Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Mix & match met Gordon Ramsay

Gisteren heb ik me de hele dag lopen verheugen op het moment van thuiskomen. Daar wachtte namelijk het nieuwe kookboek van Gordon Ramsay op me, met een heerlijk toetjesrecept dat ik wilde uitproberen. De boodschappen waren al in huis, dus het enige wat ik nog moest doen om een heerlijk Italiaans toetje te kunnen eten was Ramsay’s aanwijzingen volgen.

Nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan, want de aantrekkingskracht om voor het koken toch nog even lekker door het boek te bladeren is groot, te groot misschien wel. Dat komt vooral door de geniale opzet van Ramsay’s boek. Ramsay’s beste menu’s is namelijk een echte mix & match. Letterlijk, want het kookboek bestaat uit in drieën gesneden pagina’s die je los van elkaar kunt omslaan. Een stuk pagina voor de voorgerechten, een voor de hoofdgerechten en een voor de desserts. Samen goed voor 192 recepten en maar liefst 140.000 verschillende combinaties!

De recepten zijn zoals we die van Gordon Ramsay gewend zijn, ‘homemade’ dus, met seizoensproducten, en zonder geneuzel, moeilijk verkrijgbare ingrediënten of rare experimenten. Een frisse salade van asperge en spinazie vooraf, gevolgd door een hoofdgerecht van karbonade en zoete aardappelen met appelpudding toe: in Ramsay’s optiek een fantastische, en heerlijk zomerse, combinatie. Dat het voorgerecht uit Frankrijk komt en het toetje uit Engeland maakt helemaal niets uit; het gaat om de tijd van het jaar.

Zo stelde Ramsay 52 basismenu’s samen – voor elke week van het jaar een ander menu dus – ingedeeld naar de seizoenen: een Spaans zomermenu, een Indiaas menu dat je het hele jaar door kunt serveren, een echt Brits wintermenu, een Italiaans herfstmenu… Maar ben je zo eigenwijs om je zomerse menu af te sluiten met een Frans en vooral winters appeltaartje: ach, wie houdt je tegen…

Ramsay zelf verklaart de keuze voor deze opzet als volgt: ‘De seizoenen hebben altijd veel invloed gehad op mijn kookkunst, want ik vind het heerlijk om ingrediënten te gebruiken wanneer ze op hun best zijn. De laatste tien jaar heb ik over de hele wereld gereisd, lokale keukens bestudeerd en restaurants geopend in verre oorden. Ik raak altijd weer geboeid door nieuwe smaken en combinaties van ingrediënten die ik nog niet eerder ben tegengekomen. Net als de seizoenen vormen ze een rijke bron van inspiratie voor onze menu’s.

Ik wilde mijn favoriete menu’s zo presenteren dat de recepten gemakkelijk te combineren zijn, seizoensproducten optimaal tot hun recht komen en diverse verrukkelijke gerechten uit andere landen worden geïntroduceerd. Dit bijzondere kookboek maakt dat mogelijk – op een aantrekkelijke, veelzijdige en overzichtelijke manier. Eet smakelijk!’

Eigenlijk is elke match in dit opzienbarende kookboek een schot in de roos. Het komt immers allemaal uit de koker van een van ’s werelds beste en bekendste chefs, die je, als in drieën gedeelde ‘aankleedpop’, ook zelf even uitlegt hoe je zijn unieke menu’s gebruikt. Links staan de foto’s – om van te watertanden zo mooi – en rechts de recepten, overzichtelijk gerangschikt op nummer en herkenbaar aan verschillende frisse kleuren.

Genoeg uitgewijd nu, ook voor jullie het recept van dit heerlijke Italiaanse toetje uit de keuken van Ramsay, nectarines uit de oven met amarettiroom!

Ingrediënten
(voor 4 personen)

4 rijpe, maar stevige nectarines
olie
3-4 eetlepels poedersuiker
8 klontjes boter

Voor de amarettiroom:
150 ml slagroom
250 g mascarpone
1 eetlepel amaretto (likeur) of melk
50 g amaretti (zachte amandelkoekjes), verkruimeld

Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de nectarines, verwijder de pitten en leg de nectarinehelften met de gesneden kant omhoog op een licht met olie ingevette bakplaat.

Bestrooi de nectarinehelften met de poedersuiker en leg in de holte waar de pit heeft gezeten een klontje boter. Bak de nectarines 10 tot 12 minuten, of de suiker iets gekaramelliseerd is. Neem 4 ondiepe schaaltjes, leg in elk schaaltje 2 nectarinehelften en laat ze gedurende 5 minuten iets afkoelen.

Maak in de tussentijd de amarettiroom. Klop de slagroom tot zachte pieken. Roer in een andere kom de mascarpone en de amaretto (of de melk) tot een smeuig mengsel. Spatel dit door de slagroom. Schep er twee derde van de verkruimelde amaretti door en schep de room in een schaaltje. Bestrooi met de rest van de verkruimelde amaretti. Serveer de gebakken nectarines met de amarettiroom.

Buon appetito – en niet vergeten je vingers af te likken!

Meer Italiaanse en andere gerechten vind je in

Ramsay’s beste menu’s
Gordon Ramsay
ISBN 9789021539904
€ 24,95
Kosmos Uitgevers

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

5 reacties

  1. Lijkt me een super lekker recept! Een beetje verwennerij kan ik goed gebruiken dit weekend! Fijn weekend voor jou Saskia!

  2. Klinkt lekker! Maar waar haal jij op dit moment nectarines vandaan?

  3. In Italia liggen de eerste weer op de markt… Tijd dat het hier ook lente wordt!

  4. En komen die dan ook uit Italië? Dat kan toch bijna niet… Maar goed, ik sla het recept wel op tot de zomer 🙂

  5. Ziet er heerlijk uit, ik ga het morgenavond proberen!! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *