Ga op pad met onze City Walks!

Nigellissima – Italiaans eten op zijn goddelijkst

Fijn fijn fijn! Na het heerlijke BBC-programma Nigellissima is er nu ook het kookboek Nigellissima, mooi op tijd om proef te koken voor Italiaans getinte feestdagen!

In Nigellissimade Italiaanse keuken con amore viert Nigella de Italiaanse keuken: eerlijk, simpel maar heerlijk eten dat van elke maaltijd een feestje maakt. Hoewel Nigella Lawson al lange tijd in Londen leeft, beschouwt ze Italië als haar spirituele en gastronomische thuis. Ze studeerde Italiaanse taal en literatuur aan Oxford en heeft gewoond en gewerkt in Italië, onder andere als kamermeisje in Florence. Haar ervaringen zijn haar altijd bijgebleven en in Nigellissima mogen wij hiervan meegenieten. Nigellissima is Italiaans eten op zijn goddelijkst!

Vandaag een voorproefje, met het recept voor gouden linzen. Nigella: ‘Als tot op heden de kleine, bronskleurige Castelluccio-linzen uit Umbrië je pad nog niet hebben gekruist, wacht je een traktatie – zelf heb ik altijd een pak of twee van die linzen in huis. Net als de Franse lentilles du Puy zijn ze kleiner dan de gewone groene of bruine linzen en ook – dat is waar – duurder.

Maar ook weer net als hun Franse familieleden zijn deze Umbrische linzen minder aards en hebben ze een delicater aroma dan de gewone. Ze behouden notigheid en textuur ook beter tijdens het koken. Ik ben dol op Puy-linzen en hun blauwzwarte leikleur spreekt me zeer aan, maar het antieke goud van een schaal Castelluccio-linzen geeft elke maaltijd een renaissanceweelderigheid.

Ik moet je wel vertellen dat ik net zo vaak wel als niet cubetti di pancetta in mijn linzengerechten doe. Niet altijd dus. Het lijkt me daarom wijs om je het recept zonder blokjes pancetta te geven en de keus aan jou te laten. Als je pancetta – of welk spek ook – wil toevoegen: ik reken 150 gram pancetta voor 500 gram linzen en ik beperk de knoflookolie in het begin tot 1 eetlepel.

Dit is een favoriet recept in mijn repertoire, omdat ik vind dat als ik dit maak – en hoewel het niet instant is, kost het weinig moeite – aardappelen of andere zetmeelgerechten achterwege kunnen blijven en dat verlicht de lasten wanneer je mensen te eten krijgt. En je kunt deze linzen van tevoren maken en opwarmen of op kamertemperatuur serveren, wat je wilt. Natuurlijk kun je andere linzen gebruiken, maar daarmee bereik je niet helemaal de luister van het Castelluccio-goud.

Ingrediënten:
(bijgerecht, voor 6 tot 8 personen)

50 ml met knoflook gearomatiseerde olijfolie
1 prei, gewassen, schoongemaakt, in de lengte gehalveerd en dan in dunne plakjes gesneden
2 theelepels gedroogde tijm
500 gram Castelluccio-linzen, afgespoeld en uitgelekt
ca. 1 liter koud water
3 gedroogde laurierblaadjes
zout en peper naar smaak
gehakte verse peterselie of bieslook, voor het serveren (desgewenst)

Verwarm in een middelgrote pan met een dikke bodem – of in een vuurvaste kasserol – waar je een passend deksel voor hebt de knoflookolie op matig vuur en roer er de plakjes prei door. Roerbak ze 2 tot 3 minuten, voeg dan de tijm toe, roer even en doe de linzen erbij.

Hussel stevig maar voorzichtig, zodat de linzen allemaal met de prei en olie in aanraking komen. Giet er zo veel water bij dat de linzen 2 tot 3 centimeter onderstaan. Doe de laurierblaadjes in de pan, draai het vuur hoger en breng aan de kook. Leg het deksel op de pan, draai het vuur laag en houd de linzen 30 minuten tegen de kook aan, of tot het water is geabsorbeerd en de linzen gaar, maar niet zacht zijn. Als de linzen oud zijn (ik heb ze wel eens bewaard tot ver na de houdbaarheidsdatum, maar dat raad ik je niet echt aan), zul je ze misschien iets langer moeten laten koken. Roer er zout en peper naar smaak door, haal de laurierblaadjes uit de pan en hussel dan desgewenst wat gehakte peterselie of bieslook door de linzen, en strooi er voor het serveren nog wat op.

Ik zet graag een fles extra vergine olijfolie of met chilipeper gearomatiseerde olie (of waarom niet allebei) op tafel, zodat de mensen daar tijdens het eten nog wat van over hun linzen kunnen sprenkelen. Ik kan het je aanbevelen.’

Nog meer van dit soort recepten con amore vind je in

Nigellissima
Nigella Lawson
vertaald door Henja Schneider
ISBN 9789045022406
€ 29,95
uitgeverij Atlas-Contact

Bestel Nigellissima – de Italiaanse keuken con amore via deze link bij bol.com

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Een reactie

  1. Hmmm wil ik! Gewoon al voor deze gezellige dame!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *