Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Mmmmm… tiramisù!

Iedereen is het erover eens: tiramisù is absoluut het heerlijkste Italiaanse dessert. De in zachte room gedrenkte laagjes biscuit, koffie en chocola kan niemand weerstaan. Het succes heeft zeker te maken met de grappige naam (tiramisù betekent letterlijk ‘trek me op’), maar vooral ook met het feit dat het zo makkelijk te maken is.

Tiramisù lijkt namelijk een bewerkelijk nagerecht, maar het is eigenlijk heel gemakkelijk te maken! Er hoeft niets gekookt of gebakken te worden. Er zijn slechts savoiardi, lange vingers, voor nodig – gedrenkt in koffie (met eventueel wat likeur), zodat ze zacht worden – die in laagjes worden opgestapeld met daartussen suiker en een mengsel van eieren en mascarpone.

In Tiramisù onthult Laura Zavan alle geheimen van een echte lekkere tiramisù, gevolgd door 29 heel verschillende recepten. Op Ciao tutti vandaag het recept voor de enige echte tiramisù:

Ingrediënten (voor 6 personen): 6 eierdooiers | 250 gram suiker | 500 gram mascarpone | 30 savoiardi of lange vingers | 30 cl sterke, gezoete koffie | 2 eetlepels bittere cacao

Klop het eigeel met de suiker tot een schuimige massa. Voeg de mascarpone toe zodat een soepele room ontstaat. Doop de koekjes in de koffie en leg ze op een rond bord. Verdeel de helft van de room gelijkmatig over de laag biscuits. Leg er vervolgens weer een laag in koffie gedrenkte koekjes op en daarna nog een laag mascarponeroom. Strooi de cacao erover en zet de tiramisù minstens twee uur in de koelkast.

Voor wie de smaak te pakken heeft: Tiramisù bevat zoals gezegd 29 recepten, dus na deze klassieker zijn er nog 28 variaties te maken en te proeven. Met vijgen, met limoncello, met frambozen, met meloen, met groene thee of met karamel… het klinkt allemaal even lekker!

De samenstelster, Laura Zavan, een Italiaanse die al jaren in Parijs woont, heeft elk nagerecht door haar vrienden laten proeven. Pas na hun goedkeuring verscheen het recept in dit boek. De hoeveelheden tiramisù die ze gemaakt heeft, zijn niet bij te houden. Wie doet haar dat na?

Tiramisù | Laura Zavan | ISBN 9789023012283 | € 9,95 | uitgeverij Becht

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

4 reacties

 1. Makkelijk te maken, dat zou je niet zeggen als je afgaat op wat je soms in restaurants voorgezet krijgt! In ieder geval is er veel variatie. Gelukkig krijgen we hier in de Oltrepò Pavese een van de beste bij Il Menhir in Santa Maria della Versa: niet te missen!

 2. Hmm.. zou je er geen Marsala door gebruiken? Of Rum? en moet je het eiwit niet opkloppen en dit door de mascarpone spatelen zodat het luchtiger wordt? 🙂

  Gewoon een tip hoor 🙂

 3. Dat kan natuurlijk allemaal, maar de echte originele tiramisu volgens Laura Zavan komt uit Venetie (dus sowieso geen marsala) en is vrij zwaar. Maar zoals ze zelf in het boek ook zegt; er zijn vele variaties mogelijk en die zijn – gelukkig – allemaal even lekker!

 4. Hoi,

  Ik heb juist geleerd dat marsala de originele “drank” is in de tiramisu. Ik gebruikte zelf eerst Amaretto, en nu tegenwoordig tia maria in mijn Tiramisu.

  Ook gebruik ik geklopte slagroom om door het geheel te spatelen.

  zo zie je maar, iedereen zijn eigen voorkeur. Daarom hou ik zo van tiramisu!

  Dennis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *