Download gratis de Ciao tutti app

Salumeria Woarst Delicatessen – proef het lekkerste van Italië in Arnhem

Vijf jaar geleden opende Woarst, salumeria annex Italiaanse delicatessenwinkel, de deuren aan de Bentinckstraat in Arnhem. Je kunt de winkel niet missen: il tricolore wijst je de weg naar een smakelijk stukje Italië in een van de Arnhemse ‘zeven straatjes’.

Zoals de naam al doet vermoeden, koop je er heerlijke Italiaanse worst – van wildzwijnsalami tot finocchiona, maar Woarst is meer. Je waant je hier in een waar Italiaans Luilekkerland, met meer dan duizend delicatessen uit de laars – van aceto balsamico van Acetaia Giusti uit Modena tot biologische olijfolie van Muraglia uit Puglia, van cantucci die nog warm zijn als ze in Toscane worden ingeladen tot verschillende soorten kaas en vleeswaren (ham, ‘nduja, lardo, bresaola…).

De liefde voor lekker eten heeft Matthias Peuser, eigenaar van Woarst, niet van een vreemde. Zowel zijn opa als zijn oom waren slagers. Matthias mocht vaak iets lekkers proeven, hetgeen in hem een culinaire creativiteit aanwakkerde die hem onder meer naar Londen bracht.

Na zijn werk bij onder meer Harrods, Hilton Park Lane, Sheraton en Marché Mövenpick kwam Matthias graag bij Lina Stores, voor een broodnodige dosis Italië.

Maar de salsicce en salumi bleven aan hem trekken. Hij startte met de verkoop van Italiaanse worsten en andere delicatessen tijdens braderieën, maar hij wilde graag een vaste plek, met een sfeer die precies zo zou zijn als in de Italiaanse alimentari die hij als kind wel eens had bezocht.

Matthias: ‘De voorliefde voor Italië begon al toen ik nog maar vijf, zes jaar oud was. Onze jaarlijkse vakantie brachten we door in de omgeving van Luino. In Lugano gingen we altijd even iets lekkers halen bij Gabbani. Dit was voor mij zo indrukwekkend; ik zie de worsten daar nog altijd aan het plafond hangen.

Het was niet het hoogtepunt van onze vakantie, maar wél het moment dat ik me nog altijd voor de geest kan halen. Als ik later groot was, zou ik dat ook wel willen, zo’n winkel, dacht ik elke keer als ik daar over de drempel stapte.’

De liefde voor Italiaanse lekkernijen ging nooit meer over; Matthias’ droom kwam uit. Als je bij Woarst over de drempel stapt, waan je je even in Italië. We schreven het net al: je vindt er ruim duizend producten, grotendeels zelf geïmporteerd uit Italië.

Matthias: ‘Trots ben ik natuurlijk op alle producten, maar er blinken er een paar éxtra uit. Zoals de pasta van Alberto Triglia, de grote winnaar tijdens de Bellavita Expo 2018 en 2019 in Amsterdam en Hamburg. Triglia’s pasta is handgemaakt en diepgevroren. Heerlijk voor een echte pastamaaltijd.

Samen met Alberto heb ik overigens de verpakking bedacht. Daar had dat kleine jongetje die met zijn neus nog net niet boven de toonbank van Gabbani uitkwam zelfs niet van durven dromen…’

Een andere grote trots zijn de cantucci van Leonardo uit Florence, die met alle zorg en aandacht worden gebakken in Florence. Matthias: ‘Als ze klaar zijn, worden ze mooi verpakt, waarna Leonardo ze in zijn eigen winkel uitstalt of naar Arnhem stuurt.

Er zijn verschillende varianten, van cantucci met pure chocolade en Siciliaanse gekonfijte sinaasappel tot cantucci met vijgen. Ook de speciale brutti ma buoni van Leonardo zijn om je vingers bij op te eten. Ze maken ze met Siciliaanse amandelen én met pistachenootjes, naar eigen (helaas geheim) recept.

De naam van deze koekjes betekent ‘lelijk maar lekker’. Ik vind ze niet echt lelijk, maar dat komt wellicht ook omdat ze zó ontzettend lekker zijn dat ik al begin te watertanden bij de eerste aanblik. Ik neem er elke dag eentje bij mijn espresso ’s ochtends!’

Ook voor zo’n espresso – of andere koffiesoort kun je bij Woarst terecht. Net als bij veel Italiaanse salumerie maakt Matthias ook een panino voor je, vers belegd met een verrassende combinatie van lekkernijen uit de winkel.

Wees wel gewaarschuwd, want je gaat hier altijd met zwaardere tassen weg dan je van plan was. Met zoveel lekkers om je heen dat zingt van Italiaanse bestemmingen, is het moeilijk om niet álles te willen proeven.

Dat geldt overigens ook voor de Woarst-webshop, waar je naar hartenlust kunt shoppen als Arnhem te ver weg is.

Je vindt Woarst aan de Bentinckstraat 55 in Arnhem. Woarst is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op de hoogte blijven van alle lekkernijen en nieuwe aanwinsten? Volg Woarst dan ook via Facebook en/of Instagram.

foto’s: Woarst Delicatessen Salumeria

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Ramon Schuttinga

    Alles ziet er werkelijk heerlijk uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *