Home » Italiaans eten » Twee gulzige Italianen
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Twee gulzige Italianen

In mei was het elke woensdagavond feest. Even na achten klonk er op BBC2 gesmak, gekreun en geslurp. Voor wie nu verkeerde dingen gaat denken, zeker in het licht van de titel van vandaag: het gaat om een televisieprogramma van de olijke Italiaanse koks Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo. De twee gulzige Italianen reizen door hun vaderland en koken, proeven en glunderen dat het een lieve lust is om hen te aanschouwen.

Gelukkig is er nu voor iedereen die deze heerlijke televisie gemist heeft het kookboek Twee gulzige Italianen. Voor dit bijzondere boek ondernamen Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo, beiden geboren in Italië maar inmiddels woonachtig in Groot-Brittannië, een verrassende reis naar hun vaderland, waar ze zich in hun culinaire erfenis verdiepten. Ze onderzochten traditionele en hedendaagse gewoonten en probeerden de diepste geheimen van de Italiaanse gastronomie bloot te leggen.

Dat leverde een fascinerend boek op met echte Italiaanse gerechten, bereid door echte Italianen. Twee gulzige Italianen geeft, behalve ruim honderd recepten, inzicht in de opvattingen en het wezen van beide mannen – hun humor, hun kennis en bovenal hun gedeelde passie voor lekker eten.

Alleen al van het omslag – van de pizza natuurlijk, niet van de twee mannen – loopt het water je in de mond. Wees dus gewaarschuwd: dit boek is eigenlijk niet aan te raden, zo vlak voor de zomer. Je wilt alleen nog maar in de keuken staan en daarna urenlang tafelen, om alle gerechten uit te proberen. Dat wordt straks tijdens de zomervakantie even afzien – de pizza, pasta, gnocchi, gefrituurde courgettebloemen en overheerlijke toetjes zijn niet bepaald bikini-proof. Maar gulzig word je er vanzelf van, zodat je je voornemens snel opzij zet en de twee heren op hun culinaire reis door Italië volgt.

Naast de bekende antipasti, primi, secondi, contorni en dolci besteden de heren ook aandacht aan de zogenaamde merende, tussendoortjes of snacks die tussen de maaltijden door worden gegeten en die de Italiaanse bambini krijgen als ze uitgehongerd uit school komen.

‘We zien Italië misschien als het land waar de mensen traditioneel driemaal per dag thuis eten, omgeven door hun gezin, maar de praktijk leert dat merende onderdeel zijn van het leven van alledag. Hoewel Italië van oudsher geen snackcultuur heeft, is er de afgelopen jaren wel veel veranderd.

Met de snelheid waarmee het leven tegenwoordig voorbijvliegt, heeft men niet altijd de tijd om te beginnen met een goed ontbijt voor men naar het werk gaat, of om tussen de middag thuis te gaan lunchen, zoals vroeger gebeurde. Of het nu ’s morgens een briochebroodje is van de pasticceria of een panini of punt pizza voor de lunch of aan het eind van de middag, ook de Italianen eten op een bepaald moment van de dag een of andere snack.

De meeste merende worden gekocht bij de speciale straattentjes, de bakker of bij de rosticceria. Het woord rosticceria verwijst naar het braden aan het spit, en je kunt hier inderdaad kip en wildgebraad aan het spit vinden, net als worstjes, verschillende salades, arancini (gebakken risottoballetjes), mini-pizza’s en een enorme reeks lekkere knabbels, die van streek tot streek verschillen.

De meest traditionele merenda is de lichte maaltijd die hongerige meisjes en jongens na schooltijd gebruiken. Deze wordt meestal tussen vier en vijf uur ’s middags geserveerd, ruim na de lunch, en voor het diner dat meestal tussen zeven en acht uur ’s avonds wordt opgediend. Een typische merenda bestaat uit wat brood met jam, met een glas melk of een beker warme chocolademelk, een panino mat salami of een plak cake, afhankelijk van wat moeder in huis heeft, wat gemakkelijk en snel te bereiden is en voedzaam genoeg om het tot het diner vol te houden.

Carluccio: ‘Jaren geleden was er in Borgofranco een lawine en er kwamen enorme blokken graniet in hoge stapels aan de voet van de heuvel terecht. Deze vormden natuurlijke grotten die de arbeiders van de stad gebruikten als opslagplaats. Omdat de grotten koel en goed geventileerd zijn, worden hier voornamelijk wijnen en kazen bewaard. Af en toe nemen de eigenaren van de grotten, als ze hun waren gaan controleren, wat brood, tomaten, fruit en wijn mee. Soms ook nemen ze vrienden mee, met wat vlees en een barbecue, en dan heeft iedereen plezier en geniet. Dat is nu wat ik een merenda noem!’

Morgen trakteer ik jullie op een heerlijk recept voor zo’n merenda, waar ik toevallig laatst met trouwe fans van Ciao tutti over sprak. Zorg morgen aan het einde van de middag alvast maar voor een flinke portie lekkere trek! Bovendien hebben we dan een leuke winactie, mis het dus niet!

Twee gulzige Italianen
Antonio Carluccio & Gennaro Contaldo
ISBN 9789059563919
€ 24,95
Fontaine Uitgevers

© foto’s Chris Terry

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

4 reacties

  1. Ben reuze benieuwd! Inderdaad een heerlijke omslag maar die twee hoofden van die mannen doet me nu al plezier! Ciao, ciao!

  2. Italia het smakelijkste land van de wereld. Eeuwige bron van inspiratie voor een echt ‘boergondisch’ leven. Dit boek komt zeker in mijn kast. Het is gewoon al heerlijk om naar te kijken. De geuren en kleuren van la cucina Italiana bedwelmen mij al gewoon bij het zien van de omslag.
    Grazie mille voor deze ontdekking

  3. Mijn dag begint altijd met Ciao tutti, dus morgen ook! Van Antonio Carluccio heb ik een DVD-tje waarbij je het water in de mond loopt. Dat boek wil ik ook heel graag.
    Winnen of kopen, dat is nu de kwestie.

  4. Wat een heerlijk boek, zo smakelijk als deze twee gulzige genieters hun recepten beschrijven. Ik zal al mijn Italië-minnende klanten het boek aanraden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *