Ga op pad met onze City Walks!

Prachtpizza’s

Heerlijk, deze twee boeken vol traditionele en verrassende pizza’s en een overheerlijk pizzarecept om thuis zelf te maken!

Recept: pizza met flespompoen, gorgonzola en pijnboompitten
Als voorproefje een pizzarecept uit Pete Evans’ pizzaboek, voor een pizza met flespompoen, gorgonzola en pijnboompitten. Pete: ‘De geroosterde pompoen en pijnboompitten en de uien in balsamico maken dat ook de meest overtuigde vleeseter deze pizza zal waarderen.’

Ingrediënten (voor een vierkante pizza van 30 x 30 cm): 140 gram flespompoen, geschild, in blokjes van 1,25 cm | zeezout en versgemalen zwarte peper | 2 eetlepels extra vergine olijfolie | semolina of bloem, om uit te rollen | 180 gram pizzadeeg (Pete geeft recepten voor klassiek pizzadeeg, volkoren pizzadeeg en glutenvrij pizzadeeg, maar in geval van tijdnood kun je ook een kant-en-klare pizzabodem gebruiken) | een halve grote courgette, in dunne linten geschaafd | 60 gram gorgonzola dolcelatte | 40 gram grof geraspte mozzarella | 2 theelepels pijnboompitten, licht geroosterd | 1 eetlepel fijngesneden bladpeterselie | 2 eetlepels uien in balsamico* | 4 eetlepels plantaardige olie | 12 verse salieblaadjes

Zet een pizzabaksteen in de oven en verhit hem tot 180 °C. Verdeel de pompoen op een bakplaat, bestrooi met zout en peper en besprenkel met olijfolie. Rooster de blokjes in de oven in 12 minuten gaar en haal ze eruit.

Verhoog de oventemperatuur naar 260 °C of naar de hoogste stand. Als deze temperatuur is bereikt, duurt het nog 15 minuten voor de baksteen goed heet is.

Bestuif een werkvlak met semolina of bloem en rol het deeg uit tot een vierkant van zo’n 30 x 30 cm en 3 mm dik. Leg de deeglap op een vel bakpapier; dit is nodig om de pizza op de hete pizzabaksteen te schuiven. Prik het deeg met een vork rondom in.

Bestrijk de pizzabodem gelijkmatig met extra vergine olijfolie. Verdeel de courgettelinten, verkruimelde gorgonzola, mozzarella en geroosterde pompoen erop en bestrooi alles met pijnboompitten, peterselie en uien in balsamico. Kruid met zout en peper.

Schuif de pizza met het bakpapier op de hete baksteen in de oven en bak hem in 5-10 minuten goudbruin en knapperig. Verhit intussen de plantaardige olie in een pan op halfhoog vuur. Bak hierin de salie in 30-60 seconden knapperig. Schep de blaadjes met een schuimspaan op keukenpapier.

Haal de pizza rustig met een pizzaschieter of brede spatel van de baksteen en leg hem op een snijplank. Strooi de salie erop en dien hem op.

*Verhit voor 250 gram uien in balsamico vier eetlepels olijfolie in een braadpan op halfhoog vuur. Smoor twee grote uien, in dunne plakken gesneden, vijf minuten al omscheppend tot ze beginnen te kleuren. Roer er 65 gram fijne kristalsuiker door tot deze is opgelost. Voeg 1,6 deciliter balsamicoazijn toe en stoof de uien op laag vuur. Roer af en toe tot het een soort ‘uienjam’ is geworden. De uien in balsamico kunnen luchtdicht afgesloten in de koelkast maximaal zeven dagen bewaard worden.
Pete Evans, een beroemde Australische chef, laat zien hoe je eenvoudig heerlijke, zelfgebakken pizza’s uit eigen keuken op tafel kunt zetten Petes jarenlange ervaring en zijn liefde voor pizza komen samen in 40 overheerlijke, beproefde recepten voor het hele gezin: van klassiekers als Margherita tot verrassende varianten als de BLT-pizza en zelf een Pecan Pie-pizza…

De recepten zijn eenvoudig te maken en geschikt voor zowel een elektrische pizzaoven als voor een gewone oven, met of zonder pizzabaksteen.

Pizza – 40 verrassende recepten van de bekroonde pizzabakker | Pete Evans | ISBN 9789059564404 | € 12,95 | Fontaine uitgevers | helaas is dit boek alleen nog tweedehands of via de bibliotheek te krijgen

 

Pizza – Laura Zavan
Nog een fijn pizzaboek is Pizza, van Laura Zavan. Zavan, geboren in de Veneto, weet alles van de Italiaanse keuken en schreef al heel wat kookboeken, onder andere met risotto, lasagne en tiramisù in de hoofdrol. Nu is er ook een verzameling van haar lekkerste pizzarecepten, van de klassieke pizza margherita tot pizza met courgette en pesto en van focaccia tot panzerotti.

Pizza | Laura Zavan | ISBN 9789023013587 | € 9,99 | uitgeverij Becht | bestel Pizza via deze link bij bol.com

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *