Ga op pad met onze City Walks!

Penne alla maremmana

Vandaag, om afscheid te nemen van de Maremma, een heerlijk recept uit deze streek. Het is een perfecte combinatie van de heerlijke smaken van dit stukje Toscane, maar uiteraard smaakt deze pasta ook meer dan goed op andere plekken in Italië, Nederland of België!

Ingrediënten
(voor 4 tot 6 personen)

1 grote aubergine
60 g gedroogde funghi porcini
125 ml extra vergine olijfolie
100 g verse Italiaanse braadworst (salsiccia), zonder vel
2 teentjes knoflook
6 ontvelde tomaten (of 1 blik tomaten)
150 g doperwtjes
4 blaadjes salie
chilipoeder
500 g penne
zwarte peper en grof zeezout
pecorino, geraspt

Maak de aubergine schoon en snijd hem in blokjes. Doe deze blokjes in een vergiet, strooi er flink wat zout over en laat de blokjes een half uur staan zodat het vocht eruit kan trekken.

Doe de funghi porcini in een schaaltje, giet er net zoveel warm water bij tot de gedroogde paddenstoelen allemaal onder water staan en laat ze een half uurtje weken.

Spoel de aubergineblokjes af met koud water en dep ze goed droog. Verhit de olijfolie in een grote braadpan en bak de verkruimelde braadworst ongeveer 5 minuten aan. Schep de stukjes worst dan uit de pan en laat ze op een met keukenpapier bekleed bord uitlekken.

Zet de koekenpan met de olijfolie en het braadvocht weer op het vuur en bak de fijngesneden knoflook kort aan. Voeg dan de blokjes aubergine toe en bak ze ongeveer 10 minuten mee, tot de aubergine goudbruin is.

Giet in de tussentijd de geweekte paddenstoelen af. Spoel ze kort af onder de koude kraan en hak ze in grove stukken. Doe de funghi porcini dan bij de knoflook en aubergine in de pan en bak even mee.

Voeg dan ook de tomaten en de doperwtjes toe en warm even mee. Breng op smaak met de blaadjes salie en een beetje chilipoeder. Doe het deksel op de pan, draai het vuur laag en laat alles onder af en toe roeren ongeveer een kwartiertje pruttelen, tot de saus is ingekookt.

Roer er dan ook de worst door en warm nog vijf minuten goed door. Breng op smaak met peper en zout.

Breng terwijl de saus indikt een grote pan water met een snufje zout aan de kook. Kook hierin de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente. Giet de pasta af en meng de saus er goed door. Serveer met een schaaltje geraspte pecorino.

Bij dit gerecht past natuurlijk ook een wijn uit de Maremma, zoals een Morellino di Scansano, uit een van de wijngaarden rondom het stadje Scansano, in het zuidelijke deel van de Maremma. Deze wijn wordt bijna helemaal gemaakt van de Sangiovese-druif, heeft een prachtige robijnrode kleur en een vrij kruidige smaak.

Salute e buon appetito!

Ontdek onze droomplekken in Italië!

2 reacties

  1. Laat ik nu nog een fles Scansano ontdekken in het wijnrek!
    De keuze van het menu is dus snel gemaakt! Grazie Saskia!

  2. Ook vanuit een ander gedeelte van Toscane lijkt me dit recept heerlijk. Ik ga het zeker deze week nog proberen. Tante grazie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *