Home » Italiaans eten » Proef de panettone van Bonifanti (van maar liefst een kilo)!
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

Proef de panettone van Bonifanti (van maar liefst een kilo)!

We hebben ze al gespot in de Italiaanse supermarkt en delicatessenzaken: de eerste panettones! Een panettone is een soort kerstcake die onmisbaar is bij het Italiaanse kerstontbijt, met een schuimige cappuccino, maar het ook prima doet als dessert, met een bolletje roomijs en warme chocoladesaus bijvoorbeeld. In deze blog vertellen we je meer over dit Italiaanse kerstlekkers.

Een webshop vol panettone
Wanneer hier in Nederland de eerste pepernoten in de schappen van de supermarkt worden geplaatst, verschijnen in Italië de eerste stapels panettone in de gangpaden. Naarmate de dagen korter worden, worden de stapels panettonedozen hoger en hoger. Je kan er letterlijk en figuurlijk niet meer omheen.

Helaas hadden we geen plek meer in onze koffer voor een van deze prachtige panettones. Gelukkig is dit bijzondere kerstbrood, dat dankzij zijn luchtige structuur en zoete smaak eigenlijk meer weg heeft van cake, ook in Nederland te verkrijgen.

Jorg en Caroline van Panettone-shop.nl importeren namelijk direct uit Italië een van de beste panettones: die van Bonifanti, met een heerlijk luchtig deeg. Niet voor niets zijn Bonifanti’s panettones al vaak in de prijzen gevallen…

De meester onder de panettones is Bonifanti’s Panettone Classico Glassato (€ 20,95), gevuld met rozijnen en gekonfijte sinaasappel- en citroenschil. Bovenop prijkt een laag van verkruimelde hazelnoten uit de Langhe en hele amandelen. De panettone is met de hand feestelijk verpakt, waarmee het ook een perfect decembercadeau is.

Zeker nu je je panettone(s) ook gratis kunt laten personaliseren, met een bijpassende kaart. Zo stuur je je favoriete panettone met jouw kerstboodschap direct naar je familie en vrienden. Een ideaal kerstgeschenk!

Waarom de panettone van Bonifanti zo buonissimo is
De panettone van Bonifanti kent al een lange historie. In 1932 maakte Vincenzo Bonifanti in de werkruimte achter zijn bakkerswinkel de eerste variant op de klassieke panettone. Hij koos voor een decoratie van de uitstekende hazelnoten uit de Langhe boven op de kerstcake; het begin van een unieke traditie, met tegenwoordig een uitgebreid assortiment aan panettones.

foto’s: Bonifanti

Inmiddels zijn er naast deze klassieke variant ook bijzondere smaakcombinaties verkrijgbaar, zoals een panettone met koffie en chocolade en een panettone met gekonfijte perzik, amaretto en chocolade. Of heb je liever een panettone met glühwein of met bier en chocolade?

Voor elke panettone heeft Bonifanti drie dagen werk, zorg en aandacht nodig. Niet alleen omdat Bonifanti eigen zuurdesemgist met unieke eigenschappen gebruikt (dat al meer dan tachtig jaar dagelijks wordt ververst door er water en deeg aan toe te voegen), maar ook omdat elke stap goed gecontroleerd wordt. Alle panettones worden bovendien zorgvuldig met de hand van een fraaie verpakking voorzien.

De oorsprong van de panettone
Hoewel de panettone inmiddels ook ver buiten Italië te krijgen is, ligt de oorsprong van de panettone in Milaan. Al eeuwenlang wordt deze traditionele kerstcake met rozijnen en gekonfijte vruchtjes door de Milanese bakkers gemaakt. Het recept dat nog steeds als uitgangspunt dient voor de ‘echte’ panettone zou al meer dan vijfhonderd jaar oud zijn!

Zoals bij veel andere Italiaanse tradities bestaat er een mooi verhaal over de ontstaansgeschiedenis van de panettone. Hoofdrolspeler in dit verhaal is Toni, die stiekem verliefd is op Adalgisa, de dochter van een bakker die een kleine zaak runde in Milaan.

Adalgisa werkte hard om haar vader waar mogelijk bij te staan. Toni besloot eveneens in de bakkerij te gaan werken, zodat hij zo vaak mogelijk bij zijn geliefde kon zijn. Hij was bovendien niet op zijn achterhoofd gevallen en verzon de slimste streken om aan boter te komen, zodat hij het brood lekkerder kon maken.

Dat werd al gauw opgemerkt door de klanten en van heinde en verre stroomden ze toe om Toni’s brood, pan di Toni, te kopen. Dat leverde Toni niet alleen een gelukkige en welgestelde bruid op, maar ook een culinaire erfenis. Nog altijd genieten de Milanezen van zijn beroemde pan di Toni: panettone.

Kleurrijke stapels panettone
Volgens de traditie moet de panettone officieel thuis worden gebakken. Het lekkers moest onder toeziend oog van het familiehoofd uit de oven worden gehaald, waarna deze pater familias er met een mes een kruis in sneed, als een soort zegen voor een gelukkig kerstfeest en een zorgeloos nieuw jaar.

Maar hoezeer de Italianen ook hechten aan kwaliteit en traditie, het zelf maken van een panettone is geen sinecure. Het deeg moet vrij lang rijzen – niet echt iets waar in de drukke dagen voor Kerstmis tijd voor is. Ook Italianen kopen dus steeds meer panettones, die in kleurrijke stapels op de toonbank van de bakker of in de paden van de supermarkt opduiken. Wil je toch graag zelf een panettone bakken? Hier vind je het recept!

Pandoro – gouden brood
In Verona en omstreken kennen ze nog een ander soort kerstcake, die wel iets van de panettone weg heeft maar geen rozijnen en gekonfijte vruchtjes bevat. De pandoro, zoals het gebak heet, wordt gemaakt van bloem, eieren, boter en gist. De cake wordt vervolgens gebakken in een stervormige bakvorm en bestrooid met poedersuiker.

De naam pandoro is een samentrekking van pane d’oro, brood van goud. Dit kerstbrood werd toen Venetië nog een republiek was namelijk vooral geserveerd door welgestelde families. Nu kunnen ook wat minder rijke Italianen met Kerstmis genieten van een dikke plak ‘gouden brood’, al dan niet bestrooid met poedersuiker en een glas prosecco erbij. Salute!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

378 reacties

 1. Lekker dat wordt genieten met gezin, familie en misschien blijft er nog wat over voor vrienden.

 2. Samen met mijn dochter zou ik graag van deze heerlijke Panettone genieten! Ze is niet zo als andere jonge vrouwen van haar leeftijd, maar wel een heel grote lieverd die ontzettend van Kerstmis én van Italiaans eten houdt.

  Bijna dagelijks koken en eten we samen, iets waar we beiden veel plezier aan beleven. En nu de Kerst eraan komt, is ze al heel enthousiast en praat bijna over niets anders dan wat gaan we doen en eten met Kerst dit jaar. De Kerstversiering is alweer van mijn zolder gehaald en uitgebreid bekeken geworden, en Papa gaan we al snel een Kerstboom halen?

  Mijn dochter heeft helaas geen vrienden of kennissen. Ook hebben we jammer genoeg geen familie of fijne buren die dit jaar langs zullen komen. Dus zijn we met elkaar, om deze mooie en betekenisvolle tijd te delen.

  Het lijkt me geweldig om samen met mijn dochter van een verrukkelijke Italiaanse Panettone te kunnen smullen!! En zo de echte Italiaanse gezelligheid en sfeer in huis, of moet ik zeggen in buik, te krijgen!

  Wat is de Panettone mooi om te zien en ongetwijfeld bijzonder om te kunnen eten. Groot genoeg om er met Oud en Nieuw ook intens van te genieten!

  Het zou heel veel kleur geven aan ons Kerstfeest! Dus ik maak heel graag kans om mijn dochter te verrassen!

 3. Tanneke Burggraaff

  Deze overheerlijke Panettone zou ik dolgraag met mijn man willen eten. Eigenlijk natuurlijk met mijn hele gezin, maar ja, dan zou ik met 1 Panettone natuurlijk niet uit komen. Dan kunnen we maar zo’n klein stukje eten. Als we eenmaal gaan genieten dan zijn we ook niet meer te stoppen denk ik. Dus……laat maar komen die lekkernij. Deze lekkerbekken gaan er vast voor zitten.

 4. De panettone zou ik samen met mijn man en buren op willen eten. Met z’n 4-en zijn we echte foodies. Door de enthousiaste verhalen van mijn man en mij telkens na terugkomst uit Italië besloten onze buren de afgelopen vakantie ook naar Italië af te reizen. Onder het genot van een etentje hebben we de highlights van de verschillende regio’s besproken. Na hun terugkomt in Nederland bleek; 2 Italië fans erbij!! Ze hadden het fantastisch gehad. Hoe tof zal het zijn om samen onder het genot van een heerlijke panettone en een cappuccino, of iets sterkers 😉 de vakantieherinneringen weer op te halen.

 5. Naturalmente con la famiglia. Caio tutti !

 6. Petra Bianchi-Kramer

  Ik zou graag de panettone delen met al mijn klasgenoten en de lerares van onze cursus italiaans.

 7. Panetone Panetone wat zie jij er lekker uit
  Panetone Panetone, met verse noten en geconfijt fruit
  Heerlijk om te krijgen en te delen met mijn gezin
  Panetone Panetone dat gaat er bij ons wel in!!
  XXX

 8. Ik wil die heerlijke panettone graag met mijn Man en mijn lieve ouders opeten. Zij zijn aan het dementeren en kunnen niet meer reizen, misschien dat ze door de geur en smaak van de Pannetone zich de Italiaanse vakanties weer herinneren en even terug zijn in hun vakantieland……

 9. Pluk de dag, geniet van de mensen om je heen.
  Het gaat niet om spullen en bezit.
  Al ruim 35 jaar staat er een panettone met kerst, dat is een van onze kersttradities.
  Ik zou die graag willen delen met man en dochter op eerste kerstdag.

 10. 1e kerstdag is extra feestelijk omdat ons zoontje ook jarig is. Lekker eten & drinken met hele familie & vrienden deze dag. Weet zeker dat deze panettone opgepeuzeld wordt..

 11. Eline van den Bos

  Onder de indruk ben ik altijd als ik die prachtige panettone’s in de mooie verschillende verpakkingen zie.
  Graag zou ik deze willen nuttigen met mijn man en uitgenodigde familie met kerst.

 12. met mijn vriendin

 13. Ik wil die heerlijke panettone eten met de kerst met mijn kinderen en kleinkinderen, dat wordt lekker smullen

 14. Geen Kerst zonder panettone!
  Heerlijk met een mooi glaasje bubbels erbij
  Dit zou ik graag willen winnen om samen met mijn ouders (93 en 86) van te gaan genieten
  De panettone hoort bij ons 3 met Kerst!
  G Simons

 15. De panettone zou ik willen eten met mijn Italiaanse vader (die 3 jaar geleden is overleden).
  In mijn gedachten zal hij erbij zijn er net zo van genieten als ik!

 16. Heb vorig jaar voor het eerst mogen proeven van een panettone: verrukkelijk! Wat zou ik het mijn ‘Italofiele’ zoon met zijn jonge gezin gunnen om ook van dit vleugje Italie te genieten in een tijd die voor hen gekenmerkt wordt door slapeloze nachten en een verkouden baby…

 17. Van dit heerlijks zou ik met zoveel mogelijk mensen willen genieten. Lekker bij het ontbijt met mijn man. Later op de morgen neem ik een stukje mee naar mijn moeder, voor bij haar thuis bij de koffie. ’s Middags bij de thee met een vriendin. Elke visite die bij mij komt, mag een stukje proeven. En ga ik zelf ergens naar toe dan breng ik een lekker stukje mee als verrassing. Lekker genieten met zijn allen.

 18. Dit jaar wil ik met een Italiaanse kerstbrunch, Kerstmis vieren met onze 4 kinderen, 4 aanhangkinderen en 4,9 kleinkinderen (4 kleinkinderen en de 5e komt in januari). Al sinds 1970, toen ik een jaar in Italië heb gewerkt, ben ik een groot Italiëfan. Nog nooit hebben we kerst in Italiaanse stijl gevierd. Voor Italiëliefhebbers zoals wij, moet er dit jaar van komen. Een overheerlijke panatone kan daar uiteraard niet bij ontbreken.

 19. voor mijn zoon om te delen met de klas tijdens het kerstfeest op school, zo lekker kan ik het niet maken.

 20. Op 24 december kerstavond met de hele familie dat is onze Italiaanse traditie helaas is mijn vader kortgeleden overleden en kunnen we het niet meer bij mijn vader thuis vieren en eten dus heb ik ter ere van hem la famiglia bij mij uitgenodigd om de kerstavond samen te vieren en hem te herdenken ik zou heel graag de pannetone met onze familie en in gedachten met hem samen willen delen .

 21. Ik zou deze panettone delen met onze ouders en gezin heerlijk tijdens de kerst wanneer we allemaal bij elkaar zijn en feest gaan vieren en onze dochter niet kan wachten om de cadeaus uit te pakken. Ik denk dat ze met zo’n heerlijke panettone wel even wil wachten met de cadeaus en eerst gaat smikkelen.

 22. Beste Ciaotutti.nl,

  Ik watertand al bij de gedachte aan zo’n heerlijke panettone. Ik zou er dolgraag eentje winnen om te delen met m’n broer, m’n ouders en m’n lieve buren. Gewoon om gezellig samen te komen en te genieten van de zoete Italiaanse keuken.

  Alvast een ‘buon natale’ aan iedereen daar! 😉

  Cordiali saluti,
  Jens

 23. Iedereen, die binnen valt met de Kerstdagen, kan er van mee eten.

 24. Na wat afgelopen jaar is gebeurd…
  wil ik graag met mijn familie een nieuwe start vieren met deze Panettone! =D
  Vraag me af of ’t genoeg is.. LOL weet niet eens hoe groot deze Panettone is en of ’t lekker is.

 25. Dit zou heerlijk zijn om van te genieten met de feestdagen want met zo n heerlijke Pannetone in huis breng ik voor de fam ilie het Italiaanse gevoel bij ons thuis.

  Buon Natale per tutti

 26. Nog nooit een Bonifanti panettone gegeten. Eens is de eerste keer. Misschien dit jaar met Kerst…..

 27. Heerlijk hiervan genieten met mijn dochters!

 28. Panettone Classico van Bonifanti! Graag voor mijn allerliefste Italiaanse vader. Al ruim 55 jaar in Nederland maar in hart en nier een Italiaan. Altijd staat ie voor iedereen klaar. Een verrassing als deze is zeer welkom voor hem. Het is hem gegund.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *