Ga op pad met onze City Walks!

Polenta-crostini met courgette en gerookte ham

Het recept van vanmiddag is afkomstig uit Antipasti, het nieuwe kookboek van Loes Janssen Miraglia. Antipasti, letterlijk ‘vóór de maaltijd‘, zijn de beroemde gerechtjes die als voorafje gegeven worden. Ze zijn niet alleen ontzettend lekker: het idee van al die verschillende gerechtjes geeft een gevoel van ongelooflijke luxe en de kleine porties zijn gewoon onweerstaanbaar.

Dit nieuwe boek is volledig gewijd aan deze verleidelijke heerlijkheden, die in la bella Italia uitnodigend in trattoria‘s, restaurants, bij vrienden en bij familie op tafel staan.

Antipasti bevat streekklassiekers, zoals vitello tonnato uit Piemonte, bruschetta alle cipolline uit Apulië en panzanella uit Toscane, maar ook recepten van de Siciliaanse schoonfamilie van Loes Janssen Miraglia en haar persoonlijke favorieten. Veel van de gerechten zijn overigens niet alleen lekker als antipasti, maar kunnen door de hoeveelheden aan te passen ook gegeten worden als lunch- of hoofdgerecht. Zo ook deze polenta-crostini met courgette en gerookte ham!

Ingrediënten
(voor 6 personen)

400 gram maïsmeel
3 courgettes
handjevol bladpeterselie
2 teentjes knoflook
100 gram gerookte ham
250 gram buffelmozzarella
olijfolie
zout

Breng in een pan met een zware bodem 2 liter water aan de kook. Voeg 1 eetlepel zout en een scheutje olijfolie toe aan het water kookt. Draai het vuur laag en roer met een garde het maïsmeel beetje bij beetje erdoorheen. Blijf de eerstvolgende minuten voortdurend in de polenta roeren om klonteren te voorkomen. Laat de polenta circa 10 minuten op laag vuur pruttelen. Roer regelmatig en steeds in dezelfde richting. De polenta is klaar als de massa van de zijkant van de pan loslaat.

Bestrijk een bakplaat met olijfolie en schep de polenta daarop. De laag moet circa 2 centimeter dik zijn. Laat de polenta 60 minuten afkoelen.

Snijd in de tussentijd de courgettes in plakjes en de bladpeterselie in stukjes. Kneus en pel de knoflook. Verhit enkele eetlepels olijfolie in een pan en bak daarin de knoflook en de courgettes goudbruin. Voeg halverwege de bladpeterselie toe en op het einde wat zout.

Snijd de polenta met een nat mes in vierkantjes en rangschik deze op een platte schaal. Besprenkel ze met olijfolie.

Snijd de ham in stukjes en scheur de mozzarella in stukjes. Bedek de polentavierkantjes eerst met ham, dan met mozzarella en uiteindelijk met een plakje courgette. Serveer het gerecht koud of op kamertemperatuur.

Dit recept is afkomstig uit

Antipasti – Culinair, veelzijdig, authentiek, onweerstaanbaar
Loes Janssen Miraglia
ISBN 9789045203669
€ 19,95
Karakter Uitgevers

Bestel Antipasti via deze link bij bol.com

Ontdek onze droomplekken in Italië!

2 reacties

  1. Oké, het moet er maar eens van komen… Ik ga dit recept proberen. Net als jij hoefde je mij voor polenta tot voor kort zeker niet wakker te maken. Lief Jacques meende zelfs zeker te weten dat de polenta (etruskisch brood) de reden was dat de Etrusken zulke mooie graven maakten: zo blij waren ze dat dat brood niet meer hoefden te eten!
    Ik ben fan van Loes Janssen (Sicilious), dus hierna wellicht ook van polenta.

  2. Het ziet er prachtig uit, maar ook ik ben geen liefhebber van polenta. Sterker nog, ik vraag altijd iets anders en krijg het ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *