Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

De lekkerste kookworkshops & culinaire vakanties in Italië

Wil je tijdens je vakantie in Italië een kookworkshop volgen? Duik je graag de keuken in met een Italiaanse mamma die je de geheimen van de lekkerste recepten onthult en je de fijne kneepjes van de Italiaanse keuken leert? Dat kan!

In heel Italië zijn er verschillende mogelijkheden om samen met locals de keuken in te duiken, uiteraard gevolgd door een uitgebreide lunch of een gezellig diner waar je van je kookkunsten kunt proeven.

We tippen in dit artikel de leukste kookworkshops in de laars, van verse pasta leren maken in Bologna tot koken in een trullo in Puglia. Krijg je geen genoeg van de Italiaanse keuken, dan zijn er ook compleet verzorgde culinaire vakanties. Ook daarvoor geven we een aantal fijne tips.

foto: Le Cesarine

Verrukkelijk Venetië

Tijdens een kookworkshop van Cook in Venice maak je kennis met  de Venetiaanse keuken. Cook in Venice is een initiatief van Monica Cesarato en Arianna Patron. Samen staan ze al jaren in de keuken om de allerlekkerste Venetiaanse recepten te bereiden voor hun eigen families én om hun gasten de ‘geheimen’ van de Venetiaanse keuken bij te brengen.

Je leert koken als een echte Venetiaanse mamma, hetgeen betekent dat je net als zij start met boodschappen doen op de markt aan de voet van de Rialtobrug. Vervolgens is een vijftiende-eeuws Venetiaans palazzo de setting voor een Luilekkerland bestaande uit onder meer inktvis, risotto en tiramisù.

Nieuwsgierig? Lees dan ook onze blog over Cook in Venice, waarin we je vertellen over onze dag in de Venetiaanse keuken.

Een culinaire vakantie met Cucina Originale

Tortellini, tagliatelle, lasagne… Emilia-Romagna wordt niet voor niets ‘de buik van Italië’ genoemd. Hier komen heerlijke pastagerechten vandaan, die inmiddels ook ver buiten de grenzen van deze regio op menukaarten staan.

Ook voor in of bij de pasta heeft deze regio veel te bieden, van mortadella, funghi (paddenstoelen) en tartufi (truffel) tot heerlijke kaas en mooie wijnen. Tijdens een culinaire vakantie van Cucina Originale mag je niet alleen van dit alles proeven, maar ga je ook zelf aan de slag om al dit lekkers te bereiden en de fijne kneepjes van de Bolognese keuken onder de knie te krijgen.

Dat doe je onder de bezielende begeleiding van Stefania Ventura, die als echte Bolognese eten heel serieus neemt. Ze nodigt je graag uit in haar keuken, waar ze je in hartverwarmend Engels doorspekt met Italiaanse woorden onder meer de fijne kneepjes van het pasta maken leert.

In deze blog vertellen we je meer over de verschillende culinaire weken van Cucina Originale.

Verse pasta maken in Bologna

Een van de beste pastaworkshops vind je in Bologna. Bij La Vecchia Scuola Bolognese (Via Stalingrado 81) leer je hoe je verse pasta moet maken. Uiteraard komen met name de Bolognese pastasoorten tagliatelle en tortellini aan bod.

Deze ‘pastaschool’ staat onder leiding van Alessandra Spisni en is de enige school ter wereld die ook professionele sfoglini (pastamakers) opleidt. Wil je professioneel aan de slag, dan kun je hier ook langere cursussen volgen.

Natuurlijk zijn er ook cursussen van een dagdeel, met naderhand volop gelegenheid om je eigen creaties te proeven (ook voor medereizigers die de kunst van het pastamaken al onder de knie hebben of die geen culinaire ambities hebben).

foto’s: La Vecchia Scuola Bolognese

Koken met Le Cesarine

In het dialect van Romagna zijn cesarine degenen die het in de keuken voor het zeggen hebben. Een perfecte naam dus voor alle deelnemers aan dit culinaire netwerk, die hun keukens voor je openstellen.

Je kunt bij Le Cesarine niet alleen terecht voor een kookworkshop of een kookdemonstratie, maar ook voor lunches en diners waarbij je niet zelf de handen uit de mouwen hoeft te steken maar lekker mag aanschuiven. Desgewenst komen ze ook in je vakantiehuis koken.

foto’s: Le Cesarine

Koken volgens de traditie van Artusi

Als grondlegger van de Italiaanse keuken gonst de naam van Pellegrino Artusi door vele Italiaanse keukens. Je kunt thuis alvast in zijn kookboek duiken, bij Casa Artusi (Via A. Costa 23-27, Forlimpopoli) leer je de fijne kneepjes van het vak van kundige koks die in de voetsporen van Artusi zijn getreden.

Nog een aanrader in Emilia-Romagna: Al Vecchio Convento in Portico di Romagna.

Thuis in de Toscaanse keuken

Giulia Scarpaleggia van Jul’s Kitchen woont op het Toscaanse platteland, tussen Siena en Florence. Ze deelt regelmatig heerlijke recepten op haar blog, maar ze stelt haar sfeervolle keuken ook graag open voor kookworkshops, al dan niet in combinatie met een bezoek aan de lokale markt om inkopen te doen.

Samen met Giulia kook je een op en top Toscaans menu, van een antipasto tot en met een dolce. Je maakt bijvoorbeeld pici, de dikke, met de hand gerolde pasta die in het hart van Toscane vaak op de kaart staat, pastasauzen, een braadstuk, een bijgerecht met seizoensgroente, amandelkoekjes of een taart. Giulia biedt desgewenst ook vegetarische, vegan en glutenvrije opties.

Smaakt dat naar meer? Lees dan ook de blog over ons marktbezoek met kookworkshop van Jul’s Kitchen.

Opera in the Kitchen – muzikale klanken in de keuken

In de Chianti wordt bijzonder goede wijn gemaakt. Tussen de wijnranken wordt er ook bijzonder lekker gekookt, zo ervaar je tijdens een unieke kookworkshop van Opera in the Kitchen.

Zoals de naam al aangeeft, wordt samen koken en eten hier gecombineerd met opera. Na een gezellige kookworkshop wacht er een prachtige gedekte tafel (met uitzicht over de Chianti-heuvels) waar je aanschuift voor de gerechten die je zelf hebt bereid. Het toetje gaat vergezeld van ontroerende opera-aria’s, die langzaam wegsterven over de wijngaarden…

Nieuwsgierig? Lees dan ook ons verslag over onze bijzondere avond bij Opera in the Kitchen.

Tongstrelende kookworkshops bij Tenuta Il Cicalino

Tenuta Il Cicalino – in de prachtige Maremma – organiseert ook kookworkshops en kookweken. Tijdens een kookworkshop duik je met een groepje van maximaal zes tot acht mensen de keuken van Il Cicalino in om een heerlijke lunch te bereiden.

Er zijn verschillende opties, van een workshop over de Toscaanse keuken tot een pastaworkshop, van een risottoworkshop tot een workshop gnocchi maken en van eenvoudig Italiaans koken tot dolci om je vingers bij af te likken.

Voor meer informatie over de mogelijkheden die er zijn tijdens je verblijf, kun je een e-mail sturen. Laat gerust je wensen weten, dan kunnen de koks kijken wat ze voor je kunnen doen.

Nog een paar fijne plekken voor een kookworkshop in Toscane:
Canto del Maggio, Terranuova Bracciolini (Arezzo)
Cook in Tuscany, Montefollonico
Cooking Tuscany, San Miniato (waar je met verse en desgewenst zelf gezochte truffels kookt)
Toscana Mia, Gaiole in Chianti

foto: Il Canto del Maggio

Verleidelijke kookcursus bij Volterra

Pauline Blankenberg organiseert ieder voor- en najaar een vierdaagse kookreis in de heuvels van Toscane, in het plaatsje Montecatini Val di Cecina, vlak bij Volterra. In een prachtig gelegen podere, boerenhoeve, boven op een heuvel met een fenomenaal uitzicht, kook je de sterren van de hemel. Check de website van Pauline Cuisine voor meer informatie.

A taste of Umbrië – feestelijke Italiaanse kookvakantie

Heb je altijd al eens een Italiaanse kookcursus willen volgen in Italië? Dan heeft Borgo Castello Panicaglia in Umbrië, in de buurt van Assisi, een perfect programma voor je samengesteld!

Tijdens een heerlijke kookweek ontdek je de geheimen van traditionele Umbrische gerechten en echte Italiaanse klassiekers. Onder begeleiding van chef-koks Federico en Luca leer je niet alleen de basis, maar ook de fijne kneepjes van de Italiaanse keuken. Na deze workshop ben je helemaal klaar voor december: tijdens de feestmaand zet je de mooiste gerechten op tafel!

Het programma van je ziet er in grote lijnen als volgt uit: je verblijft bij Borgo Castello Panicaglia in Umbrië, waar ’s avonds een gezamenlijke aperitivo en een welkomstdiner voor je klaar staan. Daarna volgen zes dagen van kookworkshops, uitstapjes naar wijn-, kaas- en olijfolieboerderijen in de buurt, bezoek aan lokale markten en verdieping met achterliggende informatie. Ook schuif je af en toe aan voor een maaltijd op een bijzondere locatie.

Elke dag staat één thema centraal, van wijn tot truffel, van vlees tot dolci. Op zaterdag ontbijt je samen waarna je naar huis vertrekt om je geliefden te verrassen met je nieuwe kookkunsten. Via deze link vind je alle details van deze culinaire vakantie.

Maak met Cucina Francesca een culinaire reis naar Umbrië

Staat een culinaire reis naar Italië op je bucketlist? Heb je je altijd al eens helemaal willen onderdompelen in lokale culinaire tradities en authentieke producten? Ga dan met Cucina Francesca mee naar Umbrië!

Elk voor- en najaar staan er heerlijke reizen op het programma. Zes dagen lang geniet je in een kleine groep (bestaande uit max. twaalf personen) van la dolce vita, met onder meer een bezoek aan de lokale markt, kookworkshops, excursies en etentjes.

Cucina Francesca zorgt voor een volledig programma in het groene hart van Italië, waardoor je zelf alleen maar hoeft te genieten van de onmetelijke gastvrijheid van de locals én van alle lekkere streekproducten en gerechten die Umbrië te bieden heeft. In deze blog delen we meer details van deze heerlijke reis naar Umbrië.

Koken met oma bij Moretti Omero

Hoewel het vooral bekend staat als wijnhuis, kun je bij Moretti Omero (vlak bij Montefalco) ook terecht voor een fijne kookworkshop onder de bezielende leiding van Giusi en haar nonna, oma, die in de keuken aanschuift om te keuren of alles volgens Umbrische traditie gaat…

Meer weten? Lees dan ook onze blog over de kookworkshop bij Moretti Omero.

Aan het aanrecht in Assisi

Letizia Mattiacci is dol op de Umbrische heuvels, waar ze geboren en getogen is. Sinds 2003 deelt ze die passie met de gasten van Alla Madonna del Piatto, een tot bed & breakfast omgebouwde boerderij waar je heerlijke gerechten uit de keuken van Umbrië leert maken, met hier en daar een Siciliaanse touch. Een voorproefje krijg je alvast via haar kookboek A Kitchen with a View.

Kookweken in Umbrië

Wil je weten hoe mozzarella gemaakt wordt of wil je eens mee op een truffeljacht, zien hoe een olijvenperserij werkt of leren hoe je olijfolie moet proeven? Dan is de culinaire week die Heleen van Vista sull’oliveto samen met de Italiaanse Anna Maria organiseert een aanrader.

Tijdens zo’n week volg je drie keer een kookles bij Anna Maria. Je verblijft bij Vista sull’oliveto. Overdag heb je alle tijd om de omgeving te ontdekken, heerlijk te luieren aan het zwembad of op je eigen privéterras.

A tavola in Le Marche

De kookworkshops van La Tavola Marche starten in de moestuin van een vijfhonderd jaar oude boerderij, om verse ingrediënten te verzamelen. Na een rondje langs de kippen voor wat verse eieren duik je de keuken in, waar chef Jason alle geheimen van de cucina povera deelt. Deze eenvoudige keuken weet met simpele ingrediënten smaakvolle gerechten op tafel te toveren.

foto’s: La Tavola Marche

Local Aromas – kookworkshops in Rome

Deze kookschool in het historisch centrum van Rome wordt gerund door de familie Biancini. Mama is uiteraard de chef, papa doet de administratieve kant, dochter Benedetta is wijn-, olijfolie- en kaassommelier en dochter Valeria is banketbakster. Neef Eric is ook wijnsommelier, dus die is medeverantwoordelijk voor het wijnsegment van de cursus.

Samen beschikken ze niet alleen over een enorme kennis, maar ook over volop passie voor Italiaanse gerechten en wijnen, die zij graag met anderen delen. Local Aromas laat je zien dat echt authentiek Italiaans koken helemaal niet moeilijk of duur hoeft te zijn.

foto: Local Aromas

In de keuken bij Mamma Agata in Ravello

Ravello is een van de mooiste kustplaatsen van Italië, met name dankzij het adembenemende uitzicht dat je vanaf het Terrazza dell’Infinito (Terras der Oneindigheid) hebt. Net zo hemels is de kookschool van Mamma Agata.

Agata kookte voor beroemdheden als Elizabeth Taylor en Jacqueline Kennedy, maar ze stelt haar deur ook open voor iedereen die de lekkerste gerechten uit de keuken van Campanië wil ontdekken. Na een paar uurtjes koken strijk je neer op het terras voor de lunch, met als bijgerecht een spectaculair uitzicht over de Amalfikust.

Workshop pizza bakken in Napels

Napels is de bakermat van de enige echte pizza margherita. Waar kun je dan beter pizza’s leren bakken dan in Napels? Zowel Ontdek Napels als Salerno Travel organiseert een pizzaworkshop waarbij je pizza’s leert bakken als een echte Napolitaanse pizzaiolo (pizzabakker).

In een traditionele pizzeria maak je de echte pizza margherita, die in een authentieke houtoven wordt gebakken. Je leert wat de verschillende technieken zijn om de pizza haar vorm te geven, hoe je het deeg kneedt en waarom je een pizzabodem in de lucht gooit.

Nog meer kookworkshops in Napels & aan de Amalfikust:
pastaworkshop in Napels
kookworkshop in Salerno
kookles in Sorrento

Lyceo Mediterraneo – culinaire vakanties in de Cilento

De mediterrane keuken schittert bij Lyceo Mediterraneo, een kookschool in de Cilento. Er zijn kookcursussen van drie dagen, zeven dagen en twee weken, waarbij theorie steeds wordt afgewisseld met uitstapjes in de omgeving.

Tijdens een vijfdaagse cursus leer je bijvoorbeeld meer over verschillende soorten bloem, olijfolie en buffelmozzarella, maar ook over het kleurrijke keramiek waar deze regio zo bekend om is.

The Blue Kitchen – koken op Capri

Een bezoek aan het romantische eiland Capri mag tijdens een stedentrip Napels eigenlijk niet ontbreken. Het eiland is sprookjesachtig mooi en alleen de prachtige vergezichten zijn voor veel toeristen al reden genoeg om op de boot te stappen.

Ook culinair gezien is een bezoek aan Capri genieten. Zeker als je bij een van de locals thuis kunt aan de slag kunt om samen een maaltijd te bereiden. Zo proef je echt een puur stukje Capri.

Samen in de pannen roeren in de keuken van een eilandbewoner is dé manier om Capri en haar rijke culinaire tradities echt te leren kennen. Felicia laat je daarom graag kennismaken met Stefanie en Peppe, die je graag verwelkomen in hun ‘blauwe keuken’. In deze blog lees je alle details.

Koken in een trullo op het platteland van Puglia

Frans van Munster en zijn vrouw Anna wonen op het platteland van Puglia. Je kunt bij hen terecht voor een kookles, gewoon bij hen thuis, in een authentieke trullo die ze geheel hebben ingericht als keuken. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Cook in Puglia – kookworkshops in Squinzano (Lecce)

Wil je de lekkerste pasta’s uit Puglia leren maken? In Squinzano, een slaperig dorpje niet ver van Lecce, vind je de kookschool van Cook in Puglia, waar je samen met lokale mamma’s en nonna’s een heerlijke lunch bereidt.

Je leert niet alleen de beste technieken, maar ook waar je de beste ingrediënten vindt. Wie weet verklappen de keukenprinsessen zelfs hun eeuwenoude recepten, die van moeder op dochter zijn doorgegeven!

Onder het genot van een glas lokale wijn en Italiaanse muziek ontdek je de culinaire tradities van de Salento, zonder de ingrediënten af te wegen, maar wél met een extra dosis liefde en passie. Natuurlijk wordt er na het koken tijdens een uitgebreide lunch geproefd van al het lekkers en neem je de recepten mee naar huis.

Kookworkshops op Sicilië

de beroemde kookschool van Anna Tasca Lanza
laagdrempelige kookworkshops bij Tenuta Madonnina
wijnreis met kookworkshop van Tururi Tours
de kookreizen van De smaak van Sicilië

Heb je nog een goede tip voor een kookworkshop of culinaire vakantie in Italië? Laat gerust een reactie achter onder aan deze blog of stuur ons een e-mail. Grazie!

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

2 reacties

  1. Anja DUCHATEAU

    Hallo!

    Ik ga met mijn man en 7-jarig zoontje een paar dagen naar Toscane – we vliegen naar Pisa, we gaan naar Firenze en Bologna.

    Ik dacht dat het leuk zou zijn voor mijn zoontje om samen een kleine kookcursus te volgen over hoe zelf pasta te maken.

    Bestaat er zoiets? Hij spreekt Nederlands en Frans – ik kan wel proberen te vertalen….

    Dank je!

  2. Ciao Anja,
    meer tips dan we hier hebben verzameld, hebben we niet voor je.
    Je kunt de vermelde opties in Bologna / Toscane aanschrijven, maar meestal zal het toch Engels of Italiaans zijn als voertaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *