Ga op pad met onze City Walks!

Onweerstaanbare lemon bars – zomers citroengebak om van te smullen

Processed with Moldiv

Smaakvolle Siciliaanse citroenen vrágen erom gebruikt te worden in heerlijke zoete bakrecepten. Daarom maken we vandaag lekkere zomerse lemon bars, citroenrepen, met een beetje Siciliaanse zon. ‘Eén hap van deze citroenbommetjes en je waant je op een zuiders terrasje!’ schrijft blogger Louie, een 17-jarige bakfanaat, die het recept bedacht. Dat wilden we zelf ook weleens proeven!

Wie de komende tijd niet op Sicilië te vinden is, kan in Nederland een paar biologische citroenen op de kop tikken om de lemon bars te maken (op sommige plekken in Nederland kun je ook Siciliaanse citroenen krijgen, bijvoorbeeld van het biologische merk Salamita). Gebruik in elk geval goede, onbespoten citroenen: ze geven net dat beetje extra smaak aan je gebak, zodat je de zon bijna kunt proeven!

Lemon-bars-1 Lemon-bars-2

 Om ongeveer 24 citroenrepen te maken heb je nodig:

Voor de bodem: 180 gram bloem | 150 gram kristalsuiker | een snufje zout | 1 eetlepel fijngeraspte citroenschil | 70 gram boter, op kamertemperatuur

Voor de citroencustard: 4 eieren | 175 gram kristalsuiker | 200 ml vers citroensap

Staat alles klaar? Dan kun je aan de slag! Verwarm de oven voor op 180 °C. Bedek de bakvorm van 22 x 22 cm met aluminiumfolie en zet opzij.

Meng in een grote kom de bloem, de kristalsuiker, het zout en de citroenschil droog onder elkaar. Voeg de boter toe en meng tot een zanderig deeg.

Druk het deeg goed aan in de bakvorm en bak de bodem in 16 à 19 minuten goudbruin. Maak intussen de citroencustard door alle ingrediënten stevig onder elkaar te mengen. Haal de voorgebakken bodem uit de oven en giet het citroenmengsel meteen over.

Schuif de bakvorm opnieuw in de oven en bak nog ongeveer 20 minuten verder, of tot de custard mooi gebonden is. Snijd het citroengebak in gelijke repen en bestrooi net voor het serveren royaal met poedersuiker.

Nog veel meer heerlijke recepten voor ‘alles wat in de oven past’ vind je in

Baked-Louies

Baked Louie’s – alles wat in de oven past | Louie van Nieuwenborgh | ISBN 9789058269911 | € 24,95 | Davidsfonds | bestel Baked Louie’s via deze link bij bol.com

Ontdek onze droomplekken in Italië!

8 reacties

  1. lijkt me heel erg lekker ! eet je dit koud of lauwwarm ?

  2. Wij aten ze koud, maar lauwwarm is vast ook lekker!

  3. Net geprobeerd maar mist er niet iets uit het recept? Bij mij stijft de custard niet op in de oven. Zelfs niet na een uur bakken.

  4. Beste Niels,
    Wat vervelend en wat vreemd! Wij hebben de ingrediënten gebruikt zoals hierboven vermeld (en e.e.a. uiteraard nog een keer gecontroleerd in het kookboek zelf) en de custard werd mooi stevig…

  5. Ik heb een vraag , het deeg is wel heel zanderig plakt niet aan elkaar is dit de bedoeling ? Ik heb er een half ei doorgedaan om het deeg beter uit te rollen
    Wat is de bedoeling

  6. Beste Ed, het deeg mag een beetje zanderig zijn, dat hoort! Het is niet de bedoeling om het uit te rollen: je doet het kruimelige deeg direct in de bakvorm en drukt het vervolgens aan met de achterkant van een lepel.

    Succes!

  7. Meestal wordt custard gemaakt met toevoeging van maizena (custardpoeder) Andere recepten oa op Smulweb geven dat ook aan bij de ingrediënten van lemon bars met custardvulling.

  8. Dit recept klopt niet.. de lemoncustard veel te dun. Heb er bloem bij gedaan om het steviger te maken, zoals bij andere recepten ook staat..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *