Home » Italiaans eten » Proef de panettone van Bonifanti (van maar liefst een kilo)!
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Proef de panettone van Bonifanti (van maar liefst een kilo)!

We hebben ze al gespot in de Italiaanse supermarkt en delicatessenzaken: de eerste panettones! Een panettone is een soort kerstcake die onmisbaar is bij het Italiaanse kerstontbijt, met een schuimige cappuccino, maar het ook prima doet als dessert, met een bolletje roomijs en warme chocoladesaus bijvoorbeeld. In deze blog vertellen we je meer over dit Italiaanse kerstlekkers.

Een webshop vol panettone
Wanneer hier in Nederland de eerste pepernoten in de schappen van de supermarkt worden geplaatst, verschijnen in Italië de eerste stapels panettone in de gangpaden. Naarmate de dagen korter worden, worden de stapels panettonedozen hoger en hoger. Je kan er letterlijk en figuurlijk niet meer omheen.

Helaas hadden we geen plek meer in onze koffer voor een van deze prachtige panettones. Gelukkig is dit bijzondere kerstbrood, dat dankzij zijn luchtige structuur en zoete smaak eigenlijk meer weg heeft van cake, ook in Nederland te verkrijgen.

Jorg en Caroline van Panettone-shop.nl importeren namelijk direct uit Italië een van de beste panettones: die van Bonifanti, met een heerlijk luchtig deeg. Niet voor niets zijn Bonifanti’s panettones al vaak in de prijzen gevallen…

De meester onder de panettones is Bonifanti’s Panettone Classico Glassato (€ 20,95), gevuld met rozijnen en gekonfijte sinaasappel- en citroenschil. Bovenop prijkt een laag van verkruimelde hazelnoten uit de Langhe en hele amandelen. De panettone is met de hand feestelijk verpakt, waarmee het ook een perfect decembercadeau is.

Zeker nu je je panettone(s) ook gratis kunt laten personaliseren, met een bijpassende kaart. Zo stuur je je favoriete panettone met jouw kerstboodschap direct naar je familie en vrienden. Een ideaal kerstgeschenk!

Waarom de panettone van Bonifanti zo buonissimo is
De panettone van Bonifanti kent al een lange historie. In 1932 maakte Vincenzo Bonifanti in de werkruimte achter zijn bakkerswinkel de eerste variant op de klassieke panettone. Hij koos voor een decoratie van de uitstekende hazelnoten uit de Langhe boven op de kerstcake; het begin van een unieke traditie, met tegenwoordig een uitgebreid assortiment aan panettones.

foto’s: Bonifanti

Inmiddels zijn er naast deze klassieke variant ook bijzondere smaakcombinaties verkrijgbaar, zoals een panettone met koffie en chocolade en een panettone met gekonfijte perzik, amaretto en chocolade. Of heb je liever een panettone met glühwein of met bier en chocolade?

Voor elke panettone heeft Bonifanti drie dagen werk, zorg en aandacht nodig. Niet alleen omdat Bonifanti eigen zuurdesemgist met unieke eigenschappen gebruikt (dat al meer dan tachtig jaar dagelijks wordt ververst door er water en deeg aan toe te voegen), maar ook omdat elke stap goed gecontroleerd wordt. Alle panettones worden bovendien zorgvuldig met de hand van een fraaie verpakking voorzien.

De oorsprong van de panettone
Hoewel de panettone inmiddels ook ver buiten Italië te krijgen is, ligt de oorsprong van de panettone in Milaan. Al eeuwenlang wordt deze traditionele kerstcake met rozijnen en gekonfijte vruchtjes door de Milanese bakkers gemaakt. Het recept dat nog steeds als uitgangspunt dient voor de ‘echte’ panettone zou al meer dan vijfhonderd jaar oud zijn!

Zoals bij veel andere Italiaanse tradities bestaat er een mooi verhaal over de ontstaansgeschiedenis van de panettone. Hoofdrolspeler in dit verhaal is Toni, die stiekem verliefd is op Adalgisa, de dochter van een bakker die een kleine zaak runde in Milaan.

Adalgisa werkte hard om haar vader waar mogelijk bij te staan. Toni besloot eveneens in de bakkerij te gaan werken, zodat hij zo vaak mogelijk bij zijn geliefde kon zijn. Hij was bovendien niet op zijn achterhoofd gevallen en verzon de slimste streken om aan boter te komen, zodat hij het brood lekkerder kon maken.

Dat werd al gauw opgemerkt door de klanten en van heinde en verre stroomden ze toe om Toni’s brood, pan di Toni, te kopen. Dat leverde Toni niet alleen een gelukkige en welgestelde bruid op, maar ook een culinaire erfenis. Nog altijd genieten de Milanezen van zijn beroemde pan di Toni: panettone.

Kleurrijke stapels panettone
Volgens de traditie moet de panettone officieel thuis worden gebakken. Het lekkers moest onder toeziend oog van het familiehoofd uit de oven worden gehaald, waarna deze pater familias er met een mes een kruis in sneed, als een soort zegen voor een gelukkig kerstfeest en een zorgeloos nieuw jaar.

Maar hoezeer de Italianen ook hechten aan kwaliteit en traditie, het zelf maken van een panettone is geen sinecure. Het deeg moet vrij lang rijzen – niet echt iets waar in de drukke dagen voor Kerstmis tijd voor is. Ook Italianen kopen dus steeds meer panettones, die in kleurrijke stapels op de toonbank van de bakker of in de paden van de supermarkt opduiken. Wil je toch graag zelf een panettone bakken? Hier vind je het recept!

Pandoro – gouden brood
In Verona en omstreken kennen ze nog een ander soort kerstcake, die wel iets van de panettone weg heeft maar geen rozijnen en gekonfijte vruchtjes bevat. De pandoro, zoals het gebak heet, wordt gemaakt van bloem, eieren, boter en gist. De cake wordt vervolgens gebakken in een stervormige bakvorm en bestrooid met poedersuiker.

De naam pandoro is een samentrekking van pane d’oro, brood van goud. Dit kerstbrood werd toen Venetië nog een republiek was namelijk vooral geserveerd door welgestelde families. Nu kunnen ook wat minder rijke Italianen met Kerstmis genieten van een dikke plak ‘gouden brood’, al dan niet bestrooid met poedersuiker en een glas prosecco erbij. Salute!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

378 reacties

 1. Mmmm…dit jaar een Kerstmis zònder boom, sneeuw en alle andere tradities waaraan ik zo gehecht ben…Kerstmis in Curaçao…hoe zou dat zijn? Gemengde gevoelens…op bezoek bij onze zoon die daar woont..wat heerlijk om hem voor het eerst na 1 jaar weer te zien! Maar dan naar huis….wie weet; wacht daar zo’n overheerlijke Pannetone op ons…klaar om het nieuwe jaar met ons in te luiden…komt het toch helemaal goed! Buon Natale

 2. Vroeger gingen we als kinderen altijd bij onze ouders eten. Nadat mijn moeder was overleden, komt mijn familie bij mij eten. Dit jaar mist er een persoon die ik er graag bij zou hebben. Maar door omstandigheden, buiten mij om, is dat niet meer mogelijk. Ook is mijn vader dit jaar opgenomen in een verpleeghuis. Ik hoop dat hij er dit jaar gewoon bij kan zijn. Ik zou de panettone als nagerecht serveren. Ik ben mijn kleindochter van 14 maanden, het Italiaanse gebaar voor lekker, aan het leren. (vinger in wang). Af en toe doet me mij al na. Ook haar laat ik graag kennis maken met zo’n lekkernij.

 3. Italie betekent voor mij familie en samen eten. Met Kerstavond zijn we dan ook allemaal bij elkaar in het huis van mijn ouders. Koken doet mijn moeder niet meer, dat doen mijn zussen en ik met mijn vader voor het loopwerk op de achtergrond. Eerst naar de nachtmis, daarna aan tafel tot in de kleine uurtjes om in de ochtend weer verder te kletsen.

 4. o heerlijk zou super zijn samen met de kinderen en kleinkinderen genieten van dit lekkers

 5. Het liefst zou ik de Panetonne samen met Sophia Loren willen aansnijden, genietende van het uitzicht van een Napolitaanse zonsondergang. BELLISSIMO!!

 6. Samen met mijn collega vrijwilligers van de voedselbank Veendam

 7. Zou super zijn om van deze panetone met mijn vrouw, dochter en mijn ouders te genieten op kerstdag!
  Dit zou onze jaarlijkse traditie van ontbijt op kerstdag helemaal af maken!

 8. Chris van Draanen

  Lijkt me heerlijk, ik zou hier lekker met familie tijdens kerst van willen genieten samen!

 9. elina raaijmakers

  si,si,si wie wil er nu niet een panetone willen!, ik zou hem willen delen met mijn oud oom van 92, zijn vrouw is overleden, en dit wordt deze eerste kerst zonder haar, dus als troost zou ik met hem een panetone willen met kerst, en fijne herinneringen ophalen.

 10. Jessica van Gorkum

  Ik zou deze panetone samen genieten met Annalise en Gabriele . 2 Italiaanse mensen die ik geweldig vind!

 11. Zou leuk zijn om te winnen en hem aan mijn dochter te schenken een gescheiden moeder met 4 kinderen en omdat ze bij de voedselbank zit en zou dit een extraatje voor hun zijn

 12. Mirjam Hellingman

  Gezellig met mijn man, kinderen, ouders en schoonouders smullen van deze heerlijke panettone van Bonifanti! Dat wordt zeker een hele gezellig avond waarin we samen kunnen genieten van deze heerlijke kerstcake en elkaar!

 13. Zóoo mooi heb ik de panettone nog niet kunnen maken: fantastisch!

 14. IK ZOU VAN DE PANETTONE WILLEN GENIETEN MET EEN VRIENDIN UIT AMERIKA MET DE KERSTMIS. MAAR ZIJ KAN DIT JAAR MET DE KERSTMIS NIET NAAR NEDERLAND KOMEN. ZIJ IS ZIEK. VANDAAR ALS IK DE PANETTONE WIN DAN KAN IK VAN DEZE PANETTONE GENIETEN MET EEN PAAR FAMILIELEDEN BIJ DE OPEN HAARD MET EEN GOED GLAS GLUHWIJN. HEERLIJK.

 15. Bij het lezen over de Panettone Classico Glassato loopt me het water al uit de mond. Samen op de bank met Vladimiro Laratta en genieten van deze lekkernij, mijmerend over Italie, zijn thuisland en verhalen aanhorend over de streek waar hij geboren is. Zo krijgt de kerst toch een beetje de Italiaanse sfeer die hij al zo lang heeft moeten missen.

 16. Door mijn Italiaanse vrienden, die helaas weer terug zijn geëmigreerd naar Italië. Heb ik geleerd om Panetone te eten met een heerlijke muscat d’asti ernaast op kerstavond. Deze traditie wil ik graag voortzetten met mijn vriend. En wellicht kunnen we dan panetone via de skype delen en proosten op kerstavond!

 17. marlies timmermans

  de helft van miojn familie is italiaans, dat word genieten met een hoofdleter G daar maak ik ze vast helemaal happy mee

 18. Jeannette de Jongh

  Mijn moeder en mijn schoonmoeder komen dit jaar met kerst bij ons eten, het zou heerlijk zijn als we met zijn allen van dit heerlijke brood mogen genieten.

 19. Wij hebben een dochter , die woont en werkt met heel veel plezier in Rome
  Ze komt elk jaar gezellig met de kerst thuis naar haar familie en vrienden in Nederland
  We zouden heel graag die mooie , heerlijke panetone willen winnen
  En dan gezellig op kerstavond met haar zus, broer en haar zoals ze altijd zegt de liefste papa en mama van de hele wereld italiaans genieten op hopenlijk een mooie winterse kerstavond in Tilburg

 20. Na het Nieuwjaarsconcert met 10 vrienden rond de eettafel met Panettone en Prosecco!
  Wat een heerlijkheid!

 21. Lekker van een panettone smikkelen met mijn kleindochter Florence!

 22. Diana Beekhuizen

  Lijkt me super lekker met de familie

 23. Heerlijk met mijn moeder! Zij is gek op Italië en leert op dit moment ook Italiaans! Heerlijk om van deze lekkernij te genieten en ondertussen Italiaans te praten!

 24. Lijkt me heerlijk. En net als in Italie zou ik graag hiervan willen genieten met mijn familie; als we met zijn allen samen zijn.

 25. Een heerlijke plak panettone samen met mijn Italiaanse vader. Hij, die deze traditie al 85 jaar kent, en meegenomen heeft naar Nederland. Hopelijk mogen we samen nog heel wat van dit lekkers genieten.

 26. Wat lekker! Ik zou ervan genieten met mijn ouders, want ik weet dat ze er dol op zijn.

 27. Is het heel gek als ik zeg dat ik hem heerlijk alleen ga opeten? Panettone is te lekker om te delen!

 28. Met mijn lieve man en ouders. Ieder jaar slapen we met Kerst bij hen en hebben we een heerlijk kerstbrunch. Dit jaar misschien met Panettona?

 29. Met mijn-alleenstaande- buurtjes die allemaal boven de 80 jaar zijn en het heerlijk vinden om eens in de maand samen een hapje te eten! Dit zou een extra verrassing zijn! Zomaar samen zo genieten maakt de decembermaand een stuk fijner!

 30. Ik zou graag met mijn gezin van deze prachtige Panettone willen genieten!

 31. Sandra Weterings

  Het lijkt me geweldig om van deze heerlijke panettone samen met mijn nieuwe liefde deze 1e Kerst te genieten!

 32. Ohh wat super lekker lijkt me dit! ik zou dit heel graag met mijn ouders willen delen die mij helpen bij het klussen in mijn huisje. Het lijkt me leuk om een brunch voor ze te organiseren met heerlijk eten waaronder zo een panettone!

 33. Met mijn oudste zoon, die altijd zo’n smulpaap is… t Is altijd leuk om voor hem te koken: hij kan echt van het eten genieten

 34. Miriam van Kruistum

  Ach, ik zie ieder jaar weer uit naar Kerst, in de eerste plaats vanwege de panettone! Het liefst deel ik die met mensen die dit Italiaanse Kerstbrood kennen en waarderen: Een aantal familieleden met wie ik heel close ben, een paar intieme vrienden en een paar dierbare collega’s. En verder met mijn leerlingen, die ik, als ik hen help met het onder de knie krijgen van de Italiaanse taal, ook de beginselen bijbreng van de culinaire rijkdom van Italië, het land dat mijn hart heeft veroverd. Maar ik heb aan één panettone niet genoeg, er zijn te veel mensen met wie ik deze heerlijkheid wil delen. Dus laat mij er zelf maar een paar kopen, en dan wens ik jullie allemaal alvast heel gezellige feestdagen toe, vol culinaire genoegens, warmte, vreugde en heel veel liefde!

 35. Kerstavond wordt al zo’n 30 jaar gevierd met mijn zusjes (met aanhang). De avond verloopt altijd op dezelfde wijze: we starten met lekkere worstenbroodjes zoals moeder ook altijd had en daarna spelen we tot diep in de nacht bordspelletjes. En hopelijk blijven we dat nog vele jaren doen!! De enige wijziging Dit jaar wellicht: lekkere pannetje er bij!

 36. Panettone natuurlijk (vervelende automatische spelling)……

 37. Dineke Wiersema

  Met familie en vrienden tijdens de kerst opeten, gezellig!!

 38. Ik zal samen met mijn nichtje en familie van deze panettone willen genieten!

 39. Sonja Hubregtse

  Heerlijk genieten tijdens de koude gure maanden van deze prijs ! Dat zou ik graag met m’n gezinnetje willen doen…

 40. Heleen van der Velde

  Met mijn gezin (dwz 4 mannen) en mijn moeder (83 jr) wordt het lekker genieten van iets nieuws en lekker met deze Panettone!

 41. Natale! de mooiste periode met de familie van het jaar! Daar kan een Pannettone niet ontbreken!! En zeker niet deze prachtige en heerlijke van “Bonifanti

 42. Ciao tutti!

  Ik zou de Panettone graag willen delen met mijn Italiaanse vriend! Op die manier zou hij hier in Nederland van een stukje Italia kunnen genieten tijdens de feestdagen en zijn thuis een stukje minder hoeven missen!!

 43. we houden van panettone en eten het ’s avonds na het eten.

 44. Ik zou de panettone delen met m’n Italiaanse papa. Heb ik over (wat ik betwijfel ;-), dan bewaar ik deze tot 3 februari (= de dag van San Biagio). De heilige die je tegen keelpijn en griep beschermt!

 45. Deze deel ik deze kerst graag met mijn familie die eerste kerstdag heerlijk bij mij en mijn man thuis komen vieren. En omdat het elke kerst weer een kadootje is om het samen te mogen vieren verwen ik iedereen graag extra. Met deze prachtige Panettone zou het nog feestelijker worden.

 46. Angelique Haker

  Ik zou samen met mijn mede-zangers van de X-mas Vocals heerlijk genieten van de panettone, na een sfeervol Kerst-optreden!

 47. Ik zou hem meenemen naar mijn dochter. Dit jaar voor het eerst bij haar thuis kerst vieren omdat ze sinds kort haar eigen huis heeft met haar vriend. Ze zijn zo trots en hebben ons uitgenodigd! Een etentje voor 10 man! dan zou deze panettone een geweldige aanvulling zijn (en ik denk dat zij die hulp best mag gebruiken)

 48. Met mijn zus, ze is gek van alles wat uit Italië komt en gedraagt zich soms als een cookie monster dus dit zou een hele leuke verrassing zijn.

 49. HEERLIJK! Wie wordt hier nou niet hongerig en vrolijk van?!

 50. Kerst is heerlijk met het gezin samen koken en lang aan tafel zitten, fijne gesprekken en genieten van al het lekkers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *