Home » Italiaans eten » Recepten » Pastageluk in Rimini
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Pastageluk in Rimini

Nee, dit is niet mijn aantekenschriftje. Het zijn de culinaire krabbels van Onno Kleyn, waarvan een deel nu netjes uitgetikt gebundeld is in 100x Onno Kleyn – Een bundel vol kookgeluk. En gelukkig word je ervan, van alle 100 verhalen en de recepten die daar natuurlijk bij horen.

Voor jullie een klein beetje van Kleyns kookgeluk, uiteraard gesitueerd in Italië:

‘En zo keerde ik culinair geheel ontspannen weder uit een van de toeristische helleoorden van Europa, Rimini. Dat klinkt wat paradoxaal, maar zo is het wel. Ik was uitgenodigd om er La Notte Rosa te vieren, de Roze Nacht, een vijf jaar geleden door een lokale marketingman bedacht evenement als ‘hommage aan de vrouw’. Dat de rest van Europa bij roze heel andere associaties heeft, deed er niet toe. Of hij wist het echt niet. Kan hoor, in Italië.

Rimini is eerst en vooral een reep strand met hotels, en daarachter de gebruikelijke serie winkels met T-shirts. Alles is vol, de hotels persen in hun voortuintje nog een zwembad van waaruit je de passanten op straat een hand kunt geven, trolleybussen, vespa’s en auto’s brullen er tussendoor en uiteraard is er overal ‘muziek’; Italianen zijn doodsbang van stilte. Het strand is breed en plat en volgepoot met een rij of twaalf bedjes met parasols. Bij en in het water is het dringen. Op de boulevard is het dringen. Eigenlijk is het overal dringen. Net Koninginnedag op het Damrak, de Efteling in juli. Niet één dag, maar een maand lang. Vakantie!

Tja, en dan het Italiaanse culinaire wonder. Zelfs in zo’n infernaal oord aten wij fantastisch. In een fout hip restaurant met dreunende hiphop kreeg ik een bord paccheri, heel grote, korte buispasta, met tarbot en tijmbloemetjes. Om te janken zo lekker. Mijn vrouw had eierspaghetti met handgesneden flinters biefstuk, geroosterde amandelschilfers en kerstomaatjes. We hielden het echt nauwelijks droog. Nou, kom op, dan maken we het zelf.

Buispasta met vis en tijmbloemetjes

Ingrediënten
(voor 4 personen)

2 eetlepels boter
2 eetlepels olijfolie
300 gram tarbot of een andere witte vis
1 eetlepel plukjes tijm, liefst met bloemetjes
4 eetlepels visfond
400 gram paccheri (of andere korte pasta)
zout

Smelt de boter met de olie en bak er de vis in gaar, afgedekt, op laag vuur. Leg de tijm ernaast, een minuut of vier is zat. Haal de vis uit de pan en verdeel hem in kleine stukjes. Voeg zout toe. Doe de visfond bij het bakvocht en kook een beetje in.

Kook de pasta al dente in water met 10 gram zout per liter. Bewaar wat kookvocht en meng de afgegoten pasta grondig met de saus. Meng op het laatst de vis erdoor. Gebruik kookvocht om de smeuïgheid te bewaren.’

Het recept voor de eierspaghetti met biefstuk en amandelschilfers vind je, net als alle andere recepten en nog eens 99 stukjes kookgeluk, in

‘Zomerzwetende risotto’, ‘kruiende linzen’, ‘paddenstoelen die dampen naar vochtige stilte en huivering’, ‘citroenen die optimisme ademen, zon, toekomst, geluk, gezondheid, liefde, alles wat goed en nieuw en vrolijk is’…

Voor heel veel kookliefhebbers staat Onno Kleyn bovenaan als het om schrijvers gaat. Niemand weet zo likkebaardend smaak te omschrijven, je mee te slepen, ondertussen van kennis en informatie te voorzien en dan nog te besluiten met een fantastisch, eenvoudig te maken recept. Dit is een verzameling van Kleyns allerbeste bijdragen aan ‘de Volkskeuken’ in de Volkskrant, een sappige parade die elke hobbykok in huis wil hebben.

100x Onno Kleyn – Een bundel vol kookgeluk
Onno Kleyn
ISBN 9789046814093
€ 14,95
Nieuw-Amsterdam

Bestel het kookgeluk van 100x Onno Kleyn via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *