Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Risotto allo spumante

Een glaasje spumante is altijd goed, maar door de risotto had ik het nog nooit gedaan. Het blijkt echter een gouden tip, uit de Wijnalmanak Scheurkalender 2013. Ik moest wel even spieken bij 13 oktober 2013, maar daarmee heb ik wel een recept in handen dat tot die tijd zeker regelmatig op tafel zal staan. Simpel en smaakvol, dit gerecht uit de keuken van Lombardije, en door de spumante toch ook wel heel feestelijk. Het recept deel ik dan ook alvast graag met jullie.

Ingrediënten

50 gram boter
300 gram carnarolirijst
1 ui, gesnipperd
½ fles spumante (of andere mousserende wijn)
½ liter runderbouillon, net van de kook
nootmuskaat
handjevol peterselie, fijngehakt
peper en zout
50 gram geraspte Parmezaanse kaas

Smelt de helft van de boter in een pan met dikke bodem en bak hierin kort, op matig vuur, de ui totdat deze doorzichtig is. Voeg de rijst toe en bak deze drie minuten mee tot de korrels aan alle kanten glanzen.

Voeg al roerende de spumante toe, beetje bij beetje; elke keer voeg je weer een scheut toe als het vorige bijna is opgenomen. Doe hetzelfde met de bouillon, tot de rijst gaar is maar nog steeds ‘beet’ heeft.

Haal de pan van het vuur en laat hem heel even staan. Voeg tot slot de overige boter toe en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Bestrooi voor het serveren met geraspte kaas en peterselie.

Dit recept is afkomstig uit de Wijnalmanak Scheurkalender 2013:

Wijnalmanak Scheurkalender 2013
Irene de Vette & Sander van der Waal
ISBN 9789000308064
€ 14,99
uitgeverij Unieboek | Het Spectrum

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *