Home » Italiaans eten » Recepten » Nog een voorproefje: gebakken polenta
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Nog een voorproefje: gebakken polenta

Na het voorproefje van de nieuwe Bed & breakfast-gids van gisteren vandaag een voorproefje van het nieuwe nummer van Delicious, met daarin een prachtige reportage over het boek La cucina verde, dat ik op 7 juni 2010 al noemde.

Delicious-redacteur Trudelies Schouten: ‘Als je van groente houdt, van Italiaans, of van allebei, neem dan een voorproef uit het kookboek La cucina verde. Auteur Carlo Bernasconi ‘reist’ in zijn kookboek terug naar Italiaanse voorouders; boeren en kleine ambachtslieden. Zij konden zich zelden vlees of vis veroorloven en maakten van de oogst uit eigen tuin met veel fantasie lekkere pure gerechten. Met geweldige illustraties van Larissa Bertonasco!’

Delicious koos een aantal heerlijk winterse groenterecepten, waaronder wortels met marsala, soep met bonen en eekhoorntjesbrood, gegratineerde bloemkool met taleggiosaus en gebakken cantharellen op een radicchiosalade.

Nu het buiten zo koud is, gaat er echter ook niks boven polenta: een dikke,gele maïspap die desgewenst ook gebakken of gefrituurd kan worden. Volgens een oud Italiaans spreekwoord wordt polenta pas echt lekker als iedereen die zich er aan tafel tegoed aan doet, erin heeft geroerd. Ik zou zeggen: neem vanavond de proef op de som en laat al je gasten een keer door de polenta roeren!

Polenta fritta con zucchine e formaggio
Gebakken polenta met courgette en kaas

Ingrediënten
(voor 4 personen)

100 g bramata-polenta*
50 ml slagroom
2 middelgrote courgettes
1 knoflookteentje
50 g boter
200 g fontinakaas**
1 el fijngesneden bladpeterselie

Breng in een hoge pan 500 ml water aan de kook, strooi er 1 theelepel zout en de polenta bij en roer gelijktijdig continu met een pollepel, om klontvorming tegen te gaan. Pas wel op, want het kan erg spatten. Laat de polenta minstens 40 minuten op de laagste stand pruttelen, en roer steeds weer om. Voeg ondertussen beetje bij beetje de slagroom toe, zodat de polenta niet te droog wordt. Schep de polenta in een vierkant plastic bakje en laat volledig afkoelen.

Maak de courgettes schoon, snijd ze in dunne plakken en bak ze met de gehakte knoflook en helft van de boter in een pan op een laag vuur, tot ze beetgaar zijn. Neem de pan van het vuur.

Snijd de polenta in dikke repen en bak ze in de rest van de boter in een koekenpan op een middelmatig vuur aan beide zijden goudbruin (opgepast, dit kan spatten!). Bedek de plakken polenta met de courgetteplakken en de in dunne plakjes gesneden fontina. Bak zo lang door met het deksel op de pan, tot de kaas gesmolten is. Bestrooi het gerecht met peterselie, breng het op smaak met peper en serveer direct. Lekker met gesmoorde radicchio (recept op pagina 154 van het boek) of een salade van rucola.

*bramata-polenta is een kwaliteitsaanduiding van maïsmeel. Te koop bij Italiaanse winkels, mediterrane winkels en sommige online webwinkels (o.a. www.finefoods.nl). Kies geen snelkookvariant.

**fontina is een zachte roodschimmelkaas uit Italië, te koop bij kaasspeciaalzaken, sommige ruim gesorteerde supermarkten en sommige natuurwinkels.

Als de gebakken polenta in de smaak valt, vind je in het januarinummer van Delicious en natuurlijk in La cucina verde zelf nog meer groentegerechten om met de hele familie van te genieten. Daarnaast vind je in deze nieuwe Delicious een keur aan Italiaanse recepten waarmee je net even iets anders op tafel zet. Wat te denken van polentamuffins met zoete aardappelsoep, linguine met salie-walnootpesto,  spicy boerenkooltagliatelle of geroosterde peperfrittata? Buon appetito!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *