Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Uno per Uno – Italiaanse minigebakjes

Niets heerlijker dan een Italiaans barretje in wandelen, een cappuccino aan de bar bestellen en je laten verleiden door het lekkers dat in de vitrine ligt uitgestald. Meestal nemen we een cornetto (een croissantje) met Nutella, jam of chocolade, maar zo af en toe trakteren we onszelf op een bordje vol minigebakjes. Kleine taartjes met vers fruit, ieniemienie soesjes gevuld met room of een klein stukje tiramisù – met zo’n Italiaans ontbijt pluk je letterlijk de dag!

Jullie kunnen je wel voorstellen dat als we in Nederland aan een boterham met hagelslag zitten, we deze zoete start van de dag erg missen. Gelukkig kun je nu ook in Nederland van deze pasticcini, zoals de kleine gebakjes heten, genieten. Wij werden laatst door José Dal Pont van Uno per Uno Italiaanse Patisserie verrast met een hele schaal Italiaans lekkers.

Uno-per-Uno-Italiaanse-gebakjes (1)

We konden de verleiding niet weerstaan en hebben bij een grote pot thee al genoten van een voorselectie van de pasticcini mignon. José vertelde ons: ‘In Italië zijn deze pasticcini al sinds de zestiende eeuw een traditie op bruiloften, verjaardagen, recepties en andere feesten. Het zijn kleine, heerlijke taartjes in allerlei verschillende smaken die je het liefst allemaal, één voor één, wilt proberen!’

We krijgen er inderdaad geen genoeg van om te proeven, maar uiteraard bewaren we ook een deel van de gebakjes voor een echt Italiaans zondags ontbijt. Gelukkig heeft José van veel soorten pasticcini twee exemplaren gemaakt, zodat we allebei kunnen genieten van de taartjes met aardbei, chocolade, pistachenootjes en crème.

Uno-per-Uno-Italiaanse-gebakjes (3)

De eerste pasticcini
José vertelt over de allereerste pasticcini: ‘Om de oorsprong van de pasticcini te achterhalen, moeten we een paar eeuwen terug. Pasquale de Baylon, van origine een Spaanse monnik die tussen 1540 en 1592 leefde, reisde rond in Europa en verbleef lange tijd bij de parochie van San Tommaso in Turijn. Hij was een goede kok en verzon nieuwe ideeën voor de dames aan het hof die klaagden over de schaarse verscheidenheid aan zoetigheden.

Zo kwam hij op het beroemde 1+2+2+1-recept voor een lekkernij op basis van wijn en eieren: 1 eierdooier en 2 lepels suiker klop je tot de eierdooier bijna wit is. Voeg er dan 2 eetlepels marsala en 1 eetlepel met water bij. Klop dit op een zacht vuurtje, of au bain-marie, tot de crème stevig is. Blijf de crème van het vuur af kloppen tot hij afgekoeld is.

Toen de monnik in 1592 overleed kende menig kok het recept van deze crème en werd het in veel keukens gebruikt. De Turijnse patissiers perfectioneerden hun producten en bedachten steeds meer kleine gebakjes met deze crème als vulling, een traditie waar tot op de dag van vandaag aan wordt vastgehouden.

Leuk om te weten: in 1690 werd Pasquale de Baylon heilig verklaard. Vanaf dat moment werd hij San Bayon genoemd. Hierin klinkt de naam van zijn beroemde recept, zabaglione, nog mooi door. In 1722 werd San Bayon de patroonheilige van de koks. Een portret van San Bayon is te zien in de kerk Monte dei Capuccini in Turijn. Eens kijken of we daar komende week op bezoek kunnen gaan!

Uno-per-Uno-Italiaanse-gebakjes (4)

Van Turijn naar Nederland
José woonde een tijdje in Italië en werkte toen in een pasticceria. Daar is haar liefde voor de minigebakjes ontstaan. José: ‘Mijn vroegere bazin, Lora, is inmiddels met pensioen, maar ze vindt het erg leuk dat ‘haar’ pasticcini uiteindelijk in Nederland gegeten worden. In heel Italië worden de pasticcini mignon gemaakt, maar een aantal van de recepten die ik gebruik, heeft zij zelf verzonnen. Als kleindochter van een bakker voelde ik me bij Lora prima op mijn plek. Ik heb er zes jaar gewerkt en ontzettend veel geleerd. In haar piepkleine winkeltje maakte zij nog veel meer soorten pasticcini dan ik nu doe; ik beperk me tot de 30 meest populaire soorten.’

Na het Italiaanse avontuur verhuist José, samen met haar Italiaanse man, terug naar Nederland. Met twee kleine kinderen en allebei een drukke baan is er weinig tijd om te bakken. Tot zes jaar geleden. José: ‘Ik kwam bij een nieuwe werkgever een collega tegen die al een aantal jaren taarten decoreerde. Zij was een van de eerste in Nederland die met deze ‘hype’ bezig was. We hadden het op het werk vaak over taarten en recepten en toen ik haar vertelde van mijn werk in de pasticceria besloten we een eigen bedrijfje te beginnen (naast onze kantoorbaan). Ik vertelde Lora dat ik in Nederland de pasticcini wilde maken en ze gaf me toestemming om al haar recepten te gaan gebruiken.

Er volgden al snel veel bestellingen. Om reclame te maken voor de pasticcini heb ik een schaal bij Aris Spada gebracht, die toen nog een kookstudio in Zeist had. Dankzij hem kwam weer in contact met de destijds nieuwe Italiaanse ambassadeur (uit Turijn), die voor zijn inhuldiging een paar honderd pasticcini bestelde. Supertrots waren we, zeker toen hij liet weten dat hij ze heerlijk vond. In de tijd dat hij in Den Haag werkte, bleef hij bestellen. Een groter compliment kun je je niet wensen!’

Hoewel veel espressobars graag dagelijks de pasticcini van Uno per Uno willen hebben voor in de vitrine, net als in Italië, richt José zich vooralsnog vooral op Italiëliefhebbers die een feestje organiseren en op zoek zijn naar echt Italiaans lekkers.

José: ‘De pasticcini zijn niet alleen schattig en chic om te zien, maar ook heel praktisch op een feest. Er is altijd wel een soort die je lekker vindt. Ook voor kinderen is het handig, die laten vaak een traditioneel gebakje staan omdat het te groot is maar de pasticcini gaan erin als de spreekwoordelijke koek.’

Uno-per-Uno-Italiaanse-gebakjes (5)

Dat kunnen we alleen maar beamen. Tijdens ons gesprek is bijna de hele schaal pasticcini schoon op. Gelukkig hadden we de minitaartjes voor het ontbijt van vandaag al veilig gesteld. Buona domenica!

Ook zin in pasticcini?
Bestellen kan via de website van Uno per Uno. De pasticcini kosten € 0,95 per stuk (minimum van 50 stuks). Voor een vrijblijvende offerte of meer informatie kun je José ook mailen.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Hmmm! Dat is inderdaad een zondags ontbijt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *