Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Verse ravioli met geitenkaas, tijm en rozemarijn

Hij is van alle markten thuis, onze nieuwe keukenvriend. Sinds de Maxximum keukenmachine van Bosch in onze keuken staat te stralen, gaat deeg kneden, groente snijden, sinaasappels maken en fruitshakes maken als vanzelf. Het meest gebruikte accessoire is echter de pastamachine (uiteraard Made in Italy). Je mag ons bij wijze van spreken wakker maken voor verse pasta!

zelf-pasta-maken (6) zelf-pasta-maken (7)

Vanochtend maakten we meteen na het ontbijt het aanrecht leeg voor een lading verse ravioli. Geïnspireerd op de ravioli van kastanjepuree die we al eens bij Fifteen aten, en waarvan het recept nu in het kerstnummer van Jamie magazine prijkt. Aangezien we eters kregen die niet zo dol zijn op kastanje, maakten wij de raviolivulling met geitenkaas gemengd met kruiden (rozemarijn en tijm).

Maar eerst de pasta. Zelf pasta maken klinkt misschien moeilijker dan het is. Voor een fijn pastadeeg voor lasagne of ravioli gebruik je doppio zero-bloem (dubbel nul, op het pak herken je ook als je geen Italiaanse begrijpt de 00). Voor elke 100 gram bloem voeg je 1 groot ei toe.

zelf-pasta-maken (1)

Voor 4 eters mengden wij 400 gram bloem met 4 eieren. Dat gaat het makkelijkst als je een bergje van de bloem maakt, met een kuiltje in het midden. Hier breek je de eieren boven en vervolgens meng je alles door elkaar en kneed je het tot een glad en soepel deeg. Dat kan eventueel ook met de keukenmachine, maar het is juist zo’n fijn ontspannend werkje om dat lekker met je handen te doen.

Laat de deegbal daarna een uurtje rusten en verdeel het in tweeën. Rol beide deegballen op een met bloem bestoven werkblad uit tot rechthoeken die precies in de pastamachine passen. Rol beide deegplakken door de ruimste stand, vouw ze dubbel en laat ze nog een keer door de pastamachine glijden. Vouw ze opnieuw en herhaal deze stap nog een paar keer, tot je mooie, dunne pastavellen hebt die gladjes uit de machine rollen.

zelf-pasta-maken (5)

Uit deze dunne pastavellen staken we met behulp van ronde en vierkante raviolistekers mooie cirkels en vierkanten. Op de helft van de ravioli in wording legden we een balletje van de geitenkaas/kruidenvulling, om ze af te dekken met de andere helft van de rondjes. Hierbij druk je de vulling voorzichtig wat platter en druk je vervolgens de randjes goed aan.

zelf-pasta-maken (9)

Fifteen serveerde de kastanjeravioli met pompoensoep. Dat wilden we eigenlijk ook doen, maar de verse geitenkaas/kruidenravioli zijn zó lekker van zichzelf, dat we het bij een simpele botersaus met salie en nog wat verkruimelde geitenkaas houden.

zelf-pasta-maken (3) zelf-pasta-maken (4)zelf-pasta-maken (2)

Wie toch de pompoensoep wil maken, kookt hiervoor blokjes pompoen (voor 4 personen kun je uitgaan van 1 flespompoen) in 1 liter bouillon. Pureer de pompoen dan met een staafmixer en breng op smaak met peper, zout, paprikapoeder en sherryazijn.

zelf-pasta-maken (11)

Met de pastamachine kun je overigens ook heel makkelijk verse tagliatelle maken. Daarmee gaan we morgen, voor een van onze all time favourite recepten, tagliatelle met pistachesaus. Maar eerst gaan we genieten van de ravioli!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *