Home » Italiaans eten » Recepten » Stoofschotel met barolo
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Stoofschotel met barolo

Na de heerlijke barolo-beschrijving van Gido van Imschoot die ik gisteren las (in het boek Piemonte naar ieders smaak), vandaag een recept voor een heerlijke stoofschotel met barolo. Snel naar de slijter en de markt, schort voor en je hele huis geurt naar Italië!

Ingrediënten
(voor 4 personen)

1 kg rundvlees, in één stuk
120 g spek (lardo of pancetta)
1 fles barolo
2 wortels
2 uien
1 stengel bleekselderij
een bosje peterselie
1 kruidnagel
3 laurierblaadjes
3 blaadjes salie
een takje rozemarijn
2 teentjes knoflook
kaneel
extra vergine olijfolie
peperkorrels en zout

Bedek het stuk rundvlees met de plakjes spek. Zet het spek vast met houten prikkertjes. Leg het vlees in een ovenschaal en schenk de wijn eroverheen. Voeg de fijngehakte peterselie, wortels, uien en bleekselderij toe. Voeg ook de kruidnagel, laurierblaadjes, salie, rozemarijn, knoflook, een beetje kaneel en een paar peperkorrels toe. Laat minstens 12 uur marineren.

Draai het vlees regelmatig. Haal het vlees na 12 uur uit de schaal en dep het droog met keukenpapier. Verhit een beetje olijfolie in een braadpan en bak het vlees op laag vuur bruin. Haal het vlees uit de pan, draai het vuur hoog en laat de groenten en kruiden in het braadvocht op smaak komen.

Doe het vlees er weer bij, doe het deksel op de pan en laat het vlees ongeveer 2 uur sudderen. Breng de stoofschotel halverwege de kooktijd op smaak met een beetje zout.

Dit recept is afkomstig uit Het grote Italiaanse kookboek, dat ik afgelopen zomer vertaalde en dat deze maand in de winkel zal liggen. Het 450 pagina’s dikke kookboek bevat tal van recepten uit alle Italiaanse regio’s. Piemonte is goed vertegenwoordigd met recepten voor onder andere bagna cauda, carpaccio uit Alba, agnolotti, gebraden kalfsvlees met noten, bollito misto, funghi trifolati, gevulde uien, baci di dama (dameskusjes), hazelnotentaart en zabaione.

Het grote Italiaanse kookboek winnen?
Nieuwsgierig naar al dit Piemontese lekkers, en naar alle andere recepten uit de rest van Italië? Ciao tutti mag van uitgeverij Becht drie lezers blij maken met dit nieuwe kookboek. Het enige dat je moet doen is voor 20 maart  2011 een e-mail sturen naar winnen@ciaotutti.nl o.v.v. Italiaans koken. Wie weet ruikt jouw huis binnenkort dan ook naar Italië!

Het grote Italiaanse kookboek
Alba Allotta
ISBN 97890230
€ 19,90
uitgeverij Becht

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

3 reacties

  1. Klinkt goed Saskia, die maak ik een keer!
    Ciao, ciao!

  2. Lijkt me erg lekker Saskia,we hebben een Mercato in de buurt waar we lardo kunnen kopen dus…
    ciao,ciao!

  3. marijcke haccou

    een heerlijk gerecht. Moet ik wel een aantal mensen uitnodigen, natuurlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *