Home » Italiaans eten » Recepten » Oudbakken brood wordt verrukkelijk voorgerecht
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Oudbakken brood wordt verrukkelijk voorgerecht

Als je een keur aan heerlijkheden krijgt voorgeschoteld aan een Toscaanse tafel, kun je niet anders dan tot de laatste kruimel genieten. Alles gaat schoon op – alleen het overgebleven brood wordt bewaard tot de volgende dag, om verwerkt te worden in een van de vele traditionele recepten die de Italiaanse keuken rijk is. Hoezo voedselverspilling? Alles moet op!

Dat betekent overigens niet dat er de dag erna niet lekker wordt gegeten. De Toscaanse mamma’s zijn meesters in het verwerken van oud brood. Ze maken er met sappige tomaten pappa al pomodoro van, of een heerlijk zomerse panzanella. Dankzij het kookboek Alles moet op kunnen we deze manier van kliekjes bereiden nu ook in eigen keuken toepassen.

Alles-moet-op
In het net verschenen kookboek Alles moet op laat Reini Smit namelijk overtuigend zien dat er een andere natuurlijkere manier bestaat van omgaan met voedsel. Alles moet op leert je moeiteloos creatiever, eerlijker en gezonder koken, met veel meer plezier bovendien. Dankzij de handige tips, de boodschappenlijstjes en de verrassende ideeën om met heel normale ingrediënten de meest gevarieerde gerechten te maken, waarbij alles gegarandeerd op gaat.

Als voorproefje toveren we vanmiddag oud brood om in heerlijke crostini:

crostini

‘Crostini maak je van (overgebleven) bruin of wit stokbrood. Het is erg simpel om crostini te maken. Rooster het brood onder de grill of in de oven. Wrijf vervolgens met een teen knoflook over het brood en sprenkel er wat olijfolie overheen. Hier aan aantal lekkere variaties:

*met doperwtenpuree
Verwarm doperwten (vers of uit de diepvries) 10 minuten in water. Laat ze niet koken. Giet de erwten af en prak ze fijn met wat boter. Breng op smaak met peper en zout en schaaf er wat Parmezaanse kaas over.

*met geroosterde asperges
Gril groene asperges in een grillpan met wat olijfolie. Leg de asperges op de crostini, schaaf er wat krullen Parmezaanse kaas over en maak af met olijfolie, peper en zout.

*met Parmaham en vijgen
Snijd vijgen in vier stukken, snijd een bol mozzarella in plakken en beleg de crostini met wat mozzarella, 2 stukken vijg en daarop een plak Parmaham. Breng op smaak met peper en zout.’

De recepten voor panzanella, pappa al pomodoro en nog veel meer lekkers met oud brood, restjes kaas en overgebleven groente en fruit vind je in

Alles-moet-op

Alles moet op
de kunst van eten kopen en koken
Reini Smit
ISBN 9789089895707
€ 22,99
uitgeverij Terra

Bestel Alles moet op via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *