Ga op pad met onze City Walks!

Una dolce domenica met Janneke Philippi

Italianen hebben geen excuus nodig om van zoetigheid te genieten, of het nu om een cornetto bij het ontbijt gaat of om een zoete lekkernij als nagerecht. Zeker met Kerstmis pakken ze uit met de lekkerste dolci, van panna cotta met karamel tot fluweelzachte tiramisù, van cantuccini tot caffè affogato.

Voor dolce Italiaanse inspiratie zakken we dit jaar echter niet helemaal af naar de laars, maar wel zuidwaarts, naar CoffeeLovers in Maastricht. Hier dronken we afgelopen maandag cappuccino met Janneke Philippi, auteur van het kookboek Mijn favoriete desserts.

Janneke-Philippi

Voor onze Kerstspecial vroegen we Janneke al welke Italiaanse toetjes uit haar nieuwe boek favoriet zijn. Welke desserts serveert ze zelf bijvoorbeeld met de kerst? Janneke is er nog niet helemaal uit. ‘Als ik nu het kerstdessert zou moeten kiezen, zou het de hazelnootijstaart (een semifreddo), de chocolade panna cotta, de 3-chocolade ijstaartjes of een tiramisù worden.’

Bij de cappuccino willen we echter meer weten over Jannekes kookkunsten. Janneke schrijft namelijk niet alleen kookboeken, ze ontwikkelt ook recepten voor onder andere delicious. en Allerhande.

Allereerst zijn we wel benieuwd hoe dat nu in zijn werk gaat, het bedenken van een recept?
Janneke: ‘Naar aanleiding van een briefing, waarin bijvoorbeeld is vastgelegd welk ingrediënt ik moet gebruiken, welke kleur centraal staat of welke menugang het moet worden, ontstaat er in mijn hoofd al gauw een idee over wat zou kunnen. Dat ontwikkel ik dan steeds verder, tot er uiteindelijk een ruw recept op papier staat. Dat recept test ik minstens één keer, maar meestal vaker. Tot ik helemaal tevreden ben.’

Heb je een favoriet ingrediënt?
‘Een favoriet ingrediënt heb ik niet, wat ik eet is echt afhankelijk van heel veel factoren. Het seizoen, het weer, mijn mood… Is er nog wat in huis of ga ik wat lekkers halen? Hoeveel tijd hebben we, wat staat er verder nog op het menu die week… Ook de kinderen zijn niet moeilijk; vaak vragen ze als ze uit school komen al wat we gaan eten. Vaak gaan we samen nog even boodschappen doen of duiken we samen de keuken in.’

Janneke-Philippi-2

In je nieuwe boek staan maar liefst 150 toetjes. Een hemel voor liefhebbers van zoet, zoals wij. Je kunt ons altijd wakker maken voor een lekker dessert. We besteden dan ook altijd veel tijd aan het toetje bij een etentje. Maar stel, je krijgt onverwacht eters. Wat zou je dan altijd in huis moeten hebben om een lekker toetje te maken?
‘Eieren, slagroom, suiker, wijn, boter, bloem, espresso. Daar zou je dus zo wijnbluf, crumble (met wat fruit, al dan niet uit de diepvries), een taart of espresso zabaglione mee kunnen maken.’

Staat genoteerd! En wat kan zelfs de grootste ‘keukenkluns’ maken?
‘Er staan in mijn boek echt veel desserts die niet kunnen mislukken. Ik houd van simpele recepten, met een beperkt aantal ingrediënten. De mokkamousse, chocolade panna cotta, crumbles, frambozentiramisù met witte chocolade, om er een paar te noemen…’

Dat wordt dus een heerlijk toetje deze kerst, zonder stress. Eet je zelf eigenlijk elke dag een toetje?
‘Nee, een dessert is voor mij altijd zelfgemaakt – een goede bol ijs, ambachtelijke taart of patisserie daargelaten. De tijd om elke dag een zelfgemaakt dessert te serveren ontbreekt me gewoon. Maar als…’

Janneke-Philippi-3

Wat is, van alle toetjes die je ooit hebt gemaakt en/of gegeten, je favoriete op en top Italiaanse dessert?
‘Daar hoeft Janneke niet lang over na te denken: ‘De affogato, het is niet meteen een feestdessert maar affogato toe vind ik altijd heerlijk, in al zijn eenvoud.’

Waar mogen we je voor wakker maken? Dat mag natuurlijk ook iets anders zijn dan een toetje!
Janneke kiest meteen voor de kers op de taart: ‘Voor een trip naar Italië krijg je me ’s nachts met alle plezier mijn bed uit, haha!’

Gelukkig kun je met Jannekes boek in elk geval aan tafel een heerlijke reis naar het zuiden maken! Bijvoorbeeld met de citroentiramisù, die we eerder al op Ciao tutti publiceerden, of met de hazelnootijstaart en de chocolade panna cotta, waarvan de recepten in onze Kerstspecial zijn opgenomen. Natuurlijk kun je ook meteen het boek kopen, zodat je alle ruim 150 recepten kunt uitproberen. De feestdagen smaakten nog nooit zo zoet!

Mijn-favoriete-desserts-Philippi

Mijn favoriete desserts
Janneke Philippi
ISBN 9789045206035
€ 29,95
uitgeverij Karakter

Bestel Mijn favoriete desserts via deze link bij bol.com

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *