Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Monumentale mozaïeken in de kathedraal van Monreale

In Monreale, even buiten Palermo, wacht een kathedraal die je bijna naar adem doet happen, zo mooi is hij – zowel van binnen als van buiten. In dit artikel geven we een voorproefje van wat je te wachten staat.

De kathedraal werd gebouwd in opdracht van koning Willem II. Deze koning had in 1174 in een visioen dankzij Maria de plek gevonden waar zijn vader, Willem I, ooit een schat op het eiland had verborgen.

Deze plek was de Monte Reale, de koninklijke berg, in de heuvels boven Palermo. Willem II gaf de opdracht precies op deze plek met de bouw van de kathedraal te beginnen. Zijn plan? Niet zomaar een kathedraal, maar het mooiste bouwwerk van het hele eiland, met unieke mozaïeken en een prachtig klooster.

Het resultaat mag er zijn: de kathedraal van Monreale is het hoogtepunt van de Arabisch-Normandische bouwkunst op Sicilië. Het hele schip, de zijbeuken, het koor, het transept en de apsis zijn bedekt met de schitterendste mozaïeken, met episoden uit het Oude en Nieuwe Testament en in de apsis Christus Pantocrator.

Werkelijk magnifiek, en al helemaal als je bedenkt dat de kathedraal in slechts tien jaar tijd is voltooid. Als je weet dat men elders in Italië soms wel honderden jaren werkte om een kathedraal te voltooien, wordt het wonder van Monreale nog bijzonderder.

Probeer je maar eens in te denken hoeveel mensen er nodig zijn geweest om dit wonder der architectuur te voltooien… Van bouwmeesters tot houtbewerkers, van mozaïekleggers tot beeldhouwers. En dan de materialen: voor alle mozaïeken was alleen al meer dan tweeduizend kilo goud nodig!

De kathedraal van Monreale in detail

Laten we de kathedraal eens in detail bekijken. Allereerst de bronzen deur van de toegang op het Piazza Guglielmo II (het Plein Willem II), die gemaakt is door de architect Bonanno da Pisa. Deze man was ook verantwoordelijk voor de ontwerpen van de Scheve Toren van Pisa. Hier in Monreale ontwierp hij de zesenveertig verschillende deurpanelen, met afbeeldingen van verhalen uit het Oude en het Nieuwe Testament.

koning Willem II presenteert de kathedraal van Monreale aan God

Eenmaal binnen worden je ogen als vanzelf eerst naar de mozaïeken getrokken. Bijna zesduizend vierkante meter (!) kathedraal is bedekt met steentjes, die samen een schitterend verhaal vertellen.

De mozaïeken in de apsis en dwarsbeuken zijn gemaakt rond 1182, door Siciliaanse, Byzantijnse en Griekse ambachtslieden. Hier straalt Christus boven Maria, engelen en heiligen, met rondom verhalen over zijn geboorte en lijdensweg.

De mozaïeken in het schip dateren waarschijnlijk van na de dood van Willem II en zijn van de hand van Venetiaanse kunstenaars, die door de paus naar het zuiden zouden zijn gestuurd.

Breng in de kathedraal ook een bezoek aan de graftomben van Willem I en Willem II. Een beetje luguber is de inscriptie die herinnert aan de dood van de Franse koning Lodewijk de Heilige. Hij werd hierheen gebracht nadat hij tijdens de Achtste Kruistocht was overleden en zijn hart ligt hier nog steeds begraven.

Een kloostergang met meer dan tweehonderd zuilen

Liefhebbers kunnen ook een bezoek aan de schatkamer van de kathedraal brengen, maar wie na de mozaïeken nóg iets adembenemends wil zien, moet zeker ook naar de kloostergang van het naastgelegen klooster, met maar liefst tweehonderdachtentwintig dubbele zuilen in Normandische stijl die ook nog eens grotendeels verschillend van elkaar zijn.

Je kunt het klooster bezoeken via een aparte ingang aan het Piazza Guglielmo II. Vergeet ook de kloostertuin niet, met prachtige vijgenbomen. Tip: beklim de honderdtachtig treden naar het dak van de kathedraal, waar je een spectaculair panorama over de kathedraal, de kloostergang en de omgeving wacht…

We maakten een mooie compilatie van foto’s van het schitterende klooster:

Biscotti di Monreale

Na een bezoek aan de kathedraal moet je in Monreale de biscotti di Monreale proeven. Giuseppe Tomasi di Lampedusa schreef in zijn roman Il Gattopardo dat deze koekjes gegeten werden tijdens het ontbijt, vergezeld van een espresso.

Ook nu nog worden de koekjes vaak vroeg in de ochtend gegeten, maar ze smaken op elk moment van de dag. In de zestiende eeuw werden de koekjes gebakken door de nonnen van het benedictijner klooster in Monreale, San Castrense. Nu zijn het niet de nonnen die elke nacht het deeg kneden, maar de plaatselijke bakkers.

Nog veel meer schitterende plekken op Sicilië

Nog veel meer tips voor het westen van Sicilië vind je in onze ruim driehonderd pagina’s tellende Special vol informatie, tips en kleurrijke foto’s. Zet al je zintuigen op scherp en geniet met ons mee, in een wervelende reis over het westen van het eiland!

 Bestel de Ciao tutti Special West-Sicilië

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *