Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Surprise van Saclà

Toen ik vorige week zaterdag terugkwam van de markt, waar ik verse paddenstoelen had ingeslagen om voor broerlief een risotto te maken, stond de postbode voor de deur met een grote kartonnen doos. Hij tuurde op het etiket en drukte een beetje ongedurig op de bovenste bel. Ik vroeg hem of die doos soms voor vier hoog was, voor mij dus – en hij was zichtbaar opgelucht dat hij de doos met inhoud niet verder mee hoefde te sjouwen. ‘Volgens mij zit er iets lekkers in,’ zei hij nog.

Waar hij dat op baseerde, geen idee – de doos verraadde niets van zijn inhoud. Toch bleek de postbode gelijk te hebben: de doos bevatte een verrassingspakket van Saclà, met onder andere tomaatjes uit de oven, artisjokken, gegrilde paprika en – het allerleukst – het kookboek Heerlijk. Puur. Italië.

Ik schreef vorige week, bij de aftrap van de Kookboeken7daagse, al dat ik dol ben op het lezen van kookboeken. Niet alleen als ik een recept wil uitzoeken, maar ook gewoon van A tot Z, om inspiratie op te doen voor geplande etentjes of een anders-dan-anders doordeweekse lunch. Daarvoor biedt het kookboek meer dan genoeg mogelijkheden, waarvan ik vanmiddag een voorproefje zal geven.

Vanochtend eerst iets meer over Saclà, dat is gevestigd in Asti, in de Italiaanse regio Piemonte. In het voorwoord van Heerlijk. Puur. Italië. zegt Chiara Ercole, de kleindochter van de oprichters van Saclà:

Piera en Secondo Ercole

‘De geschiedenis van Saclà begint in 1939 als mijn grootouders Secondo Ercole en Piera Campanella over de uitgestrekte, groene velden van Piemonte uitkijken. Hier, in het noordwesten van Italië kregen zij de inspiratie om de vele zongerijpte groenten die het gebied herbergt te conserveren, om zo niet alleen tijdens het oogstseizoen maar het hele jaar door van de lekkerste producten van het land te kunnen genieten. Nu, meer dan zeventig jaar later, is Saclà uitgegroeid tot een van de meest vooruitstrevende producenten van authentieke Italiaanse delicatessen als zongerijpte pomodori, pesto, tapenades en pastasauzen.

Vandaag de dag worden met de producten van Saclà overal ter wereld de lekkerste salades, smaakvolle pizza’s en rijke pasta’s bereid. Om te laten zien hoe je deze Italiaanse gerechten in een handomdraai thuis zelf kunt bereiden, staat dit boek vol inspirerende recepten, begeleid door prachtige foto’s en verhalen over Piemonte – de proeftuin van Italië.’

Ook koken uit Heerlijk. Puur. Italië.?
Namens Saclà mag ik drie lezers van Ciao tutti blij maken met het kookboek Heerlijk. Puur. Italië. Kans maken? Laat me dan voor 1 december 2012 per e-mail weten aan wie je dit boek cadeau zou willen doen. Mail dit samen met je eigen naam en adresgegevens naar winnen[at]ciaotutti[punt]nl o.v.v. Heerlijk. Puur. Italië. De winnaars krijgen 1 december bericht – het cadeau ligt dan nog op tijd voor pakjesavond in de bus.

Behoor je niet tot de winnaars? Vanmiddag geef ik alvast een voorproefje uit het kookboek Heerlijk. Puur. Italië. Saclà geeft het boek bovendien tot en met 31 december 2012 cadeau bij aankoop van drie Saclà-producten naar keuze. Op www.sacla.nl lees je precies hoe dit in zijn werk gaat.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *