Home » Italiaans eten » Weekendtip: Porchetta & Piadina
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Weekendtip: Porchetta & Piadina

Nog geen plannen voor morgen, zondag 15 december, en zin in een Italiaans uitje? Kom dan naar de Pure Markt in het Beatrixpark in Amsterdam. Mercy en Ramon, de eigenaren van Le Marche Vakantiehuizen, bereiden hier een heerlijke specialiteit uit Le Marche voor je!

Porketta-Piadina

Mercy: ‘Wij houden van pizza en pasta, maar als we op vakantie in Le Marche zijn, zijn er twee ‘P’s’ die wij nog lekkerder vinden: porchetta (spreek uit als: porketta ;-)) en piadina. Volgens de Marchigiani zijn dit echt typische producten uit hun regio, al beweren de inwoners van buurregio’s Emilia-Romagna en Lazio hetzelfde.

De waarheid zal wel in het midden liggen. Letterlijk. Niet ver van de grens van deze regio’s wordt namelijk al jarenlang en volgens origineel recept de lekkerste porchetta gemaakt. Voor wie het nooit heeft gegeten; porchetta is het buikspek van een varken dat wordt gevuld met kruiden, dicht wordt gemaakt en dan lang de oven ingaat tot de binnenkant mals is en de buitenkant knapperig. Klinkt simpel, maar na verschillende experimenten is onze conclusie dat het maken van porchetta een vak apart is. Dat ‘ons mannetje’ in Le Marche dus als geen ander beheerst. Dit geldt trouwens ook voor de andere ‘P’ van piadina, die we ook uit het noorden van Le Marche importeren.

Deze hartige, warme ‘pannenkoek’ die met van alles te belegd kan worden, is hier ook onbekend. Terwijl zowel porchetta als piadina in Le Marche op – bij wijze van spreken – elke straathoek en in elk geval markt te koop zijn. Che peccato!

Hoog tijd dus om Nederland kennis te laten maken met dit lekkers. De eerste mogelijkheid is tijdens de Pure Markt op 15 december in het Beatrixpark in Amsterdam. Voor degene die geen vlees willen, zijn de piadine ook te krijgen met tomaat en mozzarella en voor de kleintjes zijn er mini-piadine met Nutella.’

Dat klinkt buonissimo – eens kijken of we morgen kunnen gaan proeven en jullie verslag kunnen doen!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *