Langhe, bovenop. Een mooie combinatie van Piemontese tradities, die nog altijd de grote trots van Bonifanti is. Ondanks het succes werkt men echter nog altijd op dezelfde authentieke wijze: het maken van een panettone duurt nog altijd drie dagen werk en gebeurt al die tijd met zorg en aandacht.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

4 reacties

 1. Goedemorgen, ik heb zojuist van alles ingevuld maar ik kan het niet afsluiten omdat de spamcode steeds vermeld dat het niet goed is? Volgens mij is daar iets aan stuk. Daarom maar via deze weg.

  Ik zou dit graag winnen: panettone van Bonifanti plus een fles Bello Limoncello
  Limoncello vind ik heerlijk maar zo’n traditionele Panettone ken ik niet. En als ik de ingrediënten lees, lijkt het mij verrukkelijk. Dus graag win ik dat 🙂

  Met dank alvast!

  Vriendelijke groet,
  Alexandra

 2. Ciao Alexandra, je inzending is gewoon ook via het formulier binnengekomen – dus je dingt mee!

 3. Lijkt me een heerlijke combi.
  & ik hoop dat de prijswinnaar Mr. T erbij krijgt 😉

 4. Marion Verkerk - Thonus.

  En ik vind B.A. Barrachus wel erg mooi !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *