Ga op pad met onze City Walks!

Risotto met groene asperges en gamba’s van The Lemon Kitchen

Risotto wordt wel eens gezien als een wat lastiger gerecht. Dat het echter helemaal niet zo moeilijk is, laat Jadis van The Lemon Kitchen zien met dit recept.

Jadis: ‘De beste tip voor het maken van risotto is dat je erbij blijft. Het heeft namelijk veel aandacht en liefde nodig. Als je dat geeft, de tijd neemt én mijn aanwijzingen opvolgt, dan kan het eigenlijk niet mislukken.

Grote garnalen zijn het lekkerst als je ze tijdens het bereiden heel laat. De aroma’s van de schalen en kop kunnen dan goed intrekken. Ze combineren goed met deze frisse risotto en de groene asperges.

Ingrediënten (voor 2 personen): 1 sjalotje | olijfolie | rasp en sap van een biologische citroen | 300 gram risottorijst (liefst carnaroli, maar arborio kan ook) | een half glas witte wijn (Chardonnay is er lekker bij) | een halve liter groentebouillon (liefst vers, maar van een bouillonblokje kan natuurlijk ook) | ca. 140 gram vers geraspte Parmezaanse kaas | 300 gram groene asperges | peper en zout | 1 knoflookteentje (fijngehakt of geperst) | 6-8 gamba’s

Zorg dat je een halve liter bouillon op laag vuur hebt staan. Snijd het sjalotje fijn, zet een anti-aanbakpan op middelhoog vuur en voeg hier wat olijfolie aan toe. Als de olie net heet genoeg is, voeg je de citroenrasp en de fijngesneden sjalot toe. Roer even en voeg dan ook de risottorijst toe. Roer ongeveer twee minuten en zorg ervoor dat alle korrels mooi bedekt worden door de olijfolie.

Blus het geheel af met een half glas witte wijn. Het is belangrijk om te blijven roeren. Als al het vocht vrijwel verdampt is, zet je het vuur wat lager. Voeg dan telkens een flinke scheut bouillon toe aan de risotto. Blijf roeren. Als de korrel wat dikker is geworden, roer je er ook beetje bij beetje wat Parmezaanse kaas door. Zo wordt je risotto smeuïger (én lekkerder).

Snijd de groene asperges in stukjes van ongeveer drie centimeter lang. Voeg deze aan de risotto toe, ze garen vrij snel. Voeg een beetje vers citroensap toe en breng op smaak met peper en zout. Draai dan het vuur onder de risotto uit en laat de risotto met het deksel op de pan nog even nagaren.

Zet een (grill)pan op het vuur. Voeg een scheutje olijfolie en de fijngehakte (of geperste) knoflook toe, leg de gamba’s in hun geheel in de pan en bak ze aan beiden kanten ongeveer twee minuten, totdat ze een mooie roze/oranje kleur hebben gekregen. Serveer de garnalen op de risotto met groene asperges. Buon appetito!

Zin in meer gerechten met citroen? Via deze link vind je alle recepten die Jadis voor Ciao tutti maakt. Op The Lemon Kitchen vind je nóg veel meer inspiratie!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *