Ga op pad met onze City Walks!

Tagliatelle met paddenstoelen en gefrituurde salie

Afgelopen weekend draaide onze grote keukenvriend, de Maxximum-keukenmachine van Bosch, overuren. We maakten namelijk een enorme lading verse pasta voor een smaakvolle Italiaanse lunch.

tagliatelle (1)

Al voor negen uur ’s ochtends waren bergen bloem en dozen eieren samengevoegd en gekneed tot een mooi elastisch deeg voor de pasta. Gelukkig hoefden wij alles alleen maar in de mengkom te doen – de Maxximum deed het werk en kneedde het pastadeeg tot mooie bollen.

Voor jullie hebben we het recept, naar een recept van Jamie magazine, weer aangepast naar 4 personen. Voor het pastadeeg heb je nodig: 200 gram doppio zero-bloem (00), plus extra om te bestuiven | 2 middelgrote eieren, liefst biologisch | zout | scheutje olijfolie. Meng de bloem, eieren, zout en olijfolie door elkaar, eventueel in de mengkom van de keukenmachine maar met de hand kan ook. Kneed het deeg tot het zacht, glanzend en elastisch is. Voeg als het te brokkelig (droog) is, een beetje water toe of doe er wat extra bloem bij als het deeg te nat of te plakkerig is. Vorm een mooie bol van het deeg, dek af met vershoudfolie en laat het in de koelkast een half uur rusten.

Na dit half uur rol je een deel van het deeg (ongeveer ter grootte van een tennisbal) met een deegroller uit tot het een dikte van maximaal een halve centimeter heeft. Dit rol je met behulp van een pastamachine uit tot een heel dunne plak, waar je doorheen kunt kijken. De pastamachine die je aan de Maxximum-keukenmachine kunt koppelen, doet dit bijna volautomatisch voor je. Het enige dat je zelf nog even moet doen, is de knop van de pastamachine steeds een tandje hoger draaien – voor steeds dunnere pastavellen.

zelf-pasta-maken-pastamachine-Maxximum-Bosch-1 zelf-pasta-maken-pastamachine-Maxximum-Bosch-2 zelf-pasta-maken-pastamachine-Maxximum-Bosch-3

Vervolgens maken we (of beter: maakt de pastamachine) van deze vellen mooie tagliatelle (iets bredere pastalinten dan de linguine in het recept). Terwijl de pastamachine vrolijk blijft draaien, staan er in onze keuken steeds meer grote schalen verse tagliatelle klaar, bestrooid met wat bloem zodat ze goed drogen. Hiervoor kun je de tagliatelle eventueel ook even ophangen (aan een echte pastamolen of aan bijvoorbeeld een kleerhanger).

tagliatelle (2)

Ze mogen bijna het kokende water in, maar eerst maken we de paddenstoelensaus en de gefrituurde salie voor erbij. Hiervoor snijd je 300 gram gemengde paddenstoelen in grove stukken. Bak ze samen met 2 in plakjes gesneden tenen knoflook en blaadjes van een paar takjes tijm in een beetje olijfolie mooi bruin. Voeg dan 150 ml witte wijn toe en laat deze voor de helft inkoken.

Kook in de tussentijd het water voor de pasta. Meng een beetje van het kookvocht door de paddenstoelensaus, samen met 100 ml kookroom en 30 gram vers geraspte Parmezaanse kaas.

Doe dan de tagliatelle in het water en kook de pasta in twee tot drie minuten al dente. In de tussentijd frituur je de blaadjes van een half bosje salie in een beetje olijfolie tot ze mooi krokant zijn. Giet de tagliatelle af, roer de paddenstoelensaus erdoor en garneer met de blaadjes gefrituurde salie.

Onze borden waren de keuken uit voor Saskia ze kon fotograferen, maar gelukkig geeft de foto van Jamie magazine een prima beeld van dit lekkere gerecht. Buon appetito!

jamie-magazine-18-herfst-linguine-paddenstoelen-saliefoto: Jamie magazine

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *