Inspiratie voor een Italiaanse kerst

The Extraordinary Italian Taste – proef het échte Italië

Een Italiaan hoef je niet uit te leggen waarom producten van eigen bodem zich onderscheiden. Ze herkennen de kwaliteit, voelen, ruiken en proeven of het ‘Made in Italy’ is.

Maar niet-Italianen laten zich nogal eens in de luren leggen. Want of het nu om mode, designproducten of voedingswaren gaat, het bekendste merk ter wereld wordt vaak ten onrechte gebruikt.

Volgens onderzoek van de Europese Unie zijn maar liefst zes van de tien ‘Italiaanse’ voedingsproducten imitaties. Gezamenlijk vertegenwoordigen deze imitaties een waarde van vierenzestig miljard euro; twee keer zoveel als de omzet in authentieke Italiaanse etenswaren.

Het is de Italiaanse overheid een doorn in het oog en reden om met een wereldwijde campagne ‘The Extraordinary Italian Taste’ bewustzijn te creëren voor wat echt Italiaans ís en niet alleen Italiaans klinkt, of er Italiaans uitziet. Want historie, traditie en regio vormen de bron van de Italiaanse identiteit op je bord.

In Amsterdam werd de aftrap van deze campagne gevierd met een masterclass met Roberto Payer, voorzitter van de Italiaanse Kamer van Koophandel in Nederland, en met de Italiaanse kok en voedingsdeskundige Antonella Barbella. De smaakpapillen werden op scherp gezet met een proeverij van de allerbekendste Italiaanse producten uit verschillende regio’s, van Parmigiano Reggiano en Prosciutto di Parma tot spaghetti en savoiardi.

Ook maakt Antonella een Romeinse klassieker: cacio e pepe, met pecorino romano (Romeinse schapenkaas) en zwarte peper. Hoewel dit recept maar weinig ingrediënten kent, luistert de bereiding nauw. De saus moet namelijk lekker romig zijn, een perfecte mix tussen kaas en een scheutje kookwater.

Antonella verklapt het procedé: rasp 100 gram gerijpte pecorino romano fijn in een kom. Houd een beetje apart en doe de rest in een mengbeker.

Breng vijf liter water aan de kook voor 500 gram spaghetti. Doe de spaghetti in het kokende water (zorg dat de slierten geheel bedekt worden door het water) en kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente.

Kneus vier theelepels zwarte peperkorrels in de vijzel en rooster ze in een koekenpan tot ze goed beginnen te ruiken. Meng een beetje van het kookvocht van de spaghetti door de kaas in de mengbeker.

Neem de al dente spaghetti uit de pan en meng door de peper. Meng er dan ook de kaassaus doorheen, schud de pan goed heen en weer zodat alles mooi mengt en garneer met een beetje van de apart gehouden geraspte kaas. Buon appetito!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.